Britanski izvođači koji su obeležili 21. vek

Možda je Velika Britanija smorena ovih dana zbog poraza u polufinala Mundijala, ali kažu da ko peva zlo ne misli. Srećom, pa je njihova zemlja krcata muzičkim talentom, tako da postoji više od jednog razloga da zapevaju i za pojas zadenu. Znam, smorio sam sa narodnim umotvorinama.

Iako bi Amerikanci voleli da dominiraju muzičkom scenom, mnogobrojni pevači i muzičke grupe sa njihovih prostora nisu tako lako uspeli da se dokopaju melodičnog srca Evrope. Ovo je ipak pošlo za rukom muzičarima iz Velike Britanije. Najbolji primer je Robi Vilijams koji nikad nije ni pokušao da napravi karijeru preko bare i nažalost ostao je nepoznat lik većinskom delu publike u Americi, ali zato ga ovi naši prostori poznaju kao svoj dlan. Ali, gospodin Vilijams nije jedini primer.

Ovo su izvođači iz Velike Britanije koji su obeležili muzičku scenu 21. veka više nego ostali i da se niko nije usudio da pomene “Despasito” kao muzički uticaj. Unapred zahvalan Deda Milorad.

Moloko & Roisin Murphy

Muzički duo Mark i Rošin (Moloko), a nešto kasnije samostalni rad muzičke majke Marfi ostavili su neizbrisiv trag na alternativnu dens i pop scenu.

I dok popularna muzika i pesme znaju da loše ostare, ove pesme i dan danas zvuče kao da su se upravo dočepale radio stanica.

The Time is Now

Forever More

Familiar Feeling

Sing it Back

Overpowerd

Let Me Know

Amy Winehouse

Neo-soul princeza više nije među nama, ali glas joj je ipak bio veći od života.

Back to Black

Tears Dry on Thier Own

Love is Losing Game

Florence + The Machine

Florens Volš u prošlom životu je bila neka šumska vila ili duh Majke prirode jer barokni pop koji neguje godinama podseća na razlivanje boja na beskonačnom polju prepunom divljih biljaka.

Queen of Peace

Shake it Out

Hunger

Gorillaz

Virtuelno-digitalni bend, jer ne znam kako ga drugačije opisati, iza kojeg stoji Dejmon Albarn imao je svojih uspona i padova u komercijanom uspehu, ali ga zbog upečatljivog vizuelnog i muzičkog identiteta možete prepoznati u mrklom mraku.

Feel Good Inc.

Clint Eastwood

Andromeda

Lily Allen

Sarkastična i neretko cinična Lili zna kako da pogodi pop živac. Prošlo je 12 godina od njenog prvog singla “Smile” i još uvek nas ludo zabavlja sladunjavim numerama.

Smile

Hard Out Here

Lost My Mind

Rag’n’Bone Man

Rori Čarls Grejem je želeo da bude reper, ali srećom poslušao je savet oca koji ga je čuo kako peva pod tušem i naterao ga da karijeru preusmeri u pop-soul vode. Da nije bilo mudrih očevih reči bili bismo uskraćeni za jedan bariton koji peva kao anđeo tame. Otprilike tako.

Skin

Human

Ellie Goulding

Gospođica Golding (ne, GULDING kako neki izgovaraju) je žrtva svoje izdavačke kuće. Posle fantastičnog miksa indi i sint-pop zvuka prešaltala se u mejnstrim vode zbog popularnosti pojedinih pesama. Nedavno je najavila novi album koji se vraća korenima. U svakom slučaju vazdušasti vokal je poptuno očaravajuć.

Lights

My Blood

Robbie Williams

Pa, dovoljno je reći Robi Vilijams – kralj pop britanske scene.

Sophie Ellis Bextor

Disko princeza sa licem sa naslovnice pre dve decenije nas je pozvala da počinimo “Ubistvo na podijumu za igru” i ništa se nije promenilo do dana današnjeg. Sofi trenutno pliva u alternativnijim pop vodama i sama pravi svoju muziku.

Murder on the Dancefloor

Heartbreak Make Me a Dancer

Wild Forever

Disclosure

Braća Haurd i Gaj 2016. godine nominovani su na Gremi dodeli nagrada u kategoriji “Najbolji dens/elektro album”. Fuzija elektro zvuka, pop i fanka je sabijena u svakoj pesmi benda Disclosure.

Latch

White Noise

Clean Bandit

Studentska družina koja je spojila dve ljubavi – prema klasičnoj i modernoj muzici. Za pet godina prodali su 13 miliona kopija svojih veoma uspešnih singlova koji izbijaju sa svih strana ovih dana.

Rather Be

Symphony

John Newman

Promukli vokal i neobično cinculiranje između retro i savremenog zvuka Njumena je dovelo i do Exita pre nekoliko godina.

Love Me Again

Fire in Me

Sam Smith

Sem Smit je zapravo muška verzija Adel. Kantautor, glas koji dostiže nedostižne tonske visine i vlasnik Gremi nagrada je trenutno najveća pop-soul faca na svetu.

I’m Not the Only One

Calvin Harris

Voleli ili ne voleli gospodina Harisa, ali ne Džinovića, njegove popularne numere i kolaboracije sa uspešnim alternativnim izvođačima su otvorile put drugim DJ-ejevima i producentima da pođu njegovim stopama.

We Found Love

Sweet Nothing

Adele

I njeno veličanstvo Adel. Vlasnica desetine Gremija, 60 miliona prodatih primeraka tri albuma i još više prodatih primeraka singlova (samo pesma “Hello” je prodata u preko 15 miliona primeraka).

Hello

Hometown Glory

Rolling in the Deep

Najčitanije

Pročitaj još