Serija “The White Lotus”: Odlična priča o groznim ljudima


NapomenaZa potrebe recenzije HBO omogućio je skrining 6 epizoda (od 7) mini-serije “The White Lotus”. Premijera je 12. jula na HBO GO-u i HBO kanalu.


Na odmoru vam ne treba neprijatelj jer ste poveli prijatelje. Ne opominje naš narod uzaludno – ne znaš sa kime deliš život, sve dok ne podelite parče hleba. Gorku koru, suvog i bajatog testa, debelo će zagristi, a potom se i pokojati gosti luksuznog rezorta “Beli lotos”. Došli su u lepršavim letnjim haljinama, lanenim Guči pantalonama i sa vetrom u kosi, a vratiće se kućama kao grupa pokislih užeglih pacova. Eh, samo da su znali koga su poveli da im jutra razvedrava, a noći oblači. 

Možda nije lepo reći, ali dobro došli na odmor koji će vam presesti. Ako nikom ništa, ima da ga pamtite do kraja života. Ovo je adekvatnija dobrodošlica za snobovske članove porodice Mosbačer, novopečeni bogataški par Paton i gospođicu Tanju Mek Kvoid koja u jednoj ruci drži urnu svoje majke, a drugom rukom pritiska bolno mesto na leđima. Umesto istine, iskežena skupina zaposlenih na Havajima, dočekala je goste starom dobrom olindralom frazom, sa vojničkom radnom spremnošću, jer dobro znaju da ih očekuje još jedna paklena nedelja ispunjena prenemaganjima milionera.

Ova priča ne počinje obojena devizom “zlato, dijamanti, to se pamti, sve sjajno na rukama”, već tragedijom. Smrt je umočila prste u duboku vodu odmora iz snova. Pre nego što se glavni antiheroji predstave, autor serije Majk Vajt, samo na kratko u prvim minutima mini-serije, pokazaće scenu na aerodromu i namignuti publici – za nauk, neko će morati da strada. I dok se kroz prve tri epizode navikavate na neverovatno mešanje žanrova, “The White Lotus” će se promeniti barem još tri puta, a potom još jednom, u nameri da skrene pažnju da je sve počelo upozorenjem – krv mora pasti. 

Satirična priroda i dramska ironija “Belog lotosa” na prvi pogled može da deluje zbunjujuće i nejasno, jer se nameće pitanje – kuda plovi ovaj brod?

Foto: HBO

Na ovoj emotivno iscrpljujućoj, povremeno neprijatnoj i anksioznoj palubi, gospodin Mark Mosbačer je ubeđen da ima rak testira i sa nestrpljenjem čeka poziv lekara. Uvećano međunožje o kojem neprestano priča, a po potrebi pokazuje članovima porodice je crna-komedija u svom punom sjaju. Na njegovu veliku nesreću, supruga Nikol je korporativna aždaja koja nema vremena da se stresira oko njegovog uvećnog problema među nogama jer, šta ti je dragi, rak se danas leči. Da stvari budu još apsurdnije ćerka Olivija i njena drugarica Pola bez zadrške i stida zlostavljaju sve oko sebe, a do to niko ni ne primećuje. 

Za drugim stolom na palubi sa trulim daskama sede Rejčel i Šejn Paton. Upravo venčani. Pravo sa svadbe na medeni mesec. Novinarka i truli bogataš izgleda da se ne poznaju baš najbolje, ali ima vremena da shvate da ne vole istu vrstu hleba. Dok Šejn drami što nisu dobili sobu koju je njegova mama platila, Rejčel ne vidi problem, vidi da imaju apartman sa pogledom na more o kojem je mogla samo da sanja. I dok mladoženja svakodnevno ugnjetava, što bi rekli u Srbiji “šefa sale”, da im promeni sobu, mnogo gadnija lična drama između ptičica počinje da se kuva na tihoj vatri. 

U ćošku palube, potpuno sama sedi Tanja Mek Kvoid. Majka joj je nedavno umrla. Nema prijatelja, ni kučeta, ni mačeta. Kao šumska veštica šeta okolo sa urnom i raspituje se gde li bi mogla da je prospe. Mada, na stranu pepeo majke, ubijaju je leđa. Znate, Tanja je zavisnik od masaža. Ima vremena da shvati da nije do masaže, već do nedostatka bilo kakvog ljudskog kontakta. Nema sumnje da će se rešiti bola, ali zato će Belinda koja je masira, biti mentalno izmasirana od Tanje za svaki stisak upaljenog leđnog mišića. 

Foto: HBO

Dakle, kuda plovi ovaj broj?

“Beli lotos” je nemoguće žanrovski odrediti jer nije ni komedija, ni drama, ni triler, ni psihološki horor. Sve je odjednom, a najviše je o groznim ljudima koji misle da pomažu drugima, a zapravo samo žele da se svet okreće oko njih. Materijalistički svet opterećen ugledom, gordošću i na kraju balade emotivnom nezrelom sebičnošću mini-seriju svodi na studiju ličnosti koja razotkriva šta se krije iza okrečenih lepih fasada junaka. 

Tiha agresija ili još bolje tiha mržnja, ili još bolje tiha, ali narcisoidna priroda likova u satiričnoj formi publiku razgaljuje genijalnim komičnim momentima, a opet će je naterati da se nađe lice u lice sa ogavnim ljudskim ponašanjem. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Nove serije i filmovi koji izlaze u julu


Verovatno bi sve palo vodu da Koni Briton, Dženifer Kulidž, Džejk Lejsi, Britani Ogrejdi, Nataša Rotvel, Marej Bartler i Stiv Zan likovima nisu udahnuli zastrašujuće realne osobine. Ove ljude smo sreli, videli, čuli o njima ili ne daj bože, ima li ih u bliskom okruženju. 

Letnja, a opet mračno-komična atmosfera zahteva neko vreme da se priviknete na “Beli lotos”, ali kad se smočite u narativnom plićaku, poželećete da idete sve dublje i dublje, dok ne vidite ko je i zašto je umro, i ko su, ali i zašto su ovi ljudi zajedno krenuli na odmor. 

Serija "The White Lotus"
Ocena
4.1
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“The White Lotus” je crnohumorni egzistencijalni horor koji će nacrtati zabrinuti smeh na licu. 

Najčitanije

Pročitaj još