Zlatni globus 2021: Neko nije popio lek za glavobolju

U našem narodu kažu da se po jutru dan poznaje. Kada ovu umotvorinu prevedemo na filmski svet, dobijamo da se po Zlatnom globusu Oskar poznaje, uz pomoć Critics Choice Awards, Gotham, BAFTA-e i ostalih prepodnevnih i poslepodnevnih filmskih minuta. Nije potrebno oko sokolovo, posmatrajući nominacije, da je jutro u nekim kategorija crnje od najcrnje noći. Možda još bolja metafora, neko je zaboravio da popije brufen pre nominacija ili naprosto 600 miligrama nije počelo da deluje.

HFPA (Hollywood Foreign Press Association) za razliku od Akademije sklonija je komercijalnijem izboru serija (ovo ne važi za Oskara), filmova, reditelja, glumaca i glumica u procesu nominovanja. Neretko vođeni simpatijama prema određenim kreatorima, filmskim i televizijskim radnicima, zaboravljaju da pogledaju širu sliku filmske i televizijske industrije. Zato ni ne čude ovogodišnji diskutabilni izbori. Mada, ne sme se zaboraviti da je Zlatni Globus, pre svega HFPA, pogurala pojedine glumce, filmove i autore čiji bi rad pao u senku ili ne bi dobio zasluženu pažnju.

Posle nedelju dana analitičnog pregledanja nominacija i dalje nije mi jasno kako su neki uopšte uzeti u obzir.

Neću zalaziti u svaku kategoriju, ali akcenat će biti na popularnim i najčudnijim.

Najbolja serija – kategorija drama

Foto: Netflix

Nominovani 

HFPA obožava Rajana Marfija. Nekad ga je i publika volela, ali njegova pretenciozna kemp priroda serija je zaplovila mračnim vodama. “Ratched” suštinski ne pripada kategoriji drame, već crnoj-komediji ili pseudo satiri sa akcentom na vizuelnom identitetu. Mada žanrovska odrednica ne bi bila toliki problem da “Ratched” nije jedna od najlošijih serija prošle godine.

Drugi problem na ovoj listi je “Lovecraft Country”. Ne znam odakle da počnem, ali završiću sa – ovde joj nije mesto, doduše, nije joj mesto ni u jednoj kategoriji.

I onda dolazimo do jednog pristojnog kandidata i dva koja su tu više zbog popularnosti. “The Crown” sigurno odnosi nagradu kući, iako “The Mandalorian” i “Ozark” nisu za bacanje. Diznijeva serija apsolutno nije drama i pored toga što je dobra, ali valjda je neko morao da popuni rupu.

Najbolja mini-serija / film za televiziju

Foto: Netflix

Nominovani

Jedna od bizarnijih kategorija u kojoj mini-serija i televizijski film idu ruku pod ruku. Kako? Ne znam – pitajte HFPA!

Jedna od boljih kategorija, barem kad su nominacije u pitanju, naravno uz jedan promašaj – The Undoing. Jedini razlog zašto je ovde su Nikol Kidman i Hju Grant.

Najbolja serija – kategorija mjuzikl / komedija

Foto: HBO Max / WarnerMax

Nominovani

Kategorija poznatija kao – brufen ne pomaže. Iako je The Flight Attendant zabavan i pitak, nije za nominaciju. “Ted Lasso” je autsajder kojeg su dobre recenzije ugurale u kategoriju, a “Emily in Paris”… nema pomoći.

Cela kategorija postoji da bi sitkom Schitt’s Creek odneo nagradu, a već je sve obrstio na Emi dodeli.

Najbolji film – kategorija mjuzikl / komedija

Foto: HULU

Nominovani

  • Borat Subsequent Moviefilm
  • Hamilton
  • Music
  • Palm Springs
  • The Prom

Ako ostavimo po strani Borata i Palm Springs koji pripadaju kategoriji, ostatak su mjuzikli. Od kojih je jedan dobio fantastične recenzije i oborio rekord gledanosti na Disney+. Dakle, Hamilton za globusom kući, ostali, hvala vam što ste došli.

Najbolji film – kategorija drama

Foto: Netflix

Nominovani

Ovo je klasična oskarovska katagorija u koju uvek uleti film koji ne pripada grupi. Ovog puta to je “Promising Young Woman” koji više naginje komedija / mjuzikl kategoriji nego drami. Zbog svoje komercijalnije i lakovernije prirode nema šanse na Oskaru, ali zato je dušu dao za Globus, na kraju krajeva HFPA želi da nagradi Keri Maligan i autorku Emerald Fenel.

Dobra stvar u vezi sa ovom kategorijom je promocija filma “The Father” sa oskarovkom Olivijom Kolman i Entonijem Hopkisnom. “The Father” je trkački konj na duže staze. Kao što je “The Wife” sa Glen Klouz u poslednjim minutima dobio pažnju 2019. godine , tako sad svojih pet minuta dobija “The Father”.

Ostatak je očekivan. Finčerov “Mank”, “Nomadland” kao alternativni indi film i istorijska drama “Chicago 7”.

Dakle, predvidivo kao i svake godine. I kad je treš i kada je nešto što može biti zanimljvo za gledanje. Samo još da taj brufen proradi.

Najčitanije

Pročitaj još