Serija “The Act”: Zlo u roze bade mantilu i kućnim pufnastim papučama

Kad crnilo oboji kućni prag zabrinuti komšiluk se okupi isred vrata u čudu, misleći da su dobro poznavali ljude sa kojima su delili zidove, priče i fragmente svog života. Gusta crna tečnost u kojoj su uvaljane sve pogavštine, sav mulj i blato ličnosti su najbolji podsetnik da ništa ne znamo o onima koje viđamo svakodnevno. Znamo da se pristojno jave, da imaju lepe cipele i odličan prolećni mantil i da im je nekad kosa masna, ali verovatno imaju mnogo posla. Kad se vrata za njima zatvore ne ostaje više ništa za nas radoznale, možda možemo da namirišemo da im je kućna mačka umrla i da je nisu još izneli ili da im je ručak zagoreo. Ali, šta ako je neko mačku zadavio golim rukama, a ulje podgrejao kako bi njime spržio lice osobe sa kojim deli životnu kocku? Da li i dalje znamo tu osobu? Ne, to nije neko ko nam se javio pristojno ovog jutra.

Kako i sam kaže naziv nove serije “The Act” striming servisa Hulu, sve je samo predstava – za narod, za empatiju, za sažaljenje, za lične psihopatološke sebične želje.

Foto: Hulu

Di Di Blančard i njena ćerka Džipsi su 2009. godine proglašene za najbolju majku i najhrabriju ćerku, ali sedam godina kasnije objavljen je članak, posle tragičnih događaja: “Di Di je želela da njena ćerka bude bolesna, a Džipsi je želela da ubije svoju majku“. Kako su američke miljenice postale najbizarniji duo koji je svet video? Možda komšije imaju odgovor na ovo pitanje.

“The Act” zasnovan na istinitim događajima i čuvenom slučaju Džipsi Rouz King prati ružičasti život majke i ćerke u novoj kući koju su dobile nakon što im je uragan Katrina uništio dom u Luizijani. Devojčica koja boluje od kancera, astme, epilepsije i atrofije mišića je zavisna od majke koja sve drži pod kontrolom. Majka poseduje ogroman orman sa 300 vrsta lekova, aparate za astmu, lekarski karton Džipsi i ogromnu ljubav prema Minhauzenovom sindromu koji neguje 15 godina.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Sve što treba da znate o uvrnutoj seriji “Sharp Objects”

Najbolja serija u martu


Di Di je oličenje psihopatološke bolesti koju ima. Trudi se da joj ćerka uvek bude bolesna, izmišlja stanja koja nema, a ako se desi trag boljitka učiniće sve da se pokaže da je situacija gora nego što jeste. Gospođa Blančard uživa u svojoj ulozi spasioca, majke koja će zauvek ostati sa svojom ćerkom, ali zato svima priča koliko se mučila u životu, traži njihovo saželjenje i pre svega potvrdu da je najbolja majka koju je svet video.

Postoji još nešto – ona je sitni lopov, manipulant, narcis i sociopata, dok je njena ćerka petnaestogodišnja ćerka Džipsi zarobljena nasilno u garderobi devojčice od pet godina, ispranog mozga da je teško bolesna, uvučena u svet animiranih filmova i najgoreg oblika dečje regresije.

Foto: Hulu

Bizarna slika o majci Bogu i ćerci kojoj treba spasitelj, počinje da kreće nizbrdo nakon što devojčica u pubertetu prestane da sluša majku u želji za prijateljima i momcima koju u svetu Di Di Blančard ne smeju ni da se postoje.

Priča podeljena u dve vremenske zone 2009. i 2015. godine prati ko je ubio Di Di Blančard i šta je njena ćerka radila i trpela u toku šest godina pakla.

Mini-serija “The Act” od osam epizoda je orgomna šapa koja grabi gledaoca zahvaljujći Patrši Arket i Džoi King. Arket kao majstor svog zanata ulogu Di Di Blančard čini podjednako empatičnom i jezivom u isto vreme. Dok joj lice pokazuje iskonski bes u drugoj polovini sezone, oči joj svaki put izgledaju očajnički tužne jer vidi da je njen Minhauzen napušta, a sa njegovim odlaskom i njen život koji je izgradila.

Mlađana King u ulozi tinejdžerke vešto manipuliše pishološkom regresijom, seksualnom tenzijom, radoznalošću i cinculiranjem između naivnosti, nevinosti i kontre koja je oličenje njene životne faze.

“The Act” obuhvata i živote ljudi koji su bili u kontaktu sa Di Di i Džipsi što čini priču i živote junaka i antiheroja potpunom i zaokruženom.

Baladni rastegljivi tempo radnje može ponekad biti problem, ali karakterizacija i gluma su tu  da popune prazninu koju su kreatori napravili u nekoliko epizoda.

“The Act” je najsuroviji prikaz majičinstva koje je krenulo po zlu jer zlo, u ovom slučaju, hoda u roze bade mantilu i pufnastim kućnim papučama i ne želi ti ništa dobro, sve dok gusta crna masa ne počne da preliva po kući i ne podvuče se ispod kućnog praga.

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "The Act" je najsuroviji prikaz majičinstva koje je krenulo po zlu. Ne zna sa šte je gore - postupci gospođe Blenčard ili činjenica da ono što gledamo je zasnovano na stvarnim događajima i likovima. Serija "The Act": Zlo u roze bade mantilu i kućnim pufnastim papučama