Serija “Scenes From a Marriage”: Da ti uništi život, brak i karijeru

“Šta me definiše? Definiše me astma”, izgovara Džonatan na početku intervjua sa poznanicom koja radi sociološko istraživanje o monogamiji, rodnoj dimanici i braku. Njegova supruga Mira, vidno iznenađena i nimalo impresionirana prinudom da razgovara o delikatnostima bračnog života sa ženom koju ne poznaje, odgovara: “Astmom? Stvarno?”. Ovaj minimalistički scenarijski momenat koji mnogo otkriva kako partneri percipiraju jedno drugi pretvorio me je u mim sa Leonardom Dikapriom iz filma “Once Upon a Time in Hollywood”. 

Leonardo Dicaprio Reaction GIF by Once Upon A Time In Hollywood - Find & Share on GIPHY

Moderna reimaginacija kultne švedske serije iz 1973. godine Ingmara Bergmana na papiru je lice i naličje televizijske priče koja je stara skoro 50 godina. Istovremeno je dokaz da su decenije prošle, ali da su problemi isti, iako se svet oko nas promenio.

Bergmanove “Scene iz braka” 11. aprila 1973. godine bile su prst u oko i debeo trn u bračnoj interpersonalnoj dinamici. Mini-serija je čak “optužena” da je krivac za porast stope razvoda braka sedamdesetih godina u Skandinaviji i pojedinim delovima Evrope. List “Gardijan” u detaljnoj analizi originalnog dela i neminovnog rasta sudskih parnica i emotivnih rastanaka u istorijskoj eri u kojoj je reč “brak” bila no-no, navodi da su revolucionarni pristup sagledavanja partnerskog odnosa i verodostojnost problematike koja se javlja u bračnom životu naveli mnoge ljude da razmišljaju – da li je sudbonosno “da” zaista bilo sudbonsno.

Kao neko ko je do kasnih dvadesetih godina patio od astme, osetio sam se prozvanim na reči glavne protagonistkinje koja ne shvata koliko ova autoimuna bolest definiše pojedinca. Bilo mi je žao Džonatana koji po kući vitla sa Ventolin pumpicom i odbija da prihvati realnost u kojoj njegovoj supruzi nije jasno zašto jedna bolest može biti bodljikava žica koja čoveku doslovno i metaforično ne dozvoljava da diše.

Scenarijska finesa koja će u kasnijim fazama moderne adaptacije izraelskog reditelja Hagaija Levija doći na naplatu je maestralna igra dominatnog i submisivnog partnera. Nije brak samo smanjen kapacitet pluća i šta ćemo jesti za ručak, ali pod devizom “ma, to je brak, navići ćeš se” otvara Pandorinu kutiju u kojoj Džonatan i Mira kroz teške i nekad neprijatne dijaloge otkrivaju ko su zapravo bili čitavog života, šta su želeli i zašto im više nije jedno do drugog.

Foto: HBO

Kontroverzne teme oko abortusa (moram da priznam jedna od emotivno težih scena), trivijalnih nesuglasica, pa do impulsivnog – ja sam se zaljubila, ne želim ni seks sa tobom, padaju kao kec na deset usred ovog pandemijsko perioda. I da niste u braku “Scene iz braka” izazivaju osećaj: “Da sam u braku pomislio bih u šta mi život prođe u drndanju, mrndanju i prndanju”.

Njegovo prokletstvo kovid-19 zarobio je ljude na neko vreme u skučen prostor i limitirao socijalne kontakte, a samim tim i osvestio pojedince da možda nisu napravili najsrećnije izbore i da je možda vreme da otvore taj zarđali prozor i pobegnu iz sobe koja ih guši. “Scene iz braka” su tu samo kao podsetnik da preispitaju moralni kompas, insistiranje na monogamiji i ono najbitnije, spektar mentalnih prepreka i problema koje čekaju svoj trenutak za rešavanje.

Nova verzija koja original obrće naglavačke i ovog puta umesto muškarca stavlja ženu kao, uslovno rečeno, loš deo partnerskog odnosa, jasno oslikava da ne postoji grozna osoba u braku, već su zajedno u ovoj grozomornoj eleganciji partnerstva.

Džesika Čejnstin i Oskar Ajzek u najboljim ulogama u svojoj karijeri su fantastičan duo za gledanje. Jer ako se pojavi želja da ih izgrdiš, zagrliš ili da im očitaš bukvicu, onda znaš da su svoj posao uradili maestralno.

“Scene iz braka” kao porodična drama nije pitko, niti prijatno striming štivo za gledanje, ali kada šamara, šamara iz lakta, kada miluje, miluje da se leđa naježe. Bili u braku ili bili sami kao list na jesenjem vetru, nešto što rade ili govore Džonatan i Mira biće vam poznato, a to je najbolje oružje sedme umetnosti – da se osetite lično prozvanim.

Serija "Scenes From a Marriage"
Ocena
4.5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

Scenes From a Marriage” skoro 50 godina kasnije i dalje su aktuelna priča. Moderna verzija je fejslifting vanvremenskog originala.

Najčitanije

Pročitaj još