Apsolutno fantastična “The Marvelous Mrs. Maisel”

Gospođa Mejzl je žena koja je ispala iz reklame za deterdžent. Zarobljena u plastificiranoj pastelnoj verziji šezdesetih godina, ubeđena da je njena uloga da održava krhki ego svog supruga, poslednjih deset godina svakodnevno meri obim struka i nogu kako bi ostala u savršenoj formi, majka je dvoje dece, pere, kuva, usisava, ubrizgava, uništava, ide na spavanje nakon što suprug zaspi jer tek tada skida šminku i pere kosu, ustaje pre njega kako bi ponovo namestila frizuru i našminkala se. U teoriji, ali i u praksi, ona je savršena žena po svim parametrima. Da li sam rekao da i je beskrajno duhovita? Mirijam Mejzl je rođeni narator čije reči teku kao med i mleko, i sposobna je i da najvećeg mrguda razgali. 

Gospodin Mejzl je korporativna aždaja, ali bi najradije bio čovek koji vedri i oblači raspoloženje ljudi. Svake subote, uz podršku supruge, nastupa u lokalnoj birtiji za pesnike, stand-up komičare, umetnike i muzičare. Istini za volju živi za trenutak kad će neko njegove fore (ukradene) čuti, izvući ga iz kapitalističkog balata i nasmejalno lice sa naslovnice pozicionirati na najveći bilbord u Njujorku koji najavljuje Mejzelov komičarski šou. 

Mirijam je tu da ga priprema, oblači, savetuje, ucenjuje kolačima i brusketima vlasnike da mu daju što bolji mogući termin za nastup, ali ona je tu i kad sve krene nizbrdo. Jer ona je kriva što je nesrećan, što ju je prevario i što je nateran da živi na visokoj nozi u elitnom delu zapadnog Menhetna. Ono što nadobudni Džoel Mejzl ne zna je da je njegova supruga nebrušeni talenat za komediju za razliku od njega – komičarskog puvala kojem je život dala.  

Foto: Amazon Prime

Gospođa Mejzl je naučena da bude ono što jeste – apsolutno fantastična, a ako nešto krene po zlu roditelji će je okriviti što ju je muž napustio sa njenim koferom, jer nije na njoj da bude vickasta i duhovita i mora da je nešto rekla – jer žena uvek nešto kaže što isprovocira muškarca, pa je ostavi zbog skretarice koja ne zna da zaraže olovku na elektronskom rezaču. 

Jedno pijano veče će promeniti sve, nakon što je slina od muža ostavi i nakon što joj se otac popne na glavu pričom da nije trebalo da je upisuje na fakultet jer postala “previše pametna”. Olešeni stand-up nastup Mirijam Mejzl publiku će baciti na patos, uznemiriti čuvare reda jer će publici pokazati dojke, a za kabaretski nastup treba dozvola, i zaintrigiraće vlasnicu bara koja u njoj vidi novu komičarsku zvedu sa potencijalom da svet baci u trans. 

Naprosto je nemoguće skrenuti pogled sa glumice Rejčel Brosnan (Mirijam Mejzl). Upeglana spoljašnjost, unutrašnja vedrina koja izbija iz njenog lika i talenat da omađija publiku je stub temeljac serije “The Marvelous Mrs. Maisel

Foto: Amazon Prime

Priča o nasmejanoj, proniciljivoj i duhovitoj ženi u svetu u kojem nema mesta za komičarke i pametnjakovićke je pitka kao njena komedija i zabavna kao pastelne nijasne scenogarfije koje se menjaju iz kadra u kadar. 

Možda bi neko zalepio feminističku etiketu na seriju kreatorke Ejmi Šerman Paladino koja se proslavila sa “Gilmore Girls“, ali rediteljka dobro zna da publika sa podsmehom i negodovanjem reaguje ne žene u “muškom poslu” (komičarka Ejmi Šumer je večita meta), ali i na muškarce u “ženskom poslu”, pa se koristi likovima čija esencija počiva na talentu koji ne može niko da ospori bez obzira kog su pola i koja im rodna uloga pripala. 

Serija o gospođi Mejzl je veoma cenjena i hvaljena, ali nažalost nema veliku publiku koja je prati, što je šteta jer je ovo serija za sve. Duhovita, britka, brzopotezna i zanimljiva. Na kraju krajeva sve što tražimo od serije koja treba da nas opusti i zabavi. 

Najčitanije

Pročitaj još

"The Marvelous Mrs. Maisel" je dašak svežeg vazduha u ustajaloj televizijskoj sobi. Nešto što se lako gleda i dugo pamti. Apsolutno fantastična "The Marvelous Mrs. Maisel"