5 horor filmova o Božiću koji su zapravo mnogo kul

Ko bi rekao da će najveći hrišćanski praznik dobiti svoje mesto u filmskoj industriji, ali na mračnoj strani. Inspiracija za iznenadni talas horor filmova o Božiću počiva u folklornoj tradiciji centralne Evrope. Legenda kaže da će lošu decu za vreme Božića posetiti Krampus, opozit Svetom Nikoli, koji ne donosi poklone, već surovu kaznu. Iako ne postoje precizni podaci odakle je potekla priča o Krampusu, pretpostavlja se da vuče korene iz prehrišćanske tradicije i da je u vezi sa paganstvom. Interesantno je da na ilustracijama krajem 19. veka Sveti Nikola i Krampus su uvek dolazili zajedno u posetu porodicama. Jedan je bio tu da nagradi, drugi da kazni. 

Sveti Nikola i Krampus u poseti porodici u Beču 1896. godine. 

Filmska industrija mudro je iskoristila mitsko stvorenje koje donosi jad i bedu, ali i nekoliko realnih strahova koji mogu da se ostvare za vreme praznične sezone. 

Black Christmas (1974)

Horor klasik iz 1974. godine prati grupu devojaka na zimskom raspustu koje na Badnje veče dobijaju preteće telefonske pozive. Problem je u tome što psihopata nije napolju, već je kući. 

The Children (2008)

Britanski horor film je najveća noćna mora svakog roditelja. Umesto odmora iz snova u zimskoj idili, slatka mala deca će napraviti potpuni pakao od života mami i tati. 

Rare Exports : A Christmas Tale (2010)

Arheološka ekspedicija u severnoj Finskoj dolazi do genijalnog otkrića – pronašli su Deda Mraza, glavom i bradom. Doduše, deka je lancima i niko istraživačima nije rekao da nije dobra ideja da ga oslobode. 

Krampus (2015)

Odličan božični horor film sa interesantnim obrtom na samom kraju. Naime, kad se disfunkcionalna porodica okupi za praznike večiti haos među članovima može da počne. Razočarani dečak Maks će povući želje koje je tražio od Deda Mraza i njegov bes će otvoriti kapiju na koju će ući Krampus. Sjajna glumačka ekipa Toni Kolet, Adam Skot, Tomas Kočner i Alison Tomas pobrinuće se za komične i dramske momente. 

Better Watch Out (2017)

Nevezano za božične horor filmove “Better Watch Out” je obavezan deo slasher repertoara. Bebisiterka Ešli na Badnje veče mora da čuva dečaka koji i nije baš nesposobna da ostane jednu noć sam. Kao da joj nije dovoljno to što joj se nabacuje, mora da se suprostavi uljezu koji pravi smicalice po kući. 

Najčitanije

Pročitaj još