Film “Knives Out”: Ko je ubica? Ovo nije dobro pitanje

Postoje dva tipa filma u kojem se poteže pitanje – ko je ubica? U dobroj alteraciji pitanja zločinac nam je sve vreme ispred nosa, ali mu priča veštom rukom prikriva lice. U lošijoj verziji, osoba koje je potegla vatreno ili hladno oružje je nebitan lik koji se odjednom pojavljuje i njegovi motivi se otkrivaju. U filmu Rajan Džonsona “Knives Out” najmanje je važno pitanje- ko je ubica, jer priča o ekscentričnoj i živopisnoj porodici Trombi nije misterija, niti komedija. Zapravo je nešto potpuno drugo.

Knives Out” u toku promotivne marketinške kampanje se maskirao. Navukao je kapuljaču u trejleru i besramno su forsirana velika glumačka imena koja tumače sporedne role. Istina je da od ukupne minutaže koriste svega dvadesetak minuta pred kamerom. Dobro se umotao šalom kako bi sakrio pravu prirodu priče koja jeste duhovita i satirična, ali nije komična. I na kraju, “Knives Out” utoplio je ruke rukavicama kako bi sakrio kome i čemu će posvetiti dva sata filma. Glavni lik u priči se gotovo ne pojavljuje u najavnim trejlerima i uporno se nameće da je film pre svega fokusiran na džangrizave članove porodice koji pokušavaju da se dokopaju nasledstva nakon iznenadne i misteriozne smrti patrijarhata Harlana Trombija, da budem precizniji – samoubistva ili ipak ubistva.

Džonson kao dobar pripovedač, pametno i namerno je sve ovo uradio.

Foto: Lionsgate

U duhu marketing kampanje, priča počinje kao moderni osvrt na rad Agate Kristi. Mnogočlana porodica Trombi u čast 85 rođendana čoveka koji ih finansijski održava u životu okuplja se gotskoj viletini ne bi li se možda po poslednji put nametnuli i uvuklu u testament Harlana Trombija.

Gospodin Harlan je čuveni krimi pisac čije reči na papiru se nimalo ne razlikuju od njegove svakodnevice. Članove bliže i šire porodice tretira kao likove u romanu. Najviše voli da se igra sa njihovim životima. Zvuči surovo, ali s obzirom na to koliko je svako od njih na svoj način karakterno ogavan, zaslužuju svaku zamku koju im je starac podmetnuo.

Najveća od svih zamki sačekala ih je jutro posle rođendana, kada je Harlan pronađen mrtav u svojoj radnoj sobi sa nožem u ruci, prerezanog grkljana. Očigledno samoubistvo, postaje potencijalno ubistvo kada se policija i zvezda članka u “New Yorker-a” privatni detektiv B. Blank (Danijel Krejg) pojave na vratima vile Tromijevih. Ispitivanje sinova, ćerke, njihove dece, sadašnjih i bivših partnera odškrinuće vrata likovima koji su nezasita halapljiva bagra koja jedva čeka da vide leđa čuvarima reda ne bi li čuli kome je šta pripalo nakon smrti Harlana.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Luce” postavlja pitanje – ko je monstrum o ovoj priči?

Film “Parasite” je najbolji ove godine


Ono što Trombijevi ne znaju je da je neko među njima umešao prste u smrt gospodara vile i finansija, ali i da postoji jedan, za njih, nevidljivi član porodice koji će ovu igricu preći na način koji im se uopšte neće dopasti.

Džejmi Li Kurtis kao hladnokrvna ucveljena ćerka na samom početku će jasno staviti do znanja publici da joj nije do zezanja jer je upravo sahranila oca. Njen lik i rečenica u toku intervjua sa policijom je napomena da ono što gledate izgleda kao komedija, ali je zapravo nešto drugo. Toni Kolet u ulozi bivše snajke i pijavice previše je zauzeta sobom i životom na društvenim mrežama, pa će se pobrinuti za najkomičnije momente u toku filma. Nju zabole trepavica što je starkelja ciknuo, samo je zanima koliki je njen deo.

Foto: Lionsgate

Don Džonson i Majkl Šenon, zet i sin, su porodični neprijatelji jer bi da umoče prste u istu finansijsku teglu prepunu meda.

Predstavljanje harizmatičnih i živopisnih likova uz pomoć genijalnog Danijela Krejga kao privatnog detektiva sa neobičnim južnjačkim akcentom je misterija-komedija u svom punom sjaju, sve dok ne postane politički triler.

Neobična, ali zapravo mnogo ranije smišljena odluka Džonsona je kičma priče. “Knives Out” je daleko u svojoj žanrovskoj formi od južnokorejskog “Parasite“, ali koristi vrlo slične narativne cake i menjanja kako bi ispričao jednu priču, dok sve vreme predstavlja nešto drugo.

O da, “Knives Out” jeste misterija i biće zanimljivo videti ko je zapravo sve podmetnuo i da, film je jako duhovit. Ali, iza spektakularne scenografije, glume, vrcavih dijaloga se krije još nešto.

Film Rajana Džonsona krije nož u džepu i vadi ga u poslednjoj sceni, ne bi li pokazao usijanu oštricu publici. Kad njom zaseče po platnu biće mnogo jasnije ko je i šta je “Knives Out”.

Najčitanije

Pročitaj još

"Knives Out" ne shvata sebe preozbiljno, pa se predstavlja kao jedan film, dok drugi sedi na klupi za rezervne igrače i čeka svoj trenutak. Kad konačno izleti na teren postaje jasno zašto je film ove godine u igri za nagrade kao što su Zlatni Globus i Oskar. Film "Knives Out": Ko je ubica? Ovo nije dobro pitanje