Serija “Landscapers”: Momentalni klasik i kandidat za seriju godine


Napomena: Za potrebe recenzije Sky Studios omogućio je skrining 4 epizode mini-serije “Landscapers” (Baštovani). Serija će biti premijerno prikazana na HBO Go 8. decembra.


Suzan i Kristofer Edvards 2014. godine osuđeni su na 25 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva koje su lukavo prikrili. Možda dokazi nisu na njihovoj strani, ali sve do dana današnjeg tvrde da su nevini. Ovo nije spojler, ovo je rečenica koja otvara slasni i masni eksperimentalni psihološki triler zasnovan na istinitoj priči koji se ne boji crnog britanskog humora, i svakako ne strahuje, niti mari da li će se publici dopasti lucidno ludilo koje blješti u najmračnijim momentima priče o najfinijem i najzlokobnijem paru koji je savremena britanska istorija upoznala.

“Nisam osetljiva, već sam slomljena, tako da me ne možete povrediti”, izgovara Suzan negde na ivici provalije koja će je odvesti u siguran mrak. Ali pre nego što je tama uzme pod svoje još jednom će se uljudno osmehnuti detektivima koji je ispituju.

Publiku u život Edvardsovih reditelj Vil Šarpi (Giri/Haji, autor maestralnog Flowers) pušta nekoliko dana pre nego što će se, kako njima priliči, pristojno i bez velikih fanfara predati policiji. Umilne ubice, zvaću ih tako, ne zatičemo u sjaju i zlatu pariskog života, već u najtrulijoj i najbuđavijoj rupčagi koju je savremenica mogla da stvori.

Sa jedva pedesetak evra u džepu Kristofer baulja od firme do firme u nadi da će ga njegovo ubogo znanje francuskog jezika zaposliti. Dok njegove francuske lađe tonu, Suzan vidno izmeštena iz realnosti živi paralelni život u ubraziliji da je deo zlatne holivudske ere. Novac koji nema troši na loše kopije postera kultnih filmova, a u pauzama uživa u pisanju pisama u kojima se predstavlja kao Žerard Depardje. Kome ih šalje? Suprugu! Ooo, da! Motivacionim rečenicama i patetičnim frazama pokušava da ubrzga život tkivu koje je odavno prestalo da daje znake života.

Foto: HBO / Sky

Njihov puls odavno je prestao da titra ispod kože. Već 15 godina miruje. Toliko je prošlo od nasilne smrti oca i majke Suzan Edvards koje je Kristofer zakopao u dvorištu njihove kuće. Šanse da ih neko razotkrije bile su ravne nuli. Na njihovu veliku žalost, razgovor Kristofera i njegove maćehe usred najveće finansijske krize koja ih je snašla u Francuskoj pokrenula je točak iščašenih i grimiznih događaja. Pitanje koje će neumorno visiti nad glavom tokom čitavog trajanja mini-serije je – šta su zapravo uradili, zašto i kako?

Seviranje odgovora o potencijalnim motivima ubistva majke i oca Suzan Edvards je jedna tećina onoga što “Landscapers” (Baštovani) ima da ponudi. Ozloglašena triler forma umesto klasične detektivske priče i razotrkivanja u kom grmu leži zec ukrašena je sa briljantnim crnim-humorom koji najvećim delom počiva na leđima Olivije Kolman (Suzan Evards), policijskih službenika i retkim, ali efektivnim ispovestima svedoka. Poslednji deo ove žanrovske trilogije je crnja od noći psihološka drama koja oslikava patološki odnos bračnog para, ali i mentalnih okidača koji su lik Kolmanove učinili najljubaznijim monstrumom.

Foto: HBO / Sky

Dejvid Tujlis kao Kristofer i Olivija Kolman kao Suzan igraju po moralnom minskom polju koji neminovno ostavlja osećaj nelagode zbog povremenih navala empatije prema vidno problematičnim ličnostima. Ozloglašena fraza patološkog odnosa i “gajenja zloćudne mentalne životinje” dobija svoje pravo značenje u “Landscapers”.

Bez obzira da li “Baštovani” šetaju psihodeličnim hodnicima svesti i podsvesti Suzan ili se preterano oslanjaju na sveopšti prostakluk britanskog detektiva koji najbliže saradnike tretira kao stoku, ostavljaju blagu jezu, strepnju, ali i tugu za izgubljenim dušama koje traže spas na najčudnijim mestima. Tamo gde će vas odvesti niko ne želi da ide, ali ćete ipak otići sa njima i nećete zažaliti nijednu sekundu.

Mini-serija "Landscapers"
Ocena
5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

HBO Go 8. decembar – jedna epizoda nedeljno, HBO kanal od 4. januara 

Najčitanije

Pročitaj još