Serija “Dark” druga sezona: Muči te, ali slatko te muči

Kada je nemačka serija Dark debitovala krajem 2017. godine bila je uspavani hit. Morala je da prođe još jedna godina kako bi se priča o njoj i njenoj opičenoj prirodi prenela od usta do usta ljubitelja naučne-fantastike, drame i misterije. Striming servis Netflix nije ni sanjao da će u rukavu imati najuspešniju seriju van engleskog područja. Iako je iz nepoznatog razloga bila upoređivana sa još jednim Netflix-ovim čedom Stranger Things, serija Dark se izborila za svoje mesto na tržištu kao, moram da priznam, mnogo bolja, slojevitija, kvalitetnija i daleko mračnija priča o distoriziji vremena, nuklearnoj katastrofi, raju i paklu i porodicama koje su razorene ličnim problemima i tragedijama.

Serija Dark se vratila po drugi put u naše usijane domove koje šibaju kiša i Sunce, ali pre nego što pritisnete dugme PLAY jedna važna napomenaNe pokušavajte da gledate seriju ako pre toga niste detaljno proučili prvu sezonu, hvatali beleške i razmišljali o njoj.

Kreatori Dark-a Baran bo Odar i Jantje Friese neće vas ništa podsetiti, niti vam pomoći da se tako lako uključite u nastavak. Uvek možete da pokušate, ali zbog perpleksije priče i pomalo konfuznog toka pomeranja radnje 33 godine napred, nazad, pa u budućnost, i dvadesetak likova koji su podjednako bitni za celokupnu priču, nema šanse da uživate u njoj ako niste potkovani kao trkački konj.

Foto: Netflix

Kako nam je finale prve sezone otkrilo i kako naglašava početak druge sezone – Sve je povezano i sve se događa sa razlogom. U poslednjoj epizodi prve sezone Jonas otkriva da su stanovnici nemačkog gradića Vindena zapravo ljudi iz različitog vremena.

“Sad imam drugu babu i ona je direktorka škole. Njen muž, koji jebe moju kevu, traži njenog sina, koji je moj otac. Pre nekoliko dana poljubio sam moju tetku”.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Sve što treba da znaš o prvoj sezoni serije “Dark”


O, da, ovo je kao Kasandra, Marisol i Ljovisna na gomili. Mada ovo sveto trojstvo sapunce u slučaju Dark-a je začinjeno nuklearnom katastrofom, kako nam otkriva druga sezona, koja se dogodila u Vindenu i ostavila za sobom samo prah i pepeo. Pošto je sve povezano putovanjem kroz vreme – svaka od istorijskih faza Vindena u dvadesetim, pedesetim, osamdesetim godinama 20. veka je uvezana sa budućnošću u koju je otputovao Jonas.

Naš plavokosi junak živi u nekoj vrsti Černobiljske apokalipse u kojoj mala grupica preživelih je ubeđena da postoji portal koji ih može odvesti u raj. Bolesni, gladni i besni imaju samo jedno pravilo u svojoj grupi – nema prelaženja sa druge strane zida – ovo je referenca na Berlinski zid. A, sa druge strane zida se nalazi još jedna paralelna realnost koja je bitna za svet u kojem obitava Jonas.

Foto: Netflix

Jonas nema mnogo vremena jer 27. juna 2019. svet kakav poznajemo neće više postojati. Njegov zadatak je da iz budućnosti zaustavi kataklizmu u našoj stvarnosti. Ovo je samo 2% priče jer Dark paralelno prati sveštenika Nou u davnim dvadesetim, Jonasovu majku u sadašnjosti koja se našla sa svojim sinom iz daleke budućnosti, direktorku nuklearne elektrane u osamdesetim koju će takođe posetiti njena verzija iz budućnosti, ali i misteriju o nestancima dece, kako je došlo do razdvanja vremena i neobičnu spravu koja može da pomera vreme napred-nazad.

Druga sezona serije Dark je jedna glavobolja i zato ćete da je obožavate. Nove serije postale su previše lak zalogaj za gledaoce jer je lako ući u trag misterije i rešenja. Lomljenje mozga i manjak ekspozicije u priči poprilično će mučiti one koji se uhvate kandžama za drugu sezonu.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Years and Years” je nešto najbolje što se desilo na televiziji


Mudri scenaristi, kao i gospoda koja su radila Westworld, su napravili priču tako da vam ništa ne bude jasno i da nakon analize svake epizode u sledećoj kažete: “Aha, pa to je zbog onog iz prethodne epizode, a uvezano je sa prvom sezonom“.

Foto: Netflix

Pored neverovatno kompleksne misterije druga sezona je san snova postprodukcije, savremene animacije i kvaliteta rediteljskog manervisanja kamerom. Raj za oči i vizuelni identitet serije kojem trenutno ne može ništa da parira, osim serija Love, Death & Robots, i muzička podloga su jeza koja vas neće dugo napuštati.

Jedini problem je, kao što rekoh, perpleksija i komplikacija naracije. Bojim se da će dosta fanova prve sezone koje mrzi da ponovo pogledaju prvih 10 epizoda i posvete se seriji odustati jako brzo. Oni drugi, koji vole malko da se muče i žele da se investiraju, dobiće fantastičnu seriju o kojoj će tek da pričaju sa drugima.

O, da, zamalo da zaboravim – biće i treće sezone.

Naoštrite mozgove i samo polako pri ulasku pećinu koja razdvaja naš svet i mnoge druge.

Prati Dedu na ↓

4 KOMENTARA

 1. Deda, a kako bi uporedio seriju Dark sa filmom Predestination?

  Tvoji fanovi
  Andja i Djape

  • Moram da priznam da sam Predestination gledao davno i ne sa preteranom pažnjom 🙁 Izvinjavam se. Ali, mogao bih da ga čekiram ovih dana.

 2. Ok deda Milorade, cekiraj…mi smatramo da je Predestination, tematski i na svaki drugi nacin najblizi seriji Dark. Naravno da je razlika u formi (film/serija) medjutim cak ni ta nezanemarljiva razlika ne moze poremetiti nacin na koji se ova serija i pomenuti film podudaraju.
  PS(za koji minut cemo startovati “Polar”, po tvojoj preporuci. Nas dvoje se nadamo da ces nam u buducnosti biti neka vrsta smernice za nase uzivanje u filmovima i serijama…….ako to vec nisi bio u proslosti……nismo sigurni…….

 3. Prva sezona Dark je fantasticna. Druga je pretrpana. Neki likovi su malo dosadni, tipa Jonas u 50-im i njegovo vucaranje po kuci. Mladi Jonas u zutoj kabanici u svakoj sceni place i ne skida istraumiran pogled. Njegovo rukovanje vremenskom masinom u buducnosti je poprilicno cudno. Ne secam se da je bio genije u prvoj sezoni.
  Neki likovi su putovanje kroz vreme prihvatili sa previse melanholije. Kao da je u pitanju odlazak u novu prodavnicu. Realno, mnogi bi posizeli, ali tinejdzerska ekipa ne.
  Uglavnom, serija jos drzi sve pod kontrolom. Mnogo je likova i svi su odradjeni maestralno, cak i oni manje bitni, sto je najveca snaga serije.
  Treca sezona bice kljucna, jer se druga otrgla kontroli sto se tice putovanja kroz vreme. Za moj ukus bolje da su pricu jos vise fokusirali na desavanju u proslosti i buducnosti u tri vremenska perioda, nego sto svaki cas sa koferom-vremenskom masinom prolaze kroz crvotocinu.

Comments are closed.

Pročitaj još

Najčitanije

Druga sezona serije "Dark" je komplikovana i pomalo mučna narativna zagonetka. Ali, zato se isplati za sve pare, ako ste strpljivi i detaljni. Serija "Dark" druga sezona: Muči te, ali slatko te muči