Dedin izbor: Najbolje serije 2019. godine

Lakše bih istovario tri kubika drva nego sastavio listu najboljih serija 2019. godine. Sedeo sam danima i menjao raspored. Nijednom nisam bio zadovoljan jer mi se čini da nešto što je posle desetog mesta zaslužuje da bude u top 10, da sam neke zapostavio i da je raspored mogao biti drugačiji. Ostavio sam čak i jedno prazno mesto nadajući se da će “The Witcher” biti poslednja kap u decembru koja može da promeni raspored. Nažalost, nije ni za top 50, a kamoli 20. 

Ove silne muke, jer verujte da su muke, su samo znak da je 2019. godina bila odlična. Bila je hiperprodukciono nastrojena i nove serije su napadale sa svih strana, pa je teško bilo razaznati šta treba gledati, a šta se može preskočiti. Na kraju bila je veoma invetivna, zabavna i ako se ovako nastavi, neće biti zime za televizijsku industriju u narednom periodu. 

Na listi su isključivo serije koje su prikazane 2019. godine, ostale nisu uzete u obzir. I, da, ono što je petom mestu moglo je da bude na prvom, ono što je posle desetog mesta moglo je da bude više, ali tako je kako je. Ovo je moj izbor, a vi mi pišite svoj. 

20 Mrs Fletcher

Foto: HBO

HBO serija “Mrs Fletcher” zasnovana na romanu Toma Parota kopa po provokativnoj temi. Samohrana majka Iv Flečer i njene bludne želje rastu sa odlaskom sina na fakultet. Žena koja je najveći deo života provela radeći da bi udovoljila drugima prvi put je prepuštena samoj sebi i otkriću da je daleko od domaćice kojoj je važno da joj kuća čista, a dete fino i pristojno. Perverzni um Iv Flečer odvešće je negde gde nije očekivala da će ikad otići. 

19 Back to Life

Foto: BBC

BBC serija “Back to Life” se nečujno i bez pompe pojavila na televizijskom nebu. Miri Mateson je 19 godina provela u zatvoru. Harizmatična i ljupka žena izgleda kao osoba koja ne bi mogla mrava da zgazi, a kamoli da nekom nanese zlo. Povratak u komično-tragičnu stvarnost posle skoro dve decenije iza rešetaka otvara vrata svetu u kojem su se vremena promenila, ali ne i ljudi. Možda su odrasli, ali su ostali isti, ali ne i Miri kojoj grad nikad neće oprostiti ono što je uradila, ali šta je tako silno zgrešila?

18 Senke nad Balkanom (druga sezona)

Foto: EON / Nova S

Serija Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom” u drugom krugu pseudo istorijske priče o Meštrovićevom spomeniku i unutrašnjim političkim razdiranjima Kraljevine SHS upotpunjeno je misterijom i triler elementima o ritualnim ubistvima muškarca koji se potpisuje sa N.J.

17 Euphoria

Foto: HBO

Kako u jednoj rečinici opisati HBO seriju “Euphoria“? Sjaja i beda milenijalaca i života bez života. Nije baš najsrećnije, ali kontroverzna tematika društvene margine i problematičnog društvenog života tinejdžera u surovoj reprezentaciji zavisnosti, seksualne fluidnosti i neadaptiranosti zagonetno podiže obrve i pita se – da li je ovo svet koji smo mi napravili. 

16 The Act

Foto: Hulu

Mini serija striming servisa Hulu “The Act” zasnovana je na istinitim bizarnim događajima koji su se odigrali 2009. godine. Di Di Blenčerd i ćerka Džipsi su ozloglašeno prevarili sistem u želji da izazovu empatiju američkog naroda. Majka koja pati od Minhauzenovog sindroma i izmanipulisana ćerka koja je ubeđena da boluje od svake moguće bolesti dobijaju novi dom i komšije zahvaljujući dobrim ljudima. Dobro se dobrim ne vraća, zar ne? Ne i u ovoj priči jer zapostavljena mentalna oboljenja majke i ćerke će napraviti mnogo veći zločin nego što je bilo ko očekivao. 

15 Love, Death & Robots

Foto: Netflix

Antologijski koncept “Love, Death & Robots” Dejvid Finčera (Fight Club, Zodiac, Gone Girl) i Tim Miler (reditelj Deadpool) na Netflix-u je ispunjenje sna svakog zaljubljenika u naučnu-fantastiku, komediju i horor žanr. Dominatno animirani koncept podeljen u 18 nepovezanih priča je raj za oči i blagodet za um. Nesvakidašnji koncept je provokativan, zabavan i šizofren kao i priče kojima svedočite. 

14 When They See Us

Foto: Netflix

Netflix-ova mini serija “When They See Us” putuje tragom ozloglašenog slučaja koji se odvio u Central parku u Njujorku 1989. godine. Žena je ubijena, a petoro dečaka koji nisu bili na mestu zločina, niti postoji validan dokaz da su bilo šta uradili, optuženi su za silovanje, maltretiranje i ubijanje nedužne žene. Emotivno iscrpljujuća drama u toku četiri epizode crta sliku policijskog, pravnog i zakonskog sistema koji ne bi smeo više nikad da se ponovi. 

13 Servant

Foto: Apple TV+

Striming servis Apple TV+ konja za trku ima. Serija “Servant” reditelja Em Najt Šamalana je uvrnuta priča o mladom bračnom paru koji je izgubio sina kad je imao samo 13 nedelja. Umesto bebe majka u krevecu drži lutku kako bi lakše podnela gubitak. Umesto konačnog oproštaja od života koji se neće vratiti, par angažuje dadilju da čuva lutku. Situacija odlazi korak dalje jer se dadilja ponaša prema parčetu gume i plastike kao prema živom biću. I da, onda sledi obrt, pa još jedan pa još jedan, pa…

12 Sex Education

Foto: Netflix

Majka seksolog i sin koji je preuzeo ulogu staratelja i savetodavca za emotivne probleme svojih vršnjaka je komedija i ozbiljna drama u isto vreme. Krajnje naivan i veseli koncept u prvoj polovini sezone se pretvara u detaljnu analizu slučaja i likova. Netflix-ova serija “Sex Education” je jedna od onih koja ne bi mogla da se emituje na televiziji pre desetak godina, tako da je došla u pravom trenutku. 

11 Russian Doll

Foto: Netflix

Uloga života za Natašu Lion u Netflix-ovoj seriji “Russian Doll” je maestralna alegorija o depresiji i represiji. Nađin život je jedan ciklični krug. Počinje u kupatilu na žurki povodom njenog rođendana, a završava se njenom smrću, nakon čega se krug ponavlja. Svaku put su događaji drugačiji, a život glavne protagonistkinje komplikovaniji i sve više jasniji gledaocu. 

10 The Crown (treća sezona)

Foto: Netflix

Da mi je neko rekao da će mi se ovoliko svideti treća sezona serije “The Crown” udario bih mu šamar i zabranio da mi se obraća do kraja života. “The Crown” prati problematična poglavlja u kraljevskoj porodici u procepu između 1960. do 1970. godine. Fantastična epizoda o katastrofi 1966. godine u kojoj su deca izgubila život zbog planine uglja koja se sručila na školu i načina na koji se kraljica ponela prema tragediji, pa do snimanja BBC dokumentarca o kraljevskoj porodici koja pokušava da se prikaže kao običan svet čini treću sezonu svetlosnim godinama boljom nego prve dve sezone. 

9 The OA (druga sezona)

Foto: Netflix

Ljubitelji serije Brit Marling “The OA” nažalost nikad neće saznati kako se završava priča o paralelnim univerzumima i životima koji se prepliću u začaranom krugu. Jedno je sigurno – ovako nešto se nije ranije desilo na televiziji i nadajmo se da će biti hrabrih i kreativnih ljudi poput Marling koji će biti spremni da naprave nešto što nije standardna i prevaziđena naučno-fantastična forma. 

8 Succession (druga sezona)

Foto: HBO

HBO je majstor kad je u pitanju crni-humor jer “Succession” je oličenje svake moguće podlosti koja se usadi unutar bogataške porodice, a članovi porodice Roj mogu da vas kupe dok si rekao keks. Izopačeni pojedinci su podjednako ogavni koliko su komični u svojoj zlobi. Serija o medijskim gigantima koji pod svojom šapom drže celu Ameriku profitira na genijalnim dijalozima i karakterizaciji. 

7 Mindhunter (druga sezona)

Foto: Netflix

Netflix-ova serija “Mindhunter” je format koji bi linearna televizija odbila da emituje početkom 21. veka jer bi bila sigurna da ne može da održi pažnju gledalaca. Umesto krimi-triler-misterija prirode, Mindhunter pruža uvid u psihološki profil ozloglašenih serijskih ubica. Entuzijazam Holdena Forda i sumnjičavost Bila Tenča u istraživanju i sakupljanju podataka o motivima ubica počiva na odličnoj scenarijskoj podlozi i dijalozima koji su jeziviji od bilo kakvog eksplicitnog prikaza nasilja. 

6 Years and Years

Foto: BBC

BBC serija “Years and Years” prati tragičnu priču porodice Lajons u periodu od 2019. do 1934. godine. Surov i potencijalno realan prikaz budućnosti i kuda ide ovaj svet je nož u srce i sekira u leđa. Emotivna i sociološka studija koja ne može da vas ostavi ravnodušnim, pa da ste i od kamena. 

5 Watchmen

Serija “Watchmen” Dejmona Lindelofa zasnovana na istoimenom kultnom stripu Alana Mura i Djeva Gibsona iz 1986. godine je mindfuck u svom punom sjaju. Kreator serije se zapitao šta bi se desilo da u pararelnoj realnosti nacističke i rasističke ideje dožive masovno ukrsknuće uz dozu misterije, mozgalice i naučne-fantastike. Watchmen je zeznut zalogaj, ali se isplati svakog pogledanog minuta. 

4 Dark (druga sezona)

Sve je povezano i sve se događa sa razlogom, barem tako tvrdi Netflix-ova serija “Dark“. Priča smeštena u nemački grad Vinden prati neobjašnjivi događaj nestanak dečaka i priče porodica koje su kroz istoriju vezane kao nokat i prst. Zapravo, građani se jako dobro znaju, iako možda na svesnom nivou to ne znaju jer skoro svako od njih je putovao kroz vreme i prostor i promenio sudbinu, već odavno određenu, svojih života. Dark je komplikovan i perpleksan, ali sočan kao torta sa četiri pečene kore. 

3 Unbelievable

Netflix-ova mini serija “Unbelievable zasnovana na istinitim događajima i članku ProPublica koji je nagrađen Pulicerovom nagradom sa neočekivanim dostojanstvom i milošću pristupa osetljivom nesrećnom spletu okolnosti. Je l veruješ u priču osamnaestogodišnje Meri Adler? Verovali ili ne ovo se zaista dogodilo i biće teško kao što je bilo teško Meri Adler kojoj niko nije verovao da ju jedne večeri neponati napadač silovao. 

2 Chernobyl

Ne znam ni šta treba da kažem o HBO seriji “Chernobyl” koja je pop kulturni fenomen 2019. godine. Osim da neke stvari ne smemo da zaboravimo i da nikako ne smemo da ignorišemo maestralno parče moderne televizije kao što je ovo. 

1 Fleabag (druga sezona)

Imam užasan osećaj da sam pohlepna, perverzna, sebična, apatična, cinična, moralno bankrotirana osoba“. Serija “Fleabag” je najbolja stvar koju ćete pogledati na Amazon Prime-u, a i inače. Delimično autobiografski rad Fibi Voler Birdž (kreatorke serije Killing Eve) upoznaje vas sa Flibeg osobom koja je pohlepna, zar nismo svi, sebična i to smo, ponekad apatični, cinični, a moralnom bankrotu u 21. veku ne želim ni da diskutujem. Serija koja vas garantovano vadi iz lošeg raspoloženja i neartikulisanih osećanja zato što je napravljena tako da možete uvek da je pogledate i po pet puta i nikad vam neće biti dosadno. 

Najčitanije

Pročitaj još