10 najgledanijih serija na Netflix-u 2022. godine

Netflix sa neverovatnom brojkom od 223 miliona pretplatnika u prethodnoj godini bez obzira na astronomske brojeve, iz dana u dan strahuje od konkurencije (Disney+, HBO Max i Amazon Prime), koja je najvećim delom napravila raskol sa tinejdž i young-adult publikom, i primarno je fokusirana na ljude u životnoj dobi 30+. Na jednoj strani Netflix-ova serija “Wednesday”, a na drugoj HBO-ova “The White Lotos” koja je pokupila sve moguće televizijske i striming statue u sezoni nagrada, jasno oslikavaju trenutni striming poredak.

Umesto nekadašnje prakse pionira u svetu serija, striming gigant primarno se definisao kao hiperprodukciona mašina koja ne mari preterano za nagrade, kritički konsenzus i rizik, već isključivo za broj sati potrošenih uz njihov sadržaj. Ako se obrati pažnja na listu najgledanijih naslova na Netflix-u, odmah je primetno da su ciljna grupa pre svega tinejdžeri, mladi u ranim dvadesetim i neobavezna gledalačka publika.

Netflixu nije važan samo broj potrošenih minuta koji su korisnici proveli uz sadržaj, već i koliko njih je završilo sezonu. Pa, tako npr. serije koje su imale veliki uspeh po debitovanju ne mogu samo da se oslone na milijarde uloženih minuta publike, već i na to da li je više od 50% (onih koji su započeli seriju) pogledalo sve epizode. Na ovaj način vrhovni ešalon Netflix-a daje jako kratak period naslovima, najčešće dve do tri nedelje, da prevagnu preko 50%, u protivnom neće dobiti šansu za nastavak.

Netflix je listu najgledanijih serija i filmova podelio u dve kategorije – englesko i van englesko govornog područje, svestan da naslovi iz Evrope ili istočnih zemalja daleko teže upevaju da se domognu planetarnog uspeha, a opet im daju šansu za novu sezonu.


Najgledanije serije na Netflix-u sa engleskog govornog područja


10. Virgin River (4. sezona)

Netflix-ova sapunica za mesec dana od jula do avgusta sakupila je 304.790.000 sati i provela šest nedelja u top 10 na globalnom nivou.

9. The Umbrella Academy (treća sezona)

Iako je “The Umbrella Academy” bila treća najgledanija ikada serija na Netflix-u pre tri godine, pala je za šest mesta u 2022. godini. Iako je za tri miliona sati manje gledana nego “Virgin River” (4. sezona) do 301 miliona sati došla je za pet dana brže. Super-herojska serija je provela pet nedelja u top 10 na globalnom nivou.

8. The Sandman

The Sandman” sedam nedelja je bila u top 10 na Netflix-u širom sveta i jedan do najpopularnijih naslova sredinom godine. Za dlaku je izbegla kletvu “iznenadnog gašenja” zahvaljujući 8. mestu i 393.140.000 potrošenih sati u periodu od 31. jula do 18. septembra.

7. The Watcher

Najveće iznenađenje na listi je Rajan Marfijev “The Watcher” sa  rezultatom od 395.030.000 pregledanih sati. Seriji su pomogla imena kao što su Naomi Vots, Dženifer Kulidž i Mija Ferou, ali i brojni medijski članci da je priča zasnovana na istinitim događajima.

6. Ozark (4. sezona)

Porodični triler “Ozark” imao je sreće jer je startovao u eri kada se Netflix nije tako lako odricao debitanata, da bi posle druge sezone postao ono po čemu je danas poznat. “Ozark” 4. sezona drugi deo ostvarila je znatno manji broj sata nego serije koje su ispod nje, 282.710.000 sati, ali je provela osam nedelja u top 10 na globalnom nivou i serija je mudro podeljena u dva dela.

5. Inventing Anna

“Inventing Anna” je zvanično 9. najgledanija serija otkako postoji Netflix sa 511 miliona utrošenih sati za 28 dana, a na listi za 2022. godinu je peto mesto sa 654.560.000. Kao i u slučaju “The Watcher” seriji je pomoglo što je u pitanju dobro poznati slučaj koji su mediji pratili godinama.

4. Bridgerton (2. sezona)

Druga sezona serije je 4. najgledanija serija otkako postoji Netflix i ujedno 4. najgledanija 2022. godine. Fiktivna istorijska postmoderna drama ostvarila je uspeh sa 775.240.000 odgledanih sati.

3. Dahmer

Serija Rajna Marfija bez obzira na brojne kontroverze i žalbi porodice žrtava da oživljava stare rane, postala je treća najgledanija serija ikada na Netflixu, a u 2022. godini pogledana je 962.470.000 sati.

2. Wednesday

Pop-kulturni fenomen Tima Bartona je druga nagledanija Netflix-ova serija otkako postoji striming servis i druga najgledanija 2022. godine sa milijardama sati koje je publika provela uz nju, tačnije – 1.314.690.000

1. Stranger Things (4. sezona)

Straner Things” ostaje na tronu kada je u pitanju nagledanija serija na Netflix-u otkako servis postoji i kada je u pitanju 2022. godina sa 1.87 milijardi sati gledanja.

Kada su u pitanju serije van englesko govorno područje “All of Us Are Dead” odneo je pobedu sa 659.510.000 miliona sati koje je provela publika, dok je “Welcome to Eden” završio na 10. mestu sa 140.340.000 miliona sati.

  • 1. All of Us Are Dead (Season 1)
  • 2. Extraordinary Attorney Woo (Season 1)
  • 3. The Marked Heart (Season 1)
  • 4. Till Money Do Us Part (Season 1)
  • 5. Elite (Season 5)
  • 6. High Heat (Season 1)
  • 7. The Empress (Season 1)
  • 8. Business Proposal (Season 1)
  • 9. Wrong Side of the Tracks (Season 1)
  • 10. Welcome to Eden (Season 1)

Ove nove serije koje ne treba da propustite u oktobru 2023. godine.

Najčitanije

Pročitaj još