“Incredibles 2” me je izuo iz cipela

Filmska industrija trenutno živi od rimejkova, nastavaka uspešnih filmova i super-heroja. Umor je prisutan jer je novog originalnog sadržaja sve manje, ili ne valja ni za šta, a nostalgična publika želi da vidi ponovo oživljene miljenike iz prošlosti ili novu epizodu njihovih života. Neko bi rekao da se od prošlosti ne živi, ali ako pitate Holivud – boga, mi veoma se lepo živi.

Kad je prvi put najavljeno da se posle 14 godina radi nastavak Pixarovog animiranog čeda “Incredibles” prva pomisao je bila – Da li ljudi stvarno žele da ponovo vide porodicu Par i njihove avanture? Mogao bih da se zakunem da je ovo jedan od onih filmova za koje niko nije tražio nastavak, ali smo ga dobili. Da li je njegovo postojanje vredno odlaska u bioskop? Oooooo daa!

Bez obzira što postoji mekano mesto u mom srcu za animirane filmove, nema nikave dileme da je “Incredibles 2” beskrajno duhovit (mnogo komičniji od originala), dinamičan, napucan akcionim delom, fantastično animiran (lek za umorne oči) i donosi drugačiju narativnu dinamiku između likova u animiranim filmovima koju klinci neće baš razmeti, ali oni stariji će primetiti šta pisac želi da nam poruči.

“Incredibles 2” počinje tačno tamo gde se završio pre 14 godina. Porodica Par – Bračni par Ben i Helen i njihova deca Vajolet, Deš i beba Džek-Džek, uspeli su svetu da dokažu da super-heroji nema potrebe da se kriju i da državni zakon koji ih zabranjuje je besmislen jer je svet mnogo lepše i mirnije mesto zahvaljujući super-ljudima koji brinu o nama dok mi spavamo.

Nažalost, neuspešna borba sa negativcem Andermajnerom koji je isisao sav novac iz banke, a potom utekao i ostavio uništene ulice i gradsku opštinu, primorala je porodicu Par da se preseli u drugi grad i promeni svoj identitet kako bi se spasila od namrgođene vlasti i besnih medija.

Vinston Devor, očevidac epske borbe Parovih i Andermajnera, je vlasnik kompanije DevTech i veliki fan super-heroja. U želji da nastavi tamo gde je njegov otac stao angažuje bračni par kako bi sa njima napravio medijsku kampanju koja će ići u prilog super-herojima. Mali podsetnik: U prvom delu Ben je spasio čoveka koji je želeo da se ubije, a potom ga je ovaj tužio jer ga je sprečio da umre što je rezultiralo morem pritužbi građana da ih heroji spasavaju kad oni to ne žele i zabranom države da super-heroji postoje. 

Foto: Pixar

Vinstonov predlog ne podrazumeva da bračni par radi zajedno na samopromociji, već je angažovana samo Helen, dok Bob čuva njihovu decu kod kuće. Uloge koje su podeljene u prvom delu su zamenjene. Ovog puta Helen je ta koja izdražava porodicu, a Bob mora da vežba matematiku sa Dešom, rešava emotivne probleme Vajolet i da se bori moćima koje je dobio njihov najmlađi sin Džek-Džek.

Naravno, ne bi bilo drame da nepostoji negativac – Skrinslejver. Maskirani jezivi lik koji hipnotiše ljude uz pomoć crnog ogledala – televizora.

Foto: Pixar

“Incredibles 2” dotiče neke od gorućih tema u savremenom društvu. Uloga žene u porodici i društvu, pravo na različitost i kako je svaka porodica fantastična na svoj način, ma koliko bila neobična i čudna.

Pixarov animirani film na polju tematike, karakterizacije i dijaloga je više skovan za stariju publiku, iako postoji dosta komičnih momenata koji će izmamiti osmeh bez obzira koliko godina imate.

Generalni problem sa većinom Pixarovih filmova je mapiran scenario koji je predvidivo putovanje od tačke A do tačke B sa jasnim mestima kad je vreme za šalu, kad za dramatični dijalog, a kad za akcionu scenu. Ali, u ipak je u pitanju animirani film, tako da ne treba ni očekivati narativni mind-blow.

Najveća zvezda “Incredibles 2” je Džek-Džek. Beba koja ima preko 10 vrsta moći. Najkomičnije i najbolje scene su presimpatičnim bepčetom zbog kojih ćete se sigurno nasmejati naglas. I ne bi me začudilo da Džek-Džek dobije svoj samostalni film jer je svaka scena sa njima bila čisto zlato.

Fanovi prvog dela i animiranih filmova sigurno će se ludo zabaviti. Ostali? Pa, i oni, ali siguran sam da pre očekuju nešto novo i originalno nego nastavak animiranog filma kojeg se ni ne sećaju.

Pročitaj i: 

10 najboljih animiranih filmova

Crtaći našeg detinjstva koje bi današnji klinci mrzeli

Najčitanije

Pročitaj još