10 filmova koji su u trci za Oskara 2023. godine

Kako godine prolaze postaje sve jasnije da čuveni “hajp” (uzbuđenje) oko dodele Oskara je pao na niske grane. Čitavoj situaciji je dodatno pomogla pandemija koja je filmove bacila u drugi plan i dodatno, nenamerno, pomogla strimingu da preuzme primat. Zvaničan spisak nominovanih nas očekuje 24. januara kada će Akademija suziti spisak za kategorije, a ceremonija dodele Oskara odigraće se 12. marta 2023. godine.

Kao i svake godine, filmski događaji i nagrade koji su predigra za Oskara najčešće oblikuju konačni spisak nominovanih. Zlatni globus, Producers Guild of America Awards, BAFTA i Critics Choice Awards imaju veliki uticaj na finalni spisak. Možda su 2019. godine filmski festivali forisrali Glen Klouz i Lejdi Gagu kao pobednice, Akademija je u poslednji čas ipak odlučila da nagrada za “Najbolju glumicu” ode u ruke Olivije Kolman. Neobična praksa na dodeli Oskara može da utiče na nominaciju, ali ne i na pobedu.

Ovogodišnji događaj Producers Guild of America Awards skrenula je pažnju na Brendana Frejzera u filmu “The Whale” reditelja Darona Arofonskog, ali i na bioskopski i striming blokbaster – “Avatar: The Way of Water” i “Glass Onion: A Kinves Out Mystery”.

Zlatni globus sa druge strane pre svega je bio fokusiran u filmskom aspektu na “The Fabelsmans” i “The Banshees of Inisherin”, dok je SAG dodela nagrada imala druge favorite “Everything Everywher All at Once”, “Babylon”, “Women Talking i “Basnhees”.

Što znači da finalna lista u kategoriji “Najbolji film” može biti duža nego što očekujemo, ali isto tako i ne bi začudilo da se desi iznenađenje – favorit da ispadne iz liste, a da na nju upadne potcenjen naslov.

Bez obzira na sve 10 filmova se trenutno bori da se domogne nominacije i potencijalne nagrade. Najčešće se pominju ove naslovi.

10. Top Gun: Maverick

Promenjena praksa Akadamije, da u kategoriju “Najbolji film” uključi i popularne naslove, ne može da prođe bez filmskog hita koji je zaradio 1.5 milijardi dolara na bioskopskim blagajnama i koji je ujedno nastavak voljenog ostvarenja iz 1986. godine.

9. The Fabelmans

Film Stiven Spilberga je delimična autobiografija čuvenog reditelja sa osvrtom na adolescentsko doba reditelja i njegove početke u kojima je veliku ulogu igrala njegova majka. “The Fabelmans”  nije se proslavio u bioskopima, ali to ne znači da kritika i Akademija neće iskoristiti priliku da nagrade jednog od najvažnijih ljudi u sedmoj umetnosti.

8. The Banshees of Inisherin

Posle Oskara za “Tri bilborda” reditelj i scenarista Martin Mekdona još jednom je na tragu pobede. Posle 12. marta možda ode kući sa pobedom u kategoriji “Najbolji film”, a i “Najbolji reditelj”. Fantastično ostvarenje Mekdona je sigurni kandidat za nominaciju, a najverovatnije i za pobedu.

7. Tar

Psihološka drama posle premijere na 79. Venecijanskom festivalu ide na dve sigurne nominacije – najbolja ženska uloga za Kejt Blančet i najbolji film. Veće su šanse za Blančet, nego za film, ali ostaje da se vidi da li će uopšte dobiti nominaciju.

6. Everything Everywhere All at Once

Kao i u slučaju “Tar” “EEAAO” pretenduje u više kategorija. Duo Daniels za “Najboljeg reditelja”, Mišel Jao za “Najbolju glumicu” i film za “Najbolji film”. Ne bi bilo iznenađenje da “EEAAO” ispadne iz nominovanih, a opet može da bude iznenđenje na Oskaru 2023. godine.

5. All Quiet on the Western Front

Film zasnovan na romanu Eriha Marije Remarka spada u najvoljeniju oskarovsku kategoriju – ratni / istorijski filmovi ili pak film o istorijskim ličnostima. Ako se uzme u obzir da je “All Quiet” bio najbolje ocenjeni Netflix-ov film i da štiklira želje Akademije, nominacija je vrlo izvesna.

4. The Whale

“The Whale” trebalo bi da bude veliki povratak za reditelja i scenaristu Darena Arofonskog, ali i za glumca Brendana Frejzera. Arofonski želi da se otrese etikete pretencioznog filmskog radnika posle kontroverznog filma “mother!” koji je imao burne oprečne reakcije, a Frejzer da se vrati u igru posle turbulentnog privatnog života.

3. Black Panther: Wakanda Forever

Kada je prvi put “Black Panther” nominovan za “Najbolji film” na Oskaru delovao je kao izuzetak od pravila, ali s obzirom na to da se komercijalni filmovi sada utkruju sa umetničkim, šanse su jako male da neće biti uzet u obzir.

2. Elvis

Kako dodela Oskara bez istorijske ličnosti? Nikako! Prema tome biografski film o Elvisu će biti tu, ili za “Najbolji film” ili u ostalim kategorijama.

1. Imaju manje šanse, ali može da se desi

Filmovi sa manje šansi, ali mogu da u upadnu u nominaciju za “Najbolji film” su Demijen Šazelov film “Babylon”, “Glass Onion”, “Triangle of Sadness”, “Avatar: The Way of Water”, “Living” i “Pinokio” Giljerma del Toroa.

Najčitanije

Pročitaj još