Serija “Dark” druga sezona: Muči te, ali slatko te muči

Kada je nemačka serija Dark debitovala krajem 2017. godine bila je uspavani hit. Morala je da prođe još jedna godina kako bi se priča o njoj i njenoj opičenoj prirodi prenela od usta do usta ljubitelja naučne-fantastike, drame i misterije. Striming servis Netflix nije ni sanjao da će u rukavu imati najuspešniju seriju van engleskog područja. Iako je iz nepoznatog razloga bila upoređivana sa još jednim Netflix-ovim čedom Stranger Things, serija Dark se izborila za svoje mesto na tržištu kao, moram da priznam, mnogo bolja, slojevitija, kvalitetnija i daleko mračnija priča o distoriziji vremena, nuklearnoj katastrofi, raju i paklu i porodicama koje su razorene ličnim problemima i tragedijama.

Serija Dark se vratila po drugi put u naše usijane domove koje šibaju kiša i Sunce, ali pre nego što pritisnete dugme PLAY jedna važna napomenaNe pokušavajte da gledate seriju ako pre toga niste detaljno proučili prvu sezonu, hvatali beleške i razmišljali o njoj.

Kreatori Dark-a Baran bo Odar i Jantje Friese neće vas ništa podsetiti, niti vam pomoći da se tako lako uključite u nastavak. Uvek možete da pokušate, ali zbog perpleksije priče i pomalo konfuznog toka pomeranja radnje 33 godine napred, nazad, pa u budućnost, i dvadesetak likova koji su podjednako bitni za celokupnu priču, nema šanse da uživate u njoj ako niste potkovani kao trkački konj.

Foto: Netflix

Kako nam je finale prve sezone otkrilo i kako naglašava početak druge sezone – Sve je povezano i sve se događa sa razlogom. U poslednjoj epizodi prve sezone Jonas otkriva da su stanovnici nemačkog gradića Vindena zapravo ljudi iz različitog vremena.

“Sad imam drugu babu i ona je direktorka škole. Njen muž, koji jebe moju kevu, traži njenog sina, koji je moj otac. Pre nekoliko dana poljubio sam moju tetku”.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Sve što treba da znaš o prvoj sezoni serije “Dark”


O, da, ovo je kao Kasandra, Marisol i Ljovisna na gomili. Mada ovo sveto trojstvo sapunce u slučaju Dark-a je začinjeno nuklearnom katastrofom, kako nam otkriva druga sezona, koja se dogodila u Vindenu i ostavila za sobom samo prah i pepeo. Pošto je sve povezano putovanjem kroz vreme – svaka od istorijskih faza Vindena u dvadesetim, pedesetim, osamdesetim godinama 20. veka je uvezana sa budućnošću u koju je otputovao Jonas.

Naš plavokosi junak živi u nekoj vrsti Černobiljske apokalipse u kojoj mala grupica preživelih je ubeđena da postoji portal koji ih može odvesti u raj. Bolesni, gladni i besni imaju samo jedno pravilo u svojoj grupi – nema prelaženja sa druge strane zida – ovo je referenca na Berlinski zid. A, sa druge strane zida se nalazi još jedna paralelna realnost koja je bitna za svet u kojem obitava Jonas.

Foto: Netflix

Jonas nema mnogo vremena jer 27. juna 2019. svet kakav poznajemo neće više postojati. Njegov zadatak je da iz budućnosti zaustavi kataklizmu u našoj stvarnosti. Ovo je samo 2% priče jer Dark paralelno prati sveštenika Nou u davnim dvadesetim, Jonasovu majku u sadašnjosti koja se našla sa svojim sinom iz daleke budućnosti, direktorku nuklearne elektrane u osamdesetim koju će takođe posetiti njena verzija iz budućnosti, ali i misteriju o nestancima dece, kako je došlo do razdvanja vremena i neobičnu spravu koja može da pomera vreme napred-nazad.

Druga sezona serije Dark je jedna glavobolja i zato ćete da je obožavate. Nove serije postale su previše lak zalogaj za gledaoce jer je lako ući u trag misterije i rešenja. Lomljenje mozga i manjak ekspozicije u priči poprilično će mučiti one koji se uhvate kandžama za drugu sezonu.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Years and Years” je nešto najbolje što se desilo na televiziji


Mudri scenaristi, kao i gospoda koja su radila Westworld, su napravili priču tako da vam ništa ne bude jasno i da nakon analize svake epizode u sledećoj kažete: “Aha, pa to je zbog onog iz prethodne epizode, a uvezano je sa prvom sezonom“.

Foto: Netflix

Pored neverovatno kompleksne misterije druga sezona je san snova postprodukcije, savremene animacije i kvaliteta rediteljskog manervisanja kamerom. Raj za oči i vizuelni identitet serije kojem trenutno ne može ništa da parira, osim serija Love, Death & Robots, i muzička podloga su jeza koja vas neće dugo napuštati.

Jedini problem je, kao što rekoh, perpleksija i komplikacija naracije. Bojim se da će dosta fanova prve sezone koje mrzi da ponovo pogledaju prvih 10 epizoda i posvete se seriji odustati jako brzo. Oni drugi, koji vole malko da se muče i žele da se investiraju, dobiće fantastičnu seriju o kojoj će tek da pričaju sa drugima.

O, da, zamalo da zaboravim – biće i treće sezone.

Naoštrite mozgove i samo polako pri ulasku pećinu koja razdvaja naš svet i mnoge druge.

Najčitanije

Pročitaj još

Druga sezona serije "Dark" je komplikovana i pomalo mučna narativna zagonetka. Ali, zato se isplati za sve pare, ako ste strpljivi i detaljni. Serija "Dark" druga sezona: Muči te, ali slatko te muči