Serija “Bodyguard” je kandidat za najbolju ove godine

BBC je tu da pomuti račune. Situacija do pre nekoliko dana je bila jasna kao dan i negde u glavi lista sa top 10 serija ove godine je bila blizu finalizacije jer retko kad se dogodi da u novembru i decembru iskoči čupavac iz kutije koji zaista iznenadi. Pored “Moje genijalne prijateljice” koja je sinoć debitovala na HBO i krči put u top 10, BBC je po ko zna koji put objavio seriju koja nije došla da bi popunila prazninu na televizijskom nebu, već da se pozicionira u sam vrh. BBC rediteljski veteran Džed Merkurio serijom “Bodyguard” još jednom je postavio standard političke misterije drame – efektno, dramatično, napeto i sve to spakovano u šest epizoda.

Prvih 20 minuta serije je definicija prevrtanja želuca sa nadom da će sve proći kako treba jer napetost raste kao kvasac, a temperatura je već dovoljno visoka da bi sadržaj izgoreo u rerni.

Dejvid Bud, pripadnik specijalnih britanskih vojnih snaga i buduće personalno obezbeđenje državne sekretarke, nadao se mirnom putovanju vozom do majke svoje dece. Umesto potencijalno truckave vožnje, putnicima u vozu otkucava vreme jer tihi bombaš samoubica planira da ih sve digne u vazduh. Iskusni Bud koji je jedan deo života proveo na ratištu u Avganistanu, sa neizbrisivim posttraumatskim posledicama, primetio je čudno ponašanje dvoje putnika u vozu. Umesto da okrivi bujnu maštu i opsesivno-kompulsivne misli, poput agenta specijalca ulazi u trag sumnjivim događajima koji su promakli putnicima.

Uspešno rešena misija i sprečavanje izmanipulisane žene iz Avganistana da na zahtev supruga raznese sebe i putnike u vazduh Bada nagrađuje boljim položajem i novim zadatkom – čuvanje političke zadnjice Džulije Montegju, državne sekretarke.

Pročitaj i: Deset najboljih BBC serija

Montegju pod demokratskom parolom brani svoje stavove u javnosti u nadi da će joj obezbediti bolji položaj i glasove u sledećem mandatu, dok njene privatne političke čarolije prave ozbiljnu zbrku i internacionalne kontroverze. Distancirani i hladni Bud je umešan između želja njegovih poslodavaca da rakrinkaju sekretarku, privatnih i emotivnih problema i uticaja drugara po oružju kojima reči Džulije Montegju izazivaju jezu.

Foto: BBC

Najzabavniji deo “Bodyguard-a” nije otkrivanje ko se krije iza koje političke zavere ili ko će kome smestiti, već kako će se situacija odviti.

Kreator serije bez straha likvidira važne likove za seriju, koristi se šok metodama i dobrim starim napetim trenutkom koji tera prste ruke da pomahnitalo stisnu dugme i pogledaju sledeću epizodu.

Srećom, serija ne pati od manjka sadržaja, što je čest problem sa ovim žanrom, i oslanja se na početak i kraj epizode. Svaka ima dovoljno zabavnog i mističnog materijala da biste se osetili kao mali detektiv koji je zajedno sa obezbeđenjem i kancelarkom na putu do otkrivanja ko se krije iza političke zbrke.

Jedini problem je finale koje može biti nezadovoljavajuće, ali celina je kompaktna, upeglana, našminkana i spremna za akciju.

Najčitanije

Pročitaj još

"Bodyguard", kao i njegovi prethodnici, pozicionira BBC kao jednu od vodećih televizija kad su u pitanju trileri i drame. Serija "Bodyguard" je kandidat za najbolju ove godine