Serija “Squid Game”: Veliki hit i veliko razočaranje

Pročitao sam komentar na “Rotten Tomatoes” koji navodi: “Posle gledanja ‘Squid Game’ promeniće vam se pogled na život“. I devet epizoda kasnije pomislio sam – koji život tačno? Da li živimo isti život ili nismo pogledali dovoljno društvenih drama? Možda najbolju podelu sedme umetnosti dao je Martin Skorseze, podelivši je u tri kategorije. Postoje filmovi i serije koji imaju sposobnost da vas upoznaju sa nekim drugim svetovima i kulturama u koje je lako zaroniti i izgubiti se. U drugoj kategoriji su oni koji mogu da utiču na kritičku svest i percepciju sveta oko nas. I na kraju, dela koja možete da pogledate nekoliko puta i svaki put će otkriti nešto novo, dobijajući drugačije značenje. Južnokorejski “Squid Game” teško da se može smestiti u bilo koju od navedenih kategorija. U najboljem slučaju može da okupira pažnju atmosferom, pomalo komičnom hiperstilizacijom, moralnim posrnućem i jednom doslednom i smislenom karakterizacijom lika. Kada otvori špil sa kartama i izvadi kečeve iz rukava, na veliku žalost, vrlo očekivana, ali i ruku na srce banalna i prekopirana ideja ugledaće svetlost dana. Netflix-ov hitić ne može ništa da promeni, niti da utiče jer postoje starija braća iz sedme umetnosti koja su to uradila mnogo ranije i svetlosnim godinama bolje. 

Seong Gi-huna nije teško opisati. Popularno rečeno ofucani klošar koji ne radi ništa, živi na maminoj grbači, potkrada je, njenim novcem se kladi, ne plaća alimentaciju, o ćerki ne brine ni malo, čak je uspeo da rođenu majku liši zdravstvenog osiguranja i svu ušteđevinu baci bogu pod oblake. Ruku na srce prostodušan i nimalo zlonameran čovek, ali sebični narcis koji zaslužuje nekoliko vaspitno-disciplinskih šamara i prinudni rad u rudniku. Gi-hun ne planira da se zaposli i reši dugova koje je navalio sebi i ženi koja ga je rodila na vrat. Na njegovu veliku sreću, ali i nesreću, dobiće ponudu zlata vrednu koja ga može rešiti svih životnih beda – takmičenje u dečjim igrama na misterioznoj lokaciji. Gi-hun i još 455 izgubljenih, zaduženih i karakterno grotesknih figura boriće se do smrti za milijarde u kasi. Ledeni čika, povlačenje kanapa, klikeri i tradicionalna korejska igra su samo deo igračkog repertoara. Ali, ovo nije nimalo naivna dečja igra, već ona u kojoj glave spadaju sa ramena, a krv teče u potocima. 

Gi-hun u ovom izvitoperenom svetu srešće druga iz detinjstva, upoznaće starca koji je jednom nogom u grobu, introvertnu devojku i još mnogo neobičnih i veoma upečatljivih likova. 

Iako glavni akter ne deluje kao empatičan i uviđajan tip ljudi, ipak je svoje najmilije upropastio do kosti, “Squid Game” će se potruditi da ga predstavi kao velikog emotivca i čoveka sa srcem. Sa druge strane, njegov drug iz detinjstva Cho Sang-woo je najveće i na polju karakterizacije najzanimljivije iznenađenje serije. Sporedni likovi i groteskni događaji iznedriće najbolje i najgore iz centralnih aktera vodeći ih u slasne i masne moralne dileme.

Foto: Netflix

“Squid game” kada je na vrhuncu zadataka, od druge pa do šeste epizode, ima i te kako šta da ponudi, da zabavi i da ozbiljno zabrine i šokira. Međutim, kada otkuca sedma epizoda, jedna od najgore napisanih i odglumljenih koje sam video u skorije vreme, južnokorejski hit pada pravo na nos i ostaje da leži nepomično do kraja. 

Na stranu povremeno ljuljanje scenarija i generalna neodlučnost likova da li će sve da pregaze ispred sebe za novac ili ne, jer čas nije problem da likvidiraju druge čas jeste, “Squid game” ima tri mnogo veća problema koja će uništiti sve ono što je do tada obećavala. 

Paralelni narativ sa policajcem koji traži brata pokušavajući da razotkrije organizaciju koja pravi surove igre za sirotinju ne ide nikuda, nema nikavu poentu, niti zaključak. Magično je tu, postoji, diše, egzistira i kada dođe pred svršen čin, dobija se ćorak, pucanj u prazno. Čemu je služila priča? Sam bog zna, ali eto i to se desilo. 

Njeno veličanstvo sedma epizoda, pod nazivom “VIP”, je nezapamćena striming tragedija. Tekst koji će se prolamati iz usta glumaca i likovi koji se iznenadno pojavljuju su empatijski stid su svom punom sjaju. Odurna gomila rečenica koje je teško slušati, ali još je teže gledati potpune amatare kako ih izgovaraju. Kako i zašto je ova epizoda dobila zeleno svetlo, ne želim da saznam i želim da je zauvek zaboravim. 

Foto: Netflix

I na kraju balade veliko finale. Pored toga što je “Squid Game” idejno i tematski plagijat “Igre gladi” sa pokušajima da oživi društvenu satiru “Parasite” ili “Platform”, ugao iz kojeg je narativ napravljen je klasičan primer kako sirotinjska filozofija poima svet bogataša. Da muka bude veća kada jedan od likova konačno izgovori zašto “surova igra postoji” postaje jasno koliko je čitava serija jedna komercijalna konzumerska banalnost. 

“Squid Game” niti je društvena satira, niti priča o klasnoj segregaciji, niti o moralnom kompasu, niti o savremenoj civilizaciji, već klasičan stilizovani korejski akcioni-triler koji je zabavan sve dok ne kaže o čemu se zapravo radi. 

Južnokorejski striming hit imao je sve šanse, naročito posle odlične druge, treće i četvrte epizode, da bude kultni naslov ove godine i stane rame uz rame sa oskarovskim hitom, ali autore to nije zanimalo, već samo način kako da naprave drugu sezonu i mlate praznu slamu sa ponavljanjem vizuelno atraktivnih načina likvidiranja ljudi, a takve stvari sigurno ne mogu da promene način na koji gledamo svet.  

Serija "Squid Game"
Ocena
2.4
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“Squid Game” je kao radijski hit, non-stop se vrti na radiju, a pesma nije nešto. Takva se već vrtela pre mesec dana.

Najčitanije

Pročitaj još