Serija “Yellowjackets”: Zimski hit


Napomena: Za potrebe recenzije eOne i ShowTime omogućili su skrining 4 od 7 epizoda prve sezone “Yellowjackets”. 


Ne događa se često, ali u ovom slučaju se dogodilo, da se autori serije oslanjaju na već postojeće i popularne ideje iz oblasti beletristike i savremene televizije, a da opet nekim čudom svoj rad, koji je blender svega što je publika godinama unazad volela, učine neočekivano originalnim u prezentaciji. Jednim delom drama, drugim delom misterija, trećim delom psihološka studija i najvećim delom priča o preživljavanju sa elementima horora “Yellowjackets” čini miksom žanrova, ali i potpuno različitih priča koje glatko plivaju u ovom mutnom moru.

Šta se desilo u mračnim i ledenim šumama? Sam bog zna kakve su mračne sile podsvesti dovele do bezbožničkog krvoprolića i nečovečnosti. Osim Svevišnjeg koji očima više nije mogao da gleda monstruoznosti svoje zemaljske dece, nekoliko preživelih devojčica, a danas zrelih žena, dobro znaju šta se odigralo u ovom zavejanom kutku sveta nakon što im se avion sručio u prokletoj zabiti.

Priča podeljena u tri segmenta, tri žanra i tri potpuno različita narativa, kako sezona bude otkucavala korak po korak će otkrivati ko su bile devojčice iz čuvenog fudbalskog tima 1996. godine, šta im se desilo kada im se avion srušio na putu za nacionalno prvenstvo i na kraju krajeva šta su postale i kako su preživele one koje danas ne žele ni reč da progovore o nemilim događajima.

Traganje za devojčicama koje je trajalo 19 meseci do dana današnjeg ostalo je misterija, zapravo misterija je ono što su spasioci zatekli. Možda su lokalni novinari i mediji raspredali priče o veštičarenju, zajedljivosti i netrpeljivosti između tinejdžerki koja je na najsuroviji način eksplodirala u paklu zavejanim snegom, ali Šona, Natali, Misti i Taisa koje su jedine izvukle živu glavu najbolje znaju šta je pošlo po zlu. Zavet ćutanja na koji su se zaklele 1996. godine nevoljno će biti prekinut jer ako one ne progovore, neko drugi svakako hoće.

Foto: ShowTime

“Yellowjackets” otvara scena jednog od mnogih ritualnih ubistava u zamrznutim šumama da bi se potom serija žanrovski obrtala i okretala na sve moguće strane od prve, pa sve do četvrte epizode (koliko je dobijeno za recenziju).

Psihološki realizam likova i generalna uverljivost dinamike između glavnih aktera, kako u tinejdžerskom, tako i u zrelom dobu, hvala nebesima ne migolji se u sladunjavim i romantizovanim Netflix idejama predadolescentskog doba. Devojčice su i dalje devojčice sa svim svojim pobesnelo hormonskim tinejdž ludilima, a žene su žene, koje posle svega, očekivano jedva drže glavu iznad živog blata koje preti da ih udavi.

Maestralan kec iz rukava što nijedan lik nije nužno dobar, niti nužno loš. Vođeni ličnim porovima i ponekad izvitoperenim karakterima u toku prve četiri epizode daju jasnu genezu ličnosti – ko su, šta su i zašto su takvi kakvi jesu.

Mračnu postavku serije, u prvoj epizodi preseca narativni povratak u 1996. godinu i neviđenu sreću ženskog fudbalskog tima što odlaze na nacionalno prvenstvo. Kada ovaj deo priče istekne, dolazak Kristine Riči u ulozi Misti, naročito u trećoj epizodi, biće vrhunski crno-humorni program kada se udruži sa Džulijet Luis.

Foto: ShowTime

Melani Linski, Džulijet Luis i Kristina Riči pobrinuće se za genijalne kako zlokobne, tako i duhovite delove priče u sadašnjici. Ela Parnel, Samanta Hanarati i Sofi Tačer zdužene su da u tinejdžerskom dobu oslikaju devojčice iz tima i daju im šlagvort za ono što ih ćeka u budućnosti.

“Yellowjackets” najviše je inspirisan čuvenim “Lost-om”, ali više nego primetan je uticaj kultnog dela Vilijema Goldinga “Gospodar muva” i raznoraznih romana Stivena Kinga. Uzmajući od svega pomalo, ni od čega previše, serija sa odličnom glumačkom postavom, umešno i vešto konstruisanom pričom koju je milina gledati ima sve elemente da postane ogroman televizijski hit. Da li će? To je već drugo pitanje na koje treba još sačekati odgovor.

U moru beskrajno dosadne, isprazne i jako loše striming godine “Yellowjackets” je naslov koji se ne događa često, ali ipak se dogodio.

Serija "YELLOWJACKETS"
Ocena
5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

Seriji “Yellowjackets” je suđeno da postane hit. Ako se to i ne dogodi, nikako je ne treba preskočiti ili zaobići.

Najčitanije

Pročitaj još