Oskar 2021: Filmovi koji imaju šansu za nominaciju i pobedu

Ostalo je nešto manje od dve nedelje (15. mart) do objavljivanja zvaničnog spiska nominovanih na ovogodišnjoj dodeli Oskara. Dosadašnje pravilo po kojem je autorski film validan kandidat za nominaciju (takozvani “bioskopski prozor”, odnosno broj dana koji mora da provede u bioskopima) više ne važi. Zbog pandemije korona virusa, svako ostvarenje koje je debitovalo u poslednjih godinu dana u bioskopu, na striming servisu ili PVOD-u (premijum video na zahtev) ima podjednaku šansu da se dokopa nominacije u šarenim kategorijama. 

Kako trenutno stvari stoje događaji koji prate dodelu Oskara (Zlatni globus, Gotam, Critics Choice Awards – zakazan za 8. mart) uglavnom su putokazi i validni signali u kom smeru će se kretati izbor Akademije. 

Zlatni globus je “Nomadland” ovenčao titulom najboljeg filma u katagoriji drama, Screen Actors Guild Awards u nekoliko kategorija je nominovao “Minari” i “The Trail of the Chicago 7”, provlačili su se i “Sound of Metal”, “Promising Young Woman“, “Soul”, pa se očekuje da su oni glavni kandidati za glavnu nagradu “Najbolji film”. 

Pored filmova koji se najčešće pominju za glavnu nagradu, postoji nekoliko trkačkih konja koji mogu da se u poslednjem trenu domognu nominacije i nagrade. Uostalom, ne smemo da zaboravimo kako su događaji pre dodele Oskara 2019. godine potencirali da je vreme da Glen Klouz dobije nagradu za najbolju glumicu, pa je Olivija Kolman za “Favourite” u poslednjem trenu preotela nagradu iz ruke večite oskarovske gubitnice. 

Nomadland

“Nomadland” već je sebi obezbedio dve velike pobede. Najbolja drama na Zlatnom globusu i Najbolji reditelj. Između ostalog osvojio je Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu. 

Nema nikakve sumnje da će biti nominovan za najbolji film, ujedno sa najvećom šansom za pobedu. 

Minari

Posle “Moonlight”, ovo može biti druga velika pobeda za nezavisni filmski studio A24 koji oformio armiju fanova zbog nekonvencionalnih naslova koje plasira u poslednjoj deceniji. A24 je naročito cenjen na polju psihološkog trilera i horora (Hereditary, Saint Maud, Midsommar, Witch). 

“Minari” je dvostruki pobednik na Sundance filmskom festivalu. Osvojio je glavnu nagradu kritike i publike. Prethodni dupli pobednik je bio “Whiplash”. Imigrantska drama je osvojila Zlatni globus u kategoriji za najbolji film vanenglesko područje, a sa prošlogodišnjim uspehom Bong Džun Hoovog “Parasite” ni začudilo da se još jedan korejski film dokopa zlatne statue. 

Judas and the Blac Messiah

Kada je u pitanju “Judas and the Black Messiah” šanse su manje za pobedu u kategoriji za najbolji film, ali pored potencijalne nominacije, najviše šanse za kategoriju najbolji glumac i pobedu ima Danijel Kaluja. 

Sound of Metal

Film Dariusa Mardera “Sound of Metal” je svrstan na nekoliko lista najboljih filmova poznatih filmskih magazina na prvom mestu.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Sound of Metal”: Emotivno me je uništio, ponavljam, emotivno uništio


Ogromna ljubav kritičara prema filmu otvara mu put do nominacije, ali i Rizu Ahmedu za kategoriju – najbolji glumac. 

Another Round

Danski film Tomasa Vinterberga je trkački konj na duže staze koji može svašta da uradi ako mu Akademija da šansu.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Another Round”: Između smeha i suza, tragedije ispred i iza kamere


Već je izvesno da će Mads Mikelson biti nominovan za najboljeg glumca. “Another Round” je trenutno u kategoriji za najbolji internacionalni film, ali videćemo šta će biti 15. marta. 

Ma Rainey’s Black Bottom

Neizbežno je da će biti dodeljena posthumna nagrada za glumca Čediku Bosmanu. Ali, takođe ne treba zaboraviti da Vajola Dejvis takođe ima šanse za najbolju glumicu. 

Soul

Nema dileme da će “Soul” odneti nagradu za najbolji animirani film, ali isto tako postoje velike šasne za glavnu nagradu ili scenario. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Soul”: Kako je postao jedan od najvažnijih ostvarenja današnjice


Mank

“Mank” je posle debitovanja bio naslov koji se najčešće pominjao kao kandidat za Oskara, ali kako je entuzijazam u vezi sa filmom opao, film Dejvida Finčera za sada najviše ima šanse za režiju i produkciju. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Mank”: Jasno je da će se dokopati Oskara


 

Promising Young Woman

Debitantski film Emerald Fenel je imao fantastične reakcije na Sundance festivalu u januaru 2020. godine.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Promising Young Woman”: Nekoliko puta je vilica tresnula o patos od iznenađenja


Godinu dana kasnije dobio je više nego dobre reakcije kritike i za sada najviše ima šanse kada je u pitanju kategorija Najbolja glumica u kojoj Keri Maligan može da počisti konkurenciju. 

 

I’m Thinking of Ending Things

Čarli Kaufman nije stranac kada je u pitanju Akademija jer već ima iza sebe tri nominacije.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “I’m Thinking of Ending Things”: Pomera zdrav razum i uništava život


Iako njegovo poslednje ostvarenje “I’m Thinking of Ending Things” je perpleksno za sopstveno dobro i ima polarizovane reakcije publike i kritike, možda se dokopa nominacije u kategoriji za reditelja ili scenografiju i kostim. 

PS Pravda za Toni Kolet!

The Trail of the Chicago 7

Film Arona Sorkina ili će dobro proći kod Akademije ili neće dobiti nijednu nominaciju. Njegova sarkastična i pomalo apsurdna priroda mogu da ga koštaju, ali videćemo 15. marta. 

Emma.

Hiperstilizovana verzija Džejn Ostin nema razloga a da ne dobije nagrade za najbolji kostim i produkcijski dizajn. Velika ljubav publike prema Anji Tejlor Džoj, naročito posle serije “The Queen’s Gambit” možda je ušunja u kategoriju za najbolju glumicu, teško, ali može da se desi. 

Ko još ima šansu?

The Invisable Man, First Cow, Saint Frances, Babyteeth, Relic, Palm Springs, A Sun.

 

Najčitanije

Pročitaj još