Ko će da pobedi, a ko zaslužuje da pobedi na Zlatnom globusu 2019.

Januar će biti suv kao barut što se tiče filmskog i televizijskog sadržaja (jedina nada su Netflix i HBO), ali zato je tu sezona nagrada da baci svetlo ili senku na pojedina ostvarenja. Iako iz nepoznatog razloga poslednjih godina epitet Oskarovski film ima negativnu konotaciju, činjenica je da za neke filmove ne bismo ni čuli da nije Zlatnog Globusa, dodele nagrada BAFTA, Oskara i Critics Choice Awards. Istina je da nekad pobedi film na koji niko nije računuo ili se u kategoriji pojave filmovi koji ljudi ne vole, ali u tome i jeste čar sezone nagrada – slažemo se da se ne slažemo. 

Moram da priznam da ne postoji veća zbrka od Zlatnog Globusa. Zbog neobičnih kategorija neretko su nominovani filmovi koji nemaju veze sa nagradom na koju pretenduju. Prisetimo se da je “Get Out” nominovan za “Najbolji mjuzikl / komedija” prošle godine. Kao i prethodnih, tako i ove, opet su pomešani lončići pa je u kategoriji “Najbolji mjuzikl / komedija” odličan film grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa “The Favourite“, a u kategoriji “Najbolja drama” debitantsko rediteljsko ostvarenje Bredlija Kupera “A Star is Born“. Kao što rekoh zbrka. I upravo zato je zabavno videti nominacije na Zlatnom Globusu 2019. i pretpostaviti ko će da pobedi, a ko zaslužuje da pobedi. 

Napomena: Pozabaviću se samo glavnim kategorijama

Kategorija: Najbolji film – Drama

Foto: Marvel

BlacKkKlansman
Bohemian Rhapsody
If Beale Street Could Talk
A Star Is Born
Black Panther

Iako je pitanje – zašto u ovoj kategoriji nisu “The Favourite” i “Green Book“, rat u glasovima će se voditi između “If Beale Street Could Talk” i “A Star is Born”. Bez obzira na besomučno insistiranje medija da “Black Panther” dobije neku statuu u sezoni nagrada svi izgledi su da će film Bredlija Kupera pobediti. Greh je što će hvaljenji “If Beal Street Could Talk” izgubiti zbog žirija Zlatnog Globusa koji je blagonaklon prema Lejdi Gagi i Kuperu. 

Zaslužuje pobedu: If Beal Street Could Talk

Pobediće: A Star is Born

Kategorija: Najbolji glumac u filmu – Drama

Foto: Warner Bros/Kobal/REX/Shutterstock

Bradley Cooper, A Star Is Born
Willem Dafoe, At Eternity’s Gate
Lucas Hedges, Boy Erased
Rami Malek, Bohemian Rhapsody
John David Washington, BlacKkKlansman

Ovde nema neke velike dileme jer su Kuper i Malek glavni kandidati za pobedu. Ove sezone su rok zvezde u modi, pa će neko od njih dvojice odneti pobedu. Iako je Rami Malek bio zaista sjajan, Kuper je imao nešto teži dramski zadatak. 

Zaslužuje pobedu: Bredli Kuper

Pobediće: Rami Malek

Kategorija: Najbolja glumica u filmu – Drama

Glenn Close, The Wife
Lady Gaga, A Star Is Born
Nicole Kidman, Destroyer
Melissa McCarthy, Can You Ever Forgive Me?
Rosamund Pike, A Private War

U ovoj kategoriji će se dogoditi momenat kad će jedan deo publike biti oduševljen, a drugi iznerviran do kosti. Nema sumnje da će nagradu odneti Lejdi Gaga za “A Star is Born”. Činjenica je da je bila dobra, ali nikako bolja od Glen Klouz u “The Wife” i svakako ni blizu Nikol Kidman, pa čak ni Melisi Mekkarti. Uostalom, nek Globus već jednom nagradi Glen Klouz jer se glumica toliko trudi da se domogne zlatne statue poslednjih 20 godina. 

Zaslužuje pobedu: Glen Klouz

Pobediće: Lejdi Gaga

Kategorija: Najbolji film – Mjuzikl / Komedija

Crazy Rich Asians
The Favourite
Green Book
Mary Poppins Returns
Vice

Ova kategorija je najveće ludilo mozga. Da odmah razjasnim “Vice” ima najveći broj nominacija, ali nema dobre ocene kritičara što ga potencijalno uklanja sa liste pobednika. “Crazy Rich Asians” samo bog zna kako su uspeli da se uvuku u ovu kategoriju. “Mary Poppins Returns” ima najveće šansu za pobedu, što zbog nostalgije za starim Holivudom, što zbog sjajne Emili Blant. I jedina prava bitka treba da bude između “The Favourite” i “Green Book“, ali oni se žanrovski uopšte ne uklapaju sa kategorijom u koju su smešteni i više pripadaju “Najbolji film – Drama”. Nažalost, mislim da pobedu odnosi gospođica Popins jer se ona jedino zaista uklapa u kriterijume za kategoriju. 

Zaslužuje pobedu: The Favourite

Pobediće: Mary Poppins Returns

Kategorija: Najbolji glumac u filmu – Mjuzikl / Komedija

Christian Bale, Vice
Lin-Manuel Miranda, Mary Poppins Returns
Viggo Mortensen, Green Book
Robert Redford, The Old Man & the Gun
John C. Reilly, Stan & Ollie

Borba će se voditi između tri glumačke face – Kristijana Bejla, Vigoa Mortensona i legende Roberta Redforda. S obzirom da je “The Old Man & the Gun” poslednji Redfordov film može da se desi da ga nagrade Globusom pred zvanični odlazak u penziju u suprotnom – nagrada ide Bejlu. 

Zaslužuje pobedu: Kristijan Bejl

Pobediće: Kristijan Bejl, osim ako se ne sažale na Redforda

Kategorija: Najbolja glumica u filmu – Mjuzikl / Drama

Foto: Disney

Emily Blunt, Mary Poppins Returns
Olivia Colman, The Favourite
Elsie Fisher, Eighth Grade
Charlize Theron, Tully
Constance Wu, Crazy Rich Asians

I ovde opet imamo problem. Nagradu zaslužuje Olivija Kolman za “The Favourite”, ali će je odneti Emili Blant jer se ona najbolje uklapa u kriterijume kategorije. Mada, moram da priznam da je Šarliz Teron blistala u “Tully” i da je tinejdžerka Ajla Fišer bila odlična u “Eighth Grade“. Konstans Vu iz “Crazy Rich Asians” je koleteralna šteta kategorije. 

Zaslužuje pobedu: Olivija Kolman

Pobediće: Emili Blant

Kategorija: Najbolji reditelj

Bradley Cooper, A Star Is Born
Alfonso Cuarón, Roma
Peter Farrelly, Green Book
Spike Lee, BlacKkKlansman
Adam McKay, Vice

Ako Alfonso Koron ne dobije za “Roma” nagradu za najboljeg reditelja biću jako jako jako razočaran. JAKO!

Zaslužuje i mora da dobije: Alfonso Koron

Kategorija: Najbolji animirani film

Incredibles 2
Isle of Dogs
Mirai
Ralph Breaks the Internet
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Moram da priznam da ove godine nema baš upečatljivog animiranog filma. Bilo je dosta dobrih, kao što se da videti sa spiska, ali negde sam između “Incredibles 2” i “Ralph Breaks the Internet“. Mada bi bilo zanimljivo da Andersonov “Isle of Dogs” mazne statuu. Istini za volju najviše se priča o novom Spider-man-u, pa nekako svi putevi vode ka njemu, što se tiče pobede. 

Zaslužuje pobedu: Incredibles 2

Pobediće: Into the Spired-Verse

Kategorija: Najbolji film van engleskog govornog područja

Foto: Netflix

Capernaum
Girl
Never Look Away
Roma
Shoplifters

Veoma interesantan izbor filmova, iako su svi očekivali nominaciju za film “Cold War” Pavela Pavlikovskog. Biće tesno između Shoplifters i Roma, ali ipak zbog tehničkih elemenata i emotivne sadržine nagrada najpre ide u ruke “Roma”. 

Zaslužuje pobedu: Shoplifters

Pobediće: Roma

Kategorija: Nabolja serija – Drama

Foto: BBC Promo

The Americans
Bodyguard
Homecoming
Killing Eve
Pose

Ovo je sad jedna jako stresna kategorija i naprosto nisam pametan. Ujedno ovo je dokaz koliko su serije postale kvalitetnije od filmskog sadržaja. Ako ostavim po strani “Pose” Rajana Marfija koji nije bio moja šolja čaja, što bi rekli Britanci, ne znam koga da izdvojim. 

Bodyguard” je bio efektan, napet, odlično odglumljen. “Homecoming” je bio neobično uvrnut, hičkokovski nastrojen, estetski maestralan. “Killing Eve” je naprosto nedoljiv na toliko nivoa da ne znam kako da ga sklonim sa liste i “The Americans” ima već kultni status. 

Zaslužuje pobedu: Killing Eve

Pobediće: Homecoming

Kategorija: Najbolja serija – Komedija

Foto: Amazon Prime

Barry
The Good Place
The Kominsky Method
Kidding
The Marvelous Mrs. Maisel

Još jedan pakao od kategorije. “Barry”, “The Good Place” ili “The Marvelous Mrs. Maisel“. Ko god od trojca pobedi, zasluženo je. “The Kominsky Method” i “Kidding” nemaju nikakve šanse – tu su samo da popune rupu. 

Zaslužuje pobedu: The Good Place

Pobediće: The Good Place

Kategorija: Najbolja mini-serija ili TV film

Foto: The Alienist / Netflix

The Assassination of Gianni Versace
Escape at Dannemora
Sharp Objects
A Very English Scandal
The Alienist

Biće tesno između “Escape at Dannemora”, “Gianni Versace” i “Sharp Objects“. Nešto mi govori da HBO ove godine odnosi sa “Oštrim predmetima”, mada možda me i osećaj vara. 

Zaslužuje pobedu: Sharp Objects

Pobediće: Escape at Dannemora ili Sharp Objects

Ko će zasita pobediti, to ćemo videti večeras. Po našem vremenu Zlatni Globus počinje u 2 ujutru. 

Najčitanije

Pročitaj još