Oskar 2020: Dobitnici i gubitnici koji su ušli u istoriju

Ko bi rekao da će 92. po redu dodela Oskara ući u istoriju. Kao i u svakom dobrom filmu najbolji obrt je ostavljen za sam kraj dodele nagrada. Iako su sva svetla pozornice bila uprta u film Sema Mendeza “1917” koji je dominirao u glavnim kategorijama na događajima koji su prethodili dodeli Oskara, na kraju tužne balade film koji je napravljen kao stominutni dugački kadar je otišao kući sa tehničkim priznanjima koje je zaslužio, ali ne i sa titulom najbolji film koja mu se smešila zahvaljujući prethodnim događajima – Zlatni Globus, SAG, i BAFTA. 

Ako ćemo da stavimo ruku na srce i budemo iskreni 92. po redu Oskar je bio beskrajno predvidiv i dosadan u 90% kategorija jer žiri Akademije pravi istu grešku već nekoliko godina. Naime, glasači su slepo vođeni oskarovskom sezonom filmova, odnosno naslovima koji su objavljeni od oktobra do kraja decembra, da filmski radnici koji su dali sve od sebe tokom godine su uvek saterani u ćošak bez obzira koliko su im filmovi bili dobri i važni. 

Najviše Oskara kući je odneo film “Parasite”, potom film Sema Mendeza “1917”, a sa po dva otišli su “Joker”, “Ford v Ferrari” i “Once Upon a Time in Hollywood”. 

Favoriti i dosadašnji pobednici u kategorijama glumac i glumica su ostali isti, ali glavna kategorija – najbolji film je zvanično probila sve kulturne i jezičke barijere i ušla u istoriju. Južnokorejski film Bong Džun Hoa je najveći ovogodišnji pobednik i istorijski jer je prvi koji nije na engleskom, a osvojio je glavnu nagradu. 

Najbolji film

Pobednik – Parasite

Foto: CJ Entertainment / Neon

Ford v Ferrari
The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Little Women
Marriage Story
1917
Once Upon a Time in Hollywood
Parasite

View this post on Instagram

Momenat večeri #oscars2020 #parasitemovie

A post shared by Deda Milorad (@dedamilorad) on

Pobeda u kategoriji Najbolji film se beskrajno smeškala Semu Mendezu i filmu 1917. Umesto još jedne sigurne pobede, Akademija je rekla (hvala nebesima) nećemo pasti na tehničke fore i nagradu dodelila filmu Parasite. Film koji se na univerzalnom jeziku obraća svim društvima i kulturama akcentujući sve izraženiji problem modernog društva – klasnu segregraciju, zahvaljujući rediteljskom majstorstvu, scenariju, glumi i pre svega priči je zasluženo odneo kući glavnu nagradu.  

Najbolji glumac

Pobednik – Hoakin Finiks

Foto: Warner Bros. Pictures

Antonio Banderas “Pain and Glory”
Leonardo Dikaprio “Once Upon a Time in Hollywood”
Adam Drajver “Marriage Story”
Hoakin Finiks “Joker”
Džonatan Prajs “The Two Popes”

Nije bilo nikakve dileme oko pobede Hoakina Finiksa. Iako je Joker sa najviše nominacija (11) odneo kući samo dve, desila se ipak ona koju su svi najviše očekivali – za glavnog glumca.  

Ostaje samo žal za ignorisanjem Vilijama Dafoa, Roberta Patisona i Adama Sendlera koji su zaslužili svoje mesto među nominovanima, ali avaj, nisu bili u filmskoj oskarovskoj sezoni, pa njihove filmovi članovi Akademije verovatno nisu ni pogledali. 

Najbolja glumica

Pobednica – Rene Zelveger

Sintija Erivo “Harriet”
Skarlet Johanson “Marriage Story”
Sorša Ronan “Little Women”
Šarliz Teron “Bombshell”
Rene Zelveger “Judy

Još jedna nagrada koja je bila sigurna. Najslabija kategorija ove godine koja je propustila da otvori vrata Florens Pju za film Midsommar, igrala je na sigurno. Ako glumite važnu istorijsku ličnost i uradite svoj posao dobro, ne možete, a da ne pobedite. Kao u slučaju Rene Zelveger. 

Najbolji sporedni glumac

Pobednik – Bred Pit

once upon a time in hollywood
Foto: Sony Pictures Entertainment

Tom Henks “A Beautiful Day in the Neighborhood”
Entoni Hopkins “The Two Popes”
Al Paćino “The Irishman”
Džoi Peši “The Irishman”
Bred Pit “Once Upon a Time in Hollywood”

Bred Pit je zvanični car ovogodišnje dodele Oskara. Jedini glumac koji nije želeo da učestvuje u oskarovskoj kampanji, za razliku od svojih kolega, a koja je jako važna da bi Akademija na kraju dala svoj glas. Bez obzira na potpuno ignorisanje i reklamiranje uloge u filmu “Once Upon a Time in Hollywood” Pit je otišao kući sa nagradom, što potencijalno može da bude dobra stvar za glumce u narednim godinama jer više neće morati da besumučno odgovaraju na ista pitanja po 100 puta u intervjuima krajem godine samo da bi ih Akademija primetila i možda glasala. 

Najbolja sporedna glumica

Pobednica – Lora Dern

Foto: Netflix

Keti Bejts “Richard Jewell”
Lora Dern “Marriage Story”
Skarlet Johanson “Jojo Rabbit”
Florens Pju “Little Women”
Margo Robi “Bombshell”

Lora Dern je još jedan srednji prst Holivudu. Glumica koja bi ustaljenim pravilima trebalo da nestane sa filmskog radara, jer sa 50 godina Holivudu žene nikad nisu bile potrebne, u poslednjih nekoliko godina ni sa jednog događaja nije izašla bez nagrade. Nikad zasluženije nego za Marriage Story.

Najbolji reditelj

Pobednik – Bong Džun Ho

Foto: CJ Entertainment / Neon

Martin Skorsete “The Irishman”
Tod Filips “Joker”
Sem Mendez “1917”
Kventin Tarantino “Once Upon a Time in Hollywood”
Bong Džun Ho “Parasite”

Ovo je još jedno ogromno iznenađenje na dodeli Oskara. Nagrada za najboljeg reditelja je bila sigurna pobeda za Sema Mendeza jer je ipak u pitanju zahtevni i veoma vešto smišljen projekat za snimanje. Akademija je blokirala Mendeza u ovom razgovoru i nagradu preusmerila na južnokorejskog reditelja Bong Džun Hoa. 

Ako se meri kreativni aspekt i vizuelno pripovedanje – jasno je zašto je Bong pobedio, a ne Mendez. 

Najbolji animirani film

Pobednik – Toy Story 4

Foto: Disney

How to Train Your Dragon: The Hidden World
I Lost My Body
Klaus
Missing Link
Toy Story 4

Pixar-ovo čedo koje se oprostilo sa publikom sa trećim i navodno poslednjim delom je neočekivanim povratkom obezbedilo sebi Oskara. 

Najbolji scenario

Pobednik – Parasite

Foto: CJ Entertainment / Neon

Knives Out
Marriage Story
1917
Once Upon a Time in Hollywood
Parasite

Još jedna velika nagrada za Parasite. Scenario je bio na strani Noe Baumbaka i Kventina Tarantina, ali Akademija je i ovoj kategoriji udarila blok. 

Najbolji internacionalni film

Pobednik – Parasite

Foto: CJ Entertainment / Neon

Parasite
Pain and Glory
Les Misérables
Honeyland”
Corpus Christi

Najbolji adaptirani scenario

Pobednik – Jojo Rabbit

Foto: Promo

The Irishman
Jojo Rabbit
Little Women
The Two Popes
Joker

Najbolji dokumentarni film

Pobednik – American Factory

Foto: Netflix

American Factory
The Edge of Democracy
Honeyland
For Sama
The Cave

Makedonski dokumentarac koji je bio na korak od pobede na kraju su pobedili Barak i Mišel Obama kao izvršni producenti dokumentarca American Factory. 

To bi bilo to dame i gospodo. Sad možete mirno da spavate jer je bilo, opet kako za koga, sve kako treba. 

Najčitanije

Pročitaj još