Killing Eve: Najbolji i najduhovitiji triler trenutno na TV-u

Kriminalističke drame i trileri uvek imaju isti model. U jednom uglu ringa je problematični heroj kojeg volimo zbog svih njegovih mana i vrlina, a u drugom uglu ringa je anti-heroj – odbojna psihopata koja je daleka i strana našoj stvarnosti. Serija “Killing Eve” koristi sve postojeće modele, s tim što uz pomoć umešne karakterizacije likova, britkog i duhovitog scenarija i veoma dopadljivog heroja, i još dopadljivijeg anti-heroja čini da se osećamo krivim što delimo iste emocije prema suprostavljenim stranama. Rediteljka Fibi Voler Bridž na osnovu romana “Vilanel” autora Luka Dženingsa napravila je jedan od najboljih trilera u skorijoj istoriji televizije.

Pitka i veoma duhovita “Killing Eve” na male ekrane donosi novu energiju u čuvenoj igri mačke i miša, zahvaljujući dvema ženama – ubici i špijunu, ženske verzije Hanibala i agenta 007. Dve veoma slične i dve veoma različite žene.

Iv Polastri je netipčni heroj. Najmanje omiljeni lik u policijskoj stanici u Londonu koji večito kasni i koji večito drobi nadređenima o teorijama zavere i ženi koja vešto ubija ljude na visokim položajima. Posle višegodišnjeg slušanja praznih priča i nespretnog vođenja slučaja u kojem je Iv trebalo da zaštiti svedoka – pred jednom od najvažnijih osoba u istrazi dobija otkaz. U drugom delu Evrope, tačnije Parizu, živi Vilanel – šarmantna, duhovita, sarkastična, cinična, psihopata i plaćeni ubica sa istančanim ukusom za modu. Naš anti-heroj nema problem da likvidira nemoćne ili kako sama kaže: “Volim asmatičare jer su uvek zadihani”. Koliko god bila zla volećete je kao što volite i zlokobnu Sersi Lenister.

Kao što je Iv nespretno napravila nekoliko koraka u svojoj istrazi, tako će i Vilanel napraviti par nepromišljenih poteza u likvidiranju par moćnika. I jedna i druga će dobiti crveno svetlo od nadređenih u daljoj karijeri, ali to neće sprečiti dve žene da pronađu jedna drugu, ali sa različitim ciljevima. Iv želi pravdu, Vilanel želi da ispuni svoj poriv za likvidacijom.

“Killing Eve” je prvobitno zamišljena kao mini-serija, međutim posle pozitivnih ocena kritičara i reakcija publike televizija “BBC America” odlučila je da od kreatora naruči drugu sezonu posle tri emitovane epizode prve sezone.

Serija se uzdiže tamo gde njeni rivali padaju. Dopadljivi / duhoviti likovi, nekonvecionalno žongliranje humora, crnog humora i trilera i ono najbitnije – dinamična, ali ne i haotična narativna forma. “Killing Eve” je dobro upeglana bela košulja sa jasnom strukurom što čini da epizoda od 40 minuta prođe u treptaju oka. Kad se na sve to pridoda zvezda “Uvoda u anatomiju” Sandra Oh i njena rivalka u seriji i koleginica iza scene Džodi Komer koje briljiraju u seriji, dobijamo krem a la krem moderne televizije.

Ubica sa osećajem za modu

“Killing Eve” smazaćete kao omiljeni slatkiš, a ako ne volite slatko, bože moj tu je pečenje ili ruska salata.

Pročitaj i: 

HBO serije koje treba da pogledate pre nego što umrete

Preporuka: Spilbergova serija o jezivoj deci i njihovom izmišljenom prijatelju

Najčitanije

Pročitaj još