“Wreck-It Ralph 2” je film za sve, ali doslovno za sve

Ko bi rekao da će animirani filmovi imati toliki uticaj na savremenu pop kulturu, potpunu promenu perspektive savremenog filma i da će jednog dana stajati rame uz rame u kategoriji za “Najbolji film” na dodeli Oskara. Kompanije Pixar i Walt Disney su uspele ono što filmovima sa super-herojima nikako ne polazi za rukom – na jednom mestu su okupili publiku od 7 do 77 godina i pokazali im kako izgleda dobar film za sve uzraste. Savremeni animirani film pored svog šarenila, blistave animacije koja iz godine u godinu postaje sve realističnija i detaljnija nije izgubio duh detinjstva, ali uz pomoć mudrih scenarista, miksanja humora za odrasle i simpatičnih likova približio se grupi koja prvobitno nije bila u fokusu, a to su odrasli. 

Animirana nostalgija posvećena arkadnim video-igrama “Wreck-It Ralph” šest godina nakon premijere dobila je svoj nastavak, iako, ruku na srce, niko je nije tražio. Beskrajno simpatični likovi i događaji dobili su novu kožu, novo odelo koje je drugi deo učinio satiričnim prikazom savremenog života koji se odvija na internetu. 

“Ralph Breaks the Internet” je direktan nastavak avantura Ralfa i Vanelopi. Junaci arkadnih video-igara živeli su uvežban i kodiran život sve dok se nije pojavio WiFi – digitalni signal koji je spojio svet. 

Ralf i Vanelopi nakon kvara na igrici “Sugar Rush” na prevaru napuštaju svoje domove kako bi na internetu pronašli zamenski deo za pokvarenu arkadnu igru. Dvojac će se uvaliti u više od jedne nevolje.

Infrastruktura interneta koja je prikazana kao megalopolis je neistraženo i nepoznato polje za Ralfa i Vanelopi, pa će tako upoznati “Banere”, tačnije reklame, koje su prikazane poput napornih prodavaca koji maltretiraju ljude da kliknu na njih, “Ad-Block”, blokere reklama koji su prikazani kao privatno obezbeđenje koje šamara i pesniči “pop-up ads”, ali i animirano stvorenje koje je zaduženo za Google pretragu.

Najinteresantija je gospođa BuzzzTube algoritam, aluzija na YouTube algoritam, koja određuje šta od popularnih video-klipova će se prikazivati korisnicima, šta je trenutno kul, a šta nije. Ovo je ujedno i satira na opsednutost savremenog društva da postane viđeno, primećeno na konkuretnom tržištu društvenih digitalnih platformi.

Ralf i Vanelopi moraju da se snađu u novom poretku, van svoje komfort zone u arkadnoj video-igri, i da pronađu zamenski deo kako bi Vanelopi mogla ponovo da bude deo svoje trkačke igrice.

“Ralph Breaks the Internet” je neodoljivo šarmantan, sladunjavo duhovit, fantastično animiran, šaren, brzopotezan, satiričan i pitak. Poseduje sve elemente filma koji je napravljen da novogodišnji i božični praznici prođu sa osmehom na licu.

Duhovite opaske su skoro uvek replike iz savremene pop kulture i sveta odraslih što ga čini privlačnim i za one čije je detinjstvo ekvivalent za davno prošlo vreme. Finale koje nije napravilo kompromis kako bi se dodvorilo najmlađoj publici i povlačenje crte između opsesije Instagramom, YouTube-om i internet slavom od tri minuta čini “Ralph Breaks the Internet” odličnim nastavkom, odličnog animiranog filma.

Najčitanije

Pročitaj još

"Ralph Breaks the Internet" je kao stvoren za novogodišnju euforiju i relaksaciju za božične praznike. "Wreck-It Ralph 2" je film za sve, ali doslovno za sve