Najbolji filmovi kompanije A24 koje ćete obožavati

Nezavisna filmska kompanija A24 je utočište za sve izgubljene umetničke duše koje nisu mogle da dobiju distributera za svoja mala remek-dela. Velike komercijalne kompanije ne vole da rizikuju sa arthouse ili indi filmovima jer godinama navikavaju publiku na isti tip narativa i načina filmskog pripovedanja. Hvala nebesima, pa je A24, iako mala i nezavisna kompanija, uspela da progura na tržište filmove koji drugi nisu želeli ni da pogledaju. Filmovi A24 nisu blokbasteri, ali su veoma voljeni među kritičarima i publikom.

Enemy

Psihološki triler “Enemy” je definicija mind-fuck-a koji neće prestajati u toku sat i po vremena trajanja filma.

Profesor istorije Adam Bel živi dan mrmota. Repetativnu svakodnevnicu poremetiće saznanje da postoji čovek koji je njegov klon. Antoni Kler je glumac i živi potpuno drugačiji život od Adama, ali kako je moguće da postoje dve potpuno iste osobe, a da nisu braća blizanci.

Pažljivo gledajte film jer svaki kadar i svaki pokret su važni za ono što će vas sačekati u poslednjoj sekundi filma.

Under the Skin

Naučna-fantastika / Horor “Under the Skin” je zasnovan na istoimenom romanu Mičela Fabera u kojem Skarlet Johanson lovi muškarce u Škotskoj.

Ne smem više ništa da kažem osim da je ovo jedan od mojih omiljenih filmova.

Locke

Drama Stivena Najta u kojem Tom Hardi igra glavnu i jedinu ulogu filmu prati Ivana Loka kroz noć u kojoj će njegov čitav život stati 85 minuta trajanja filma.

Genijalno – gledajte.

While We’re Young

Komedija sa Benom Stilerom, Naomi Vots, Admom Drajverom i Amandom Sejfrid je nezasluženo dobila minimalno pažnje, s obzirom na veoma interesantnu tematiku i genijalan humor.

Naomi i Ben su ozbiljan i zreo bračni par, ali proživeće drugu mladost nakon što upoznaju dvadesetogodišnji duo.

Ex Machina

“Ex Machina” je najpoznatije ime kompanije A24, ali iznenađujuće loše je prošao na blagajnama širom sveta sa svega 30 miliona zarađenih dolara. Možda ovaj novac deluje kao ozbiljna zarada, ali za današnje standarde ovo je jako niska zarada, s obzirom da pojedini filmovi toliko koštaju.

Elem, program Kejlab Smit je jedan od srećnika u firmi u kojoj radi jer je osvojio jednonedeljnu nagradu u luksuznoj vili CEO-a Nejtana Bejtmena. Jedina osoba koja živi sa milionerom je  služavka Kojoko koja po njegovim rečima ne govori engleski jezik, ali neko drugi govori engleski u njegovom domu – android Ejva.

Room

Višestruko nagrađivani film zasnovan na intoimenom romanu Eme Donahju.

Priča o majci i sinu koji su godine proveli u maloj sobi se fokusira na odrastanje, zlostavljanje, ljubav i navikavanje na novi život koji se ne odigrava samo u maloj prostoriji.

The Witch

Interesantan osvrt reditelja i scenariste Roberta Egersa o životnim i religijskim iskušenjima.

Priča prati puritansku porodicu koja je proterana iz malog grada zbog drugačijeg tumačenja Biblije. Roditelji sa petoro dece misle da su pronašli utočište u blizini šume. Samo što u šumi živi veštica.

Green Room

Šta se desi kao pank bend dopadne šaka neo-nacistima? Green Room! Brutalan, eksplicitan triler / horor za one sa dobrim stomakom.

Moonlight

Čuveni dobitnik Oskara u kategoriji “Najbolji film”.

Priča prati tri stadijuma odrastanja glavnog lika Čirona – detinjstvo, adolescenciju i rani deo odraslog doba. “Moonlight” bavi se seksualnošću, psihičkim i fizičkim nasiljem koje je tokom života proživeo junak filma.

The Monster

Neobična psihološki triler / horor prati majku i ćerku koje jedne večeri ostaju zaglavljene na putu usred najvećeg nevremena.

Napetu atmosferu u kolima dovešće do usijanja neobična groteskna figura koja će izmileti iz mraka.

The Blackcoat’s Daughter

Film koji je dve godine tražio distributera. Prvobitni naziv filma “February” je zamenjen sa “The Blackcoat’s Daughter” nakon što je film završio u zagrljaju A24.

Film je Trojanski konj – mislite da jedno, na kraju ispadne nešto drugo, prati događaje u uglednom katoličkom internatu u kojem dve devojčice ostaju same za vreme zimskog raspusta. Roditelji se nisu javili, pa su osuđene na odmor sa časnim sestrama. Međutim, priča kaže da su časne sestre satanistkinje ili je ipak nešto drugo problem…

A Ghost Story

Tuga se manifestuje u raznim oblicima. Kejsi Aflek u filmu “A Ghost Story” je duh koji i dalje živi sa svojom suprugom. Dok je on samo izbledelo sećanje, njen novi život će se odmotavati pre njegovim očima.

Jedan od tužnijih filmova na ovoj listi.

The Killing of a Sacred Deer

Dovoljno je reći Jorgos Lantimos i definicija grčke tragedije.

Lady Bird

Odlična komedija-drama o odrastanju, nesnađenom tinejdžerskom dobu i želja da budemo više nego što zaista jesmo.

Pročitaj i: 

Najbolji horor film 2018. godine

Ocean’s 8: Otići ili ne otići u bioskop

Najčitanije

Pročitaj još