Film “Promising Young Woman”: Nekoliko puta je vilica tresnula o patos od iznenađenja

Kad u uvodnu scenu u klubu upadne numera Charlie XCX “Boys” i stih “Bila sam zauzeta, razmišljala sam o momcima” ili kad tenzičan momenat u finalnom činu “Promising Young Woman” preseče gudačka verzija “Toxic” od Britni Spirs sa čuvenom frazom “Znam da si otrovan” dobija se pedantan prikaz tematike debitantskog naslova glumice, a od sada reditiljke i scenaristkinje, Emerald Fenel, koju neki znaju po ulozi Kamile Parker iz 4. sezone “Crown”. Sladunjava neonska estetika i naturanje na nos pop-kulturnih referenci (pesma od Paris Hilton) je površinski sloj iza kojeg se migolji mračna, sebična, egocentrična i moralno posrnula priroda likova. “Promising Young Woman” ne može biti jači subverzivni udarac u nos romantičnim komedijama devedesetih i sociopatskim trilerima osamdesetih.

Usred slatkastih erotizovanih numera i sveopšteg seksualnog javašluka po klubovima u kojima ljudi ne mogu više ni za čašu da se drže, a kamoli za potencijalnu simpatiju, stoji Kasandra Tomas. Knjiški primer propaliteta. Nedavno je napunila 30 godina, napustila je fakultet, živi sa roditeljima, radi u kafeteriji za siću, a u klubu raširenih nogu, zabačene glave u vidno alkoholisanom stanju čeka. Čeka da sazna ko će joj prići i povesti je sa sobom kući. Grupa momaka “brate, tebra, tozla, utoka” vide laku metu, ali i oni naizgled mnogo finiji od njih. Ovi potonji su Kasandrin specijalitet jer nit je pijana, nit je došla da se provodi.

Kasandra Tomas je vuk u jagnjećoj koži. Odavno je olindrala jagnjeće runo sa sa sebe i pustila dugačku, debelu vučiju dlaku. Nema ona empatije prema kmekavim muškarcima, naročito kad ih uhvati u nevidljivom zločinu – seks bez pristanka. Nakon što obavi svoj posao u tefter udari recku i sledeći vikend idemo jovo nanovo.

Foto: Focus Features

Bivša studentkinja medicine nije preko noći postala sociopata i emotivni glečer. Ostala je okrnjena posle jezivog događaja na fakultetu koji je odneo jedan život, a njen zauvek promenio. Umesto za knjigu, hvata se za mali tefter u koji upisuje plan i program dugoplanirane osvete, a njena glavna meta joj se sve više približava.

“Promising Young Woman” o mladoj dami koja obećava igra uz nekoliko žanrovskih pesama. Dominatan ton filma je usmeren ka crnoj-komediji i dinamičan scenario će se pobrinuti da stotinak minuta filma prođe za tren oka. Kad crnokomična melodija se primiri, triler i psiho-triler elementi će se boriti za kadar, naročito kad je pozadinska priča Kasandre u pitanju, ali i njene isplanirane zlokobne odluke i impulsivne reakcije. Nekim čudom Emerald Fenel je uspela da ubaci i element romantične-komedije koji, ruku na srce, može delovati kao da film kreće u drugom smeru, ali tu je caka.

“Promising Young Woman” simpatični deo filma koristi kao odličnu podlogu za finale. Kao i obično bez spojlera, ali postoji jedan beskrajno duhovit i simpatičan lik koji je sve samo ne ono što se predstavlja.

Foto: Focus Features

Emerald Fenel servira veliki broj zanimljivih osvetničkih ideja i studija ličnosti glavnih aktera. Iako je priča beskrajno zabavna, tenzična i nepredvidiva, postoje dva scenarijska mesta koja štrče. Jedan je klasična emotivna manipulacija publikom i glavnom akterkom koja posle jedne rečenice odlučuje da promeni svoj život, da bi je kasnije druga mnogo bolja scena vratila u hladnokrvno osvetničko sedlo. Drugi problem je doslovno poslednji minut filma koji je nepotreban i stvara neosnovanu konfuziju.

Nekoliko sitnih montažerskih grešaka, naročito vidljivih na početku, ne mogu da pokvare fantastičan rediteljski pečat kojim je Emerald Fenel uspešno zakoračila u svet reditelja i scenarista.

Keri Maligan kao Kasandra Tomas je najbolja viđena gluma, pored Toni Kolet u “I’m Thinking of Ending Things“, 2020. godine. Fizički i emotivno zahtevan lik koji krije emocije može da bude koska za iskusne glumce, ali Maligan je Kasandri dala neverovatnu živost i verodostojnost. Maestralna scena u kojoj je simpatija pita da svrati kod njega u pola noći i njeno razočarano lice je glumački perfekcionizam.

“Promising Young Woman” je najzabavniji naslov iz 2020. godine koji najviše voli da izazove efekat – šokiranog otvaranja usta. Ako se zažmuri na nekoliko grešaka i sitnica, u pitanju je odličan film koji je uspeo da objedini sve i svašta, muzički i žanrovski, i ništa nije upotrebio bez veze, jer koliko god čudno zvučalo ta gudačka verzija pesme Britni Spirs i te kako ima smisla u sceni u kojoj je upotrebljena.

Promising Young Woman
Ocena
4.3
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“Promising Young Woman” je crno-komični triler koji je mnogo ozbiljniji nego što se na prvi pogled čini. 

volim

  • Keri Maligan
  • žanrovski miks
  • neobičan izbor muzike koja zapravo pije vodu u kontekstu teme
  • beskrajno zabavan i nepredvidiv

Ne volim

  • montažerske greške
  • unutrašnja filmska logika je mogla biti bolja

Najčitanije

Pročitaj još