Serija “Mrs Fletcher”: Ko voli “Fleabag” nek izvoli


Napomena: Cela sezona mini-serije “Mrs Flethcer” dobijena je ljubaznošću televizije HBO pre zvanične premijere. “Mrs Fletcher debitovaće 28. oktobra.


U životu igramo brojne uloge. Ulogu uzornog građanina, komšije, đaka, studenta, roditelja,  zaposlenog, šefa ili prijatelja. Ne igramo ih sve za Oskara, ali u nekima smo za Zlatnog globusa. Toliko smo se navikli na njih i toliko smo ih dobro savladali da ih ne doživljavamo kao životne role, već kao deo svakodnevice. Zapravo, nismo ni svesni da sve vreme samo igramo kako pravila i norme nalažu. Džejn Fonda je izjavila da joj se događalo da je likovi koje je tumačila u filmovima prate decenijama nakon što ih napusti i da ih povremeno oseća u svojim kostima jer je njeno telo na neko vreme bilo njihovo utočište. Američki pisac Tom Perota u popularnom romanu, a sada i seriji, “Mrs Fletcher” junakinju Iv Flečer dovodi u najgoru moguću situaciju, vadi je iz kože žene čiju je ulogu toliko dugo igrala u životu da je zaboravila ko je zapravo ona.

Fibi Voler Bridž u fiktivnoj autobiografiji “Fleabeg” bi se s vremena na vreme okrenula kameri, u toku nama dobro poznatih životnih situacija, i rekla ono što joj prolazi kroz glavu. Samo što to što mi pomislimo ne izgovaramo iz straha, pa ni imaginarnoj publici, da ne prepadnemo ljude. Ne brinite, i oni slične misli imaju, ako ne još gore. Zato se uvek setim priče ljubaznog kolege s posla kojem cimer kad dođe kući na njegovo agresivno trambunjanje odgovori – A, danas smo bili ljubazni u firmi. Pa, negde ono što mislimo mora da ispliva. I gde je sad u svemu ovome gospođa Flečer. 

Foto: HBO

Gospođa Flečer je zlata vredna. Šta joj ostaje u životu posle odlaska sina na fakultet? Pa, ostaje joj muž koju ju je odavno otpisao zbog druge i svio sebi novo gnezdo u kojem je sve po njegovom, posao u staračkom domu u kojem se bori sa starcem Fočom od stotinu ljeta koji je navučen na pornografiju, komšinica kojoj se brak raspada na komade, samo ona to još ne zna, i, da, ostalo joj je mnogo vremena da provede sama sa sobom. Tu ulogu još nije igrala. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Fleabeg” izlečila mi je depresiju i unela sreću u stan


Zapravo, gospođa Flečer je životna serviserka. Sredi sinu sobu, vodi računa da je ručak spreman, čisti, usisavaj, ubrizgavaj, uništavaj, idi na posao, lezi, ustani i vidimo se opet sutra. Sad kad nema nikog u velikoj kući može da bude servilna samoj sebi. Sad može da izađe iz uloge zabrinute samohrane majke i da radi na sebi. S tim što joj samoća otkriva da voli stvari o kojima se ne priča i zbog kojih bi se drugi zgrozili. To je onaj deo kad Flibeg se okrene kameri i ošine opasku o analnom seksu. 

Foto: HBO

Iv Flečer se ne okreće kameri i ne deli svoj unutrašnji monolog sa publikom. Mi bindžerski voajeri je gledamo dok spoznaje seksualne želje, preferencije i pogled na život, koji nemaju nikakve veze sa onim što je u svojoj oskarovskoj ulozi igrala. 

Matorac iz staračkog doma zapravo nije ništa gori od nje, njen nadobudni sin i mini siledžija ništa nije bolji od nje, njen ogavni suprug je svakako gori čovek od nje, ali opet ništa bolji od nje. Svako je izabrao ulogu ili prigrlio onu koja najviše liči na njega, pa i stidljiva Iv. 

Foto: HBO

U toku sedam epizoda “Mrs Fletcher” Iv je refleksija svakog života, pa čak i onog koji nije uspeo da zasnuje porodicu. Iv Flečer je manje više svako od nas. 

Adaptacija Parotovog romana stavlja u ring društvo, norme i ono što smo kad ostanemo sami. Kako sad pustiti osobu koju samo mi znamo među druge. Da li da se duhovito okrenemo imaginarnoj kameri i kažemo šta smo zaista pomislili ili da sačuvamo svoje misli za cimera ili četiri zida?

Priča o samospoznaji Iv Flečer je satira čovekovog postojanja. Koliko je ponekad besmisleno i koliko smo vremena potrošili da bi drugima bili bolji, a ne sebi. 

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "Mrs Fletcher" u ovogodišnjoj trci za trenutak iskrenosti zaslužuje zlatnu medalju. Jer nema te gospođe koja bi vam ovu priču ispričala. Serija "Mrs Fletcher": Ko voli "Fleabag" nek izvoli