Najbolje serije 2021. godine – Dedin izbor

Bila je ovo… jako čudna godina. Naizgled pusta i suva kao peščana pustinja sa po kojim gmizavcem koji se izmigolji, a opet krcata debitantima i nastavcima popularnih serijala. Hiperprodukcija će nas u grob oterati.

Nekoliko godina iza nas obeležili su naslovi koji su uslovno rečeno pojeli konkurenciju. Pa je tako “Chernobyl” suvereno vladao 2019. godinom, “Queen’s Gambit” 2020. godinom, a ovu je obeležio južnokorejski “Squid Game“, koji je ruku na srce više bio popularan nego što je zaista bio dobar. Bez obzira ne godišnje hitove skoriju striming i televizijsku istoriju su ovenčali i “Dark, “Fleabag“, “The Haunting of Hill House”, “Mindhunter”, “Succession”, “Narcos”, “Crown”, “Gomora” i “Sex Education”. Žanrovska šarenolikost se preselila i u 2021. godinu sa jednom bitnom razlikom.

Najveći broj naslova ove godine imao je težište u drami, epskoj-fantaziji i hororu. Triler, komedije, naučna-fantastika i nadžanrovske mućkalice imale su sporednu ulogu u 2021. godini. Pored “Squid Game” nijedan naslov nije se “zalepio” za masovnu publiku. Fokus je ipak bio na specifičnim gledalačkim nišama, što je na kraju 2021. ostavilo utisak praznine.

Kada je trebalo da se sastavi lista, bilo je jako teško odlučiti koga ukloniti sa spiska, a najteže je bilo odlučiti koga staviti na vrh tabele.

Iako su po sredi lični favoriti, a ne favoriti publike, pre nego što pređem na listu nekoliko naslova koji nisu upali, ali zaslužili su da se pomenu.


Naslovi vredni pomena


Lupin

Ted Lasso 2. sezona 

For All Mankind 2. sezona

The Underground Railroad

Dopesick

Dr Death

The Expanse 6. sezona

The Expanse 6. sezona


Top 20 – Dedin izbor


20. Love, Death & Robots – 2. sezona

Love, Death & Robots” ove 2021. godine ima jednu odličnu, dve tri pristojne epizode i ostatak koji je mogao slobodno da ostane u fioci. Dobra stvar je što kratko traje i fantastično izgleda, ali to nije dovoljno da bi zaista bila fantastična kao 2019.

19. Fatma

Fatma” deluje kao osvetnički triler, ali njegova emotivna tortura, koja će me dugo proganjati, ostaje u kostima nakon gledanja. Duboka uznemirnost i žal za boljim životom Fatme Ilmaz, iako je samo fiktivni lik, otvara mnoga pitanja o ženama, društvu, sistemu, ali pre svega o konceptu traume koju tako olako shvatamo, a koja nije poderano koleno koje kontrolisanim negovanjem možemo da zacelimo, i povremeno iz očaja da zakukamo što imamo ožiljak kao lošu uspomenu.

18. The Wheel of Time

Možda “The Wheel of Time” neće uspeti baš svakom gledaocu da se dodvori, ali će se ušuškati u nedrima ljubitelja rada Roberta Džordana i fantazije. Dovoljno je šarmantna i narativno dinamična da će vreme sa njom neprimetno prolaziti. Na kraju krajeva, ne treba nam novi “Game of Thrones”, dovoljna je i dobra epska-fantazija, a “Točak vremena” je sasvim solidna, što možda za Bezosa nije dovoljno, ali ko će udovoljiti čoveku koji hoće da leti u svemir.

17. Breeders (2. sezona)

Gotovo je poražavajuće da serija koja odiše komedijom, empatičnim i simpatičnim likovima, odličnim scenariom i problemima sa kojima može svako da se poistoveti, nepravedno pliva ispod radara publike, koja je ubeđena da je “Breeders” tamo neka serija o smaračkom roditeljskom životu. Ispod površine “mrš u sobu jer sve ću da vas pobijem” stoji jedna od boljih savremenih serija.

16. Landscapers

Bez obzira da li “Baštovani” šetaju psihodeličnim hodnicima svesti i podsvesti Suzan ili se preterano oslanjaju na sveopšti prostakluk britanskog detektiva koji najbliže saradnike tretira kao stoku, ostavljaju blagu jezu, strepnju, ali i tugu za izgubljenim dušama koje traže spas na najčudnijim mestima. Tamo gde će vas odvesti niko ne želi da ide, ali ćete ipak otići sa njima i nećete zažaliti nijednu sekundu.

15. Mare of Easttown

Žanrovska mućkalica koja je ruku na srce najviše drama, pa sve ostalo, teško da će držati publiku prikovane pred ekranom zbog tenzije i misterije, već zbog zanimljive dinamike između likova i priča koje krije lice Mer iz Istauna. Neke će izmamiti osmeh, a neke će zaista izazvati reakciju: “E, pa, je*em te živote”.

14. Yellowjackets

Yellowjackets” najviše je inspirisan čuvenim “Lost-om”, ali više nego primetan je uticaj kultnog dela Vilijema Goldinga “Gospodar muva” i raznoraznih romana Stivena Kinga. Uzmajući od svega pomalo, ni od čega previše, serija sa odličnom glumačkom postavom, umešno i vešto konstruisanom pričom koju je milina gledati ima sve elemente da postane ogroman televizijski hit. Da li će? To je već drugo pitanje na koje treba još sačekati odgovor.

13. Sweet Tooth

Sweet Tooth” je napravljen sa tonskim kontrastom na umu. Jedan deo priče je šaren, harizmatičan i avanturistički nastrojen, dok je drugi deo priče više usmeren na psihologiju likova i njihove izopačene ciljeve. Na ovaj način adaptacija grafičke novele se obraća svim generacijama, i mlađima i starijima. Možda neće biti novi “Stranger Things“, ali “Sweet Tooth” ne može da ne izmami osmeh, natera lice da se namrgodi i na kraju kraju krajeva da pogodi narativnu metu o ljudskoj potrebi za zajednicom, negirajući izolaciju, koja nas je sve pogodila u prethodnih godinu dana. Kad se na sve ovo doda odlična glumačka ekipa, odličan i pre svega zabavan scenario “Slatki zubić” je najveće iznenađenje ove sumorne i generalno dosadne striming godine.

12. Maid

Emocionalno zlostavljanje. Tako teška reč i tako neopipljiva jer nema modrica i nema udaraca. Tehnički, nema dokaza. Ali, emocionalno zlostavljanje je začarani krug koji se prenosi kao bolest s kolena na koleno i uspešno egzistira. Netflix-ov “Maid” je odlična reprezentacija jednog od monogih egzistencijalnih krugova pakla u kojem emocionalno zlostavljanje igra glavnu ulogu.

11. The White Lotus

Letnja, a opet mračno-komična atmosfera zahteva neko vreme da se priviknete na “Beli lotos”, ali kad se smočite u narativnom plićaku, poželećete da idete sve dublje i dublje, dok ne vidite ko je i zašto je umro, i ko su, ali i zašto su ovi ljudi zajedno krenuli na odmor.

10. Brand New Cherry Flavor

Kad bi Dario Arđento i Dejvid Linč dobili dete rođeno u horoskopskom znaku hiperrealizma, zvalo bi se “Brand New Cherry Flavor”. Ukratko – ne sećam se da sam u poslednjih desetak godina video bilo šta što podseća na ovaj stilizovani grotsekni pakao na Netflix-u. Mogu da obećam da će vam se u navratima život smučiti, da ćete od neverice zaustaviti nekoliko puta epizode da dođete sebi i da nema šanse da pogodite šta će se sledeće desiti. Postoji samo dva problema – nekada je stilizacija narativa ispred forme, pa nužno nema sve nekog smisla, i poslednja epizoda je prokleta mlaka pegla, a delovalo je kao da će mi televizor eksplodirati do osme epizode.

9. The Witcher (2. sezona)

Svet je izgrađen, likovi su bolji, mada ima još prostora za napredovanje, priča teče organski i ne muči se u preteranom objašnjavanju, vizuelno je solidan i ono najbitnije – zabavan je, što je i poenta. “The Witcher” i ostali žanrovski pandani kada shvate da ne treba da filozofiraju, već da serviraju priču, odjednom postanu svetlosnim godinama bolji. Možda novi “Veštac” nije najbolji naslov ove godine, ali je zarazan kao i smeh veštice koja vitla na metli.

8. Servant (2. sezona)

Apsurdna priroda događaja, pa čak i referenciranje na seriju “Lost”, “Servant” čini jednom od najluđih misterija među modernim serijama.

Žanrovska promena u drugoj sezoni potpuno uklanja raniji dominatan osećaj tuge i teskobe zbog Tarnerovih jer Džoš i Doroti su daleko od unesrećenih roditelja, ali biće vremena da shvate ko su i koga su pustili u svoj dom.

7. Time

Vreme provedeno sa “Time” možda će brzo proći, ali za likove sa druge strane stakla nastavlja da stoji na istom mestu – u mraku i tišini sa licem osobe kojoj su uništili život.

6. Special (2. sezona)

Besramni koncept koga baš briga za političku korektnost jer vređa gde stigne i šta stigne – ljude sa hednikepom, rase, seksualnu orijentaciju… Autorski rad Rajana Okonela najbliži je onome što je uradila Fibi Voler Bridž u “Fleabag”. Urnebesan, drzak, a opet topao kao zagrljaj prijatelja.

5. Scene from a Marriage

Scene iz braka” kao porodična drama nije pitko, niti prijatno striming štivo za gledanje, ali kada šamara, šamara iz lakta, kada miluje, miluje da se leđa naježe. Bili u braku ili bili sami kao list na jesenjem vetru, nešto što rade ili govore Džonatan i Mira biće vam poznato, a to je najbolje oružje sedme umetnosti – da se osetite lično prozvanim.

4. Succession (3. sezona)

Najjače oružje treće sezone “Succession” je što ne prestaje da iznenađuje. I dok su druge serije padale kao jesenje lišće posle jedne ili dve sezone, porodica Roj kako vreme prolazi je sve bolja i bolja. Od crnog humora, apsurda, preko nepodnošljivog zla, do potpune emotivne i psihološke katastrofe.

Mada, ostaje pitanje, posle ove maestralne sezone u kojoj će uživati fanovi serije, a i ostatak koji se pridruži, poput rođaka Grega koji se večito lera na račun Rojevih, kuda serija može da ide dalje… Dalje od ovog korporativno-porodičnog pakla teško da će moći.

3. Them

Fascinatno je kako se u “Them” prepliću ideje posttraumatskog stresa i njegove reprezentacije u kombinaciji sa hororom i društvenim kontekstom. Teško je reći da je originalna jer se ipak oslanja na ideju odmotavnja priče iz “Bly Manor” i teško je reći da najbolja, jer crpi već postojeće ideje, ali da ju je teško zaboraviti i da će držati publiku na ivici sedišta do kraja – boga mi hoće i biće jako neprijatno. Kada se fantastična režija uhvati u kolo sa maestralnim audio inženjeringom kosa se diže na glavi, a vilica treska od pod u svakoj epizodi barem jednom.

2. Midnight Mass

Makijaveli je zapisao da “cilj opravdava sredstvo”, a neko mudar da je “put do pakla popločan dobrim namerama”. Kada se ove dve devize sretnu na ponoćnoj liturgiji ostavljaju gorak ukus u ustima. “Midnight Mass” je Dedina omiljena serija ove godine.

1. Arcane

Arcane” je naslov koji će mnogi preskočiti uz komentar “njah, Netflix-ov animirani serijal” i to je zločin jer ovo striming čudo je neoprostivo dobro.

To je to, vidimo se sledeće godine 🙂

Najčitanije

Pročitaj još