Serija “Chernobyl”: Toliko jezivo da će vas podići žmarci

Negde na polovini prve epizode mini-serije Chernobyl jedan od zaposlenih u nuklearnoj elektrani u kojoj se u noći između 25. i 26. aprila 1986. godine dogodila eksplozija, otvara metalna vrata i hipnotisano gleda u uništeno jezgro. Upotpunosti izložen najvišem stepenu radijacije za lice mu se lepi pepeo, lice mu crveni i svestan je da je život u ukolini Pripjata završen. Međutim, vera u sovjetski socijalizam i gradske vlasti koje ne žele da se drugi slade, po njima, sitnom vatricom koju će da ugase vatrogasci formira najotrovniji krug pakla koji je naše čovečanstvo videlo.

Seriju otvaraju citati memoara sa audio kasete Valerija Legasova koji je 27. aprila 1988. godine nahranio svoju mačku, pospremio stan i obesio se. Čovek koji je bio na čelu naučnog stola na slučaju Černobilj i jedan od najuticajnijih sovjetskih naučnika nakon što je otišao na onaj svet, ili gde god da ga je sledeći život naneo, proglašen je za najhrabrijeg čoveka koji je radio na nuklearnoj katastrofi.

Jedna od najstrašnijih horor priča koja se zaista desila i koja nije izrodila bauke iz mraka, već mrtva i izobličena tela, je podsetnik koliko politička tvrdoglavost, manjak empatije i bacanje paranoidne krivice na suprotan tabor mogu da koštaju mnogo nedužnih glava.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Kraj serije “Chernobyl”: Scena koja je najbitnija za celu priču


Mini-serija u prvoj epizodi prati paniku koja se formira unutar elektrane nakon eksplozije i negiranja supervizora Anatolija Dijatolova da je jezgro eksplodiralo. Glavni čovek u Černobilju krivi rendgen koji pokazuje najviše zračenje ikad, slab karakter i paranoju svojih zaposlenih. Iako vidi usijan vazduh, kolege koje povraćaju krv, pepeo koji se širi gradom, siguran je da jezgro ne može da eksplodira i da im ruska tehnologija pokazuje pogrešan rezultat. Ne vidi ono što mu oči govore.

Foto: HBO

Nije usamljen u ovome. Gradske vlasti koje se biju u grudi zbog njihovog brata Lenjina, po kojem je elektrana inicijalno dobila ime, žele da zatvore grad kako se ne bi proširila loša slika o njima. Dok građani zbunjeno gledaju Černobilj misleći da je izbio požar na krovu i dok im pepeo kovitla po gradu, već je prekasno za povlačenje.

Kreator mini-serije Kreg Mazin nije nimalo suptilan u naraciji. Želi da vrlo jasno istakne kako potkopavanje ekspertize i istine koju svi vide vodi ka neizbežnoj katastrofi. Prva epizoda prati događaje nešto posle ponoći nakon eksplozije do sledećeg jutra, a potom nas vodi u surovu životnu, naučnu i političku igru do gorkog kraja.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

10 najboljih serija iz 2018. godine


Socijalističko sivilo, dim i pepeo praćen muzičkom podlogom od koje vas hvata jeza dovode jednu od najezivijih katastrofa u vaš dom.

Fantastična glumačka ekipa – Džared Hars, Stelan Skarsgard, Emili Votson, Džesi Bakli i Pol Riter uz majstorski scenario ne ostavljaju mnogo prostora za raspravu. Pred nama je najbolja serija ovog meseca koja nas posipa pepelom i izuva iz cipela.

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "Chernobyl" je fantastično parče televizije koje je nedostajalo. Kažu da za čovečanstvo uvek ima nade. Nek ovo bude još jedan podsetnik da sledeću šansu nećemo imati. Serija "Chernobyl": Toliko jezivo da će vas podići žmarci