“Arcane”: Potpuno neočekivani hit i serija godine

Greška u adaptaciji i reimaginaciji video-igara za svet sedme umetnosti je tlačenje izvornog materijala koji se tretira kao krava muzara. Filmske i televizijske kuće u želji da milionske fanove navuku da pogledaju ispodprosečni dvosatni ili višečasovni materijal portude se iz petnih žila da naprave ozloglašeni hajp i marketinšku kapanju, ali ne i da gledalačko iskustvo učine zabavnim ili intrigantnim. Najčešće se popularna video-igra svodi na igranu verziju sa pojednostavljenom akcionom pričom koju prate dva i po pristojna CGI efekta i neizbežna najava da će se priča nastaviti. Večito nesrećni Resident Evil ili još nesrećniji Silent Hill egzistiraju i dišu u filmskoj formi samo zato što su kreatori hteli da zarade na velikoj popularnosti serijala. Netflix-ov “Arcane” zasnovan na bogatom svetu multiplejera “League of Legends” napravio je raskol sa ustaljenom praksom i utabao put kojim njegovi prethodnici nisu hodali, a koji će sjajno poslužiti za sve one kojima opet padne na pamet da se ogrebu o popularnosti video-igara.

Na spisku kikseva, naročito posle “Arcane”, treba dodati da specifične narativne forme koje počivaju na jedinstvenoj estetici najbolje funkcionišu kao animirani serijal. Da je kojim slučajem Netflix-ova serija bila igrana verzija, gotovo je sigurno da bi finalni rezultat bio lošiji i svetlosnim godinama manje upečatljiv nego što trenutno jeste. Na kraju krajeva steam-punk stilizacija je gotovo nezamisliva, osim ako nije u stripskoj, animiranoj ili video-igra formi. Možda budućnost donese tehnologiju koja će uspeti da je oživi u realističnijem obliku, ali “Arcane” je dokaz da za tim nema potrebe jer sve što je potrebno su talentovan animirani studio i dobar scenario. Samo toliko, dame i gospodo.

“Arcane” je priča o dualizmu. Priča o dva sveta, dve društvene klase i dva moralna kompasa. Piltover grad bliži nebu, uslovno rečeno, je magično-tehnološko distopijsko mesto čiji čuvari reda već decenijama dišu za vratom podzemnoj memljivoj rupi i njenim stanovnicima, gradiću Zanu.

Džejs i Viktor kao predstavnici više i obrazovne klase u Piltoveru su na pragu ponovnog oživljavanja nevoljene magije uz pomoć savremene tahnologije, dok u mračnim dubinama grada sestre Vaj i Pauder, umešane u krađu koja će pokrenuti točak raznoraznih nevolja njihovom mentoru i zaštitniku, ali i njenim stanovnicima, spojiće večito klasno raslojeni svet.

Foto: Netflix

Ovo je samo delić narativnih tokova “Aracane” jer će u toku tri čina, koja su podeljena u kategorijama od tri epizode, otvoriti polje raznoraznih priča o prošlosti, sadašnjosti i onome što neminovno očekuje ovo prokleto mesto.

Bio bi greh otkriti šta se još krije u ovom fantastičnom svetu i priče koje će granati i graditi briljantnu prvu sezonu.

Estetika, koja me je užasno podsetila na video-igru “Dishonored” francuskog studija “Arcane” (kakva slučajnost) zahvaljujući talentovanim animatorima, takođe iz Francuske, ekipi “Fortish” je spoj mračnog Diznija i steam-punka. Kombinovanje 2D i 3D animacije sa elementima modernih grafičkih novela, “Arcane” je vizuelni san snova. Čak i da se desi, što je nemoguće, da priča ne zagolica, onda će animacija držati pažnju sve do kraja prve sezone.

Foto: Netflix

Pored majstorstva na polju animacije, najjače oružje prve sezone su odlično zamišljeni i odglumljeni likovi. Serija nema agresivnih ekspozicija, već priča se odmotava vrlo prirodno, što omogućava gledaocu da natenane upoznaje i sve više potone u ovaj fascinatni svet.

“Arcane” je naslov koji će mnogi preskočiti uz komentar “njah, Netflix-ov animirani serijal” i to je zločin jer ovo striming čudo je neoprostivo dobro.

Serija "Arcane"
Ocena
5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Netflix

Svih devet epizoda je dostupno za gledanje

Najčitanije

Pročitaj još