Serija “Mindhunter” druga sezona: I Džekil postane Hajd, lako potamni sjaj

Druga sezona “Mindhunter” je kao priča Robert Luis Stivensona “Doktor Džekil i gospodin Hajd“. Bihejviorističko tumačenje mentalnog sklopa serijskih ubica i sadističkih socipata FBI agente Holdena Forda i Bila Tenča proganja kao tamna strana uglednog londonskog doktora koji noću tumara ulicama u obličju jezivog visokog čoveka sa kezom koji ne preza da vam otkine glavu ili ruku. Ozloglašena detektivska ekipa iz podruma u Kvantiku, Ohajo, u saradnji profesorkom psihologije Vendi Kar i novajlijom izdajnikom Gregom Smitom, ne odustaje od ideje da naprave psihološki karton ubica koji su obeležili savremenu istoriju. Njihova želja da učine uslugu društvu i pomognu sistemu u hvatanju moralnih dželata je popločana dobrim namerama, ali kao i svaka dobra namera oblikuje njihove privatne živote na pogrešan način, zbog zagriženosti prema poslu, koji postaju podjednako oblačni i mračni kao kad se doktor Henri Džekil pretvori u gospodina Hajda. 

Specifičnost serije “Mindhunter”, mada bi to neki nazvali problemom, je vreme koje joj je potrebno da se radnja postavi. Prva sezona koristi dve epizode kako bi pokazala entuzijazam Holdena Forda i sumnjičavost Bila Tenča o potrebi da sa dokumentuju mentalni otisci prstiju serijskih ubica. Posle borbe sa državom i FBI sistemom koji prihvatio njihov neobičan projekat prva sezona je bila fokusirana na sučaj Eda Kempera, visokointeligentnog psihopate, koji uspostavlja patološki prijateljski odnos sa Fordom. Manipulativna priroda serijskog ubice agenta na početku druge sezone smešta u bolnicu zbog napada panike. Radoznala Fordova priroda koji je vođen instinktima prilikom intervjua počinje ozbiljno da utiče na njegov rad i na privatni život. 

Foto: Netflix

Druga sezona, kao i prva, traži debelo strpljenje jer joj je neophodno četiri sata pre nego što se narativno pozicionira. Ovog puta novi šef odeljenja za bihejviorističko istraživanje Ted Gan pruža podrža podršku ekipi iz podruma uz ponudu da u svoje mentalne kartone uvrste i ritualni slučaj Čarlsa Mensona kao i razgovor sa njim. 

“Mindhunter” kao voajerska drama koja gleda kroz psihološku špijunku tamne strane ljudskog uma je primarno fokusirana na psihologiju ubistva i sklop ubica. Ako ste upoznati sa sadržajem prve sezone – ništa više i ništa manje od ovoga puta nećete dobiti. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Succession”: Preporuka za avgust


Centralna tema ove sezone je slučaj u Atlanti krajem sedamdesetih koji je obeležio nestanak 11 maloletnih afroameričkih dečaka i devojčica, ali i plagijatora BTK-a, ozloglašenog ubice, kao i privatna porodična drama Bila Tenča čiji usvojeni sin je deo bizarnog rituala koji će poljuljati nekada miran dom FBI agenta. 

Foto: Netflix

Ako ništa drugo “Mindhunter” je povremeno haotičan i veoma kompleksan. Serija koja svoju snagu crpi iz scenarija je oblikovana tako da je nakrcana dijalozima i analizama razgovora koji neprestano teku. Devet epizoda traži potpunu pažnju, jer đavo je u detaljima, kao i analitički pristup onome o čemu pričaju glavni akteri. 

Kreator Dejvid Finčer je formulisao čitavu seriju tako da gledalac bude u ulozi u kojoj se nalaze Ford i Tenč. Nivo do kojeg ide njihova zantiželja mora biti jednaka posmatraču, u suprotnom jako je teško pratiti priču, ako niste zainteresovani za ulazak u tuđu glavu. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Nove serije koje izlaze u avgustu 


Druga sezona “Mindhunter” je znatno komplikovanija nego prva jer se nekoliko priča prepliće sa sporednom, naizgled sporednom, koja otvara drugu sezonu i samo se u fragmentima pojavljuje u daljem toku priče. 

Dijalozi su megalomanski i ekstravagantni, gluma fantastična, estetika u duhu serije siva i isprana, ali povremeno nedostaje krvi. Ne prolivene krvi, već krvi koja bi joj dala život. “Mindhunter” je često melanholičan i ravan u dinamici što će praviti probleme onima koji nisu preterano zainteresovani za tematiku. Scenarijski je veoma ambiciozan, ali se oseća ozbiljan teret priče koja želi mnogo i većinu toga će pružiti. 

Da, jako je zanimljivo gledati Holdena Forda čiji se život preoblikuje u razgovorima sa ubicama i da jako zanimljivo pratiti kako običan agent Bil Tenč postaje podjednaki manijak za posao kao i njegov kolega dok mu porodica tone u blatu. Kao što doktor Džekil postane Hajd i svi se čude kako običan, povučen i miran čovek postane zlo na dve noge, tako i “Mindhunter” se pita i pokušava da odgovori na dilemu – šta se to desilo, pa je potamneo sjaj. 

Najčitanije

Pročitaj još

Druga sezona "Mindhunter" je oblačna strana ljudske psihe višestrukih ubica i njihovih analitičara. Fascinatna narcisoidna priroda sadista koji se dure ako im neko oduzme svetla pozornice je i dalje najintrigantnija strana priče. Scenario nakrcan dijalozima je mač sa dve oštrice jer traži vrlo aktivnu pažnju od gledaoca i stavlja nas u ulogu specijalnih FBI agenata Forda i Tenča. Potreban je podjednak entuzijazam glavnih aktera u saslušanju iskaza psihopata i sociopata, ako on izostane sve pada u vodu. Serija "Mindhunter" druga sezona: I Džekil postane Hajd, lako potamni sjaj