Pobednici i najveći gubitnici na Oskaru 2019.

“Glen, ti si moj idol. Nisam želela da bude ovako. Deco, nadam se da gledate, jer se ovo više neće desiti”, izgovorila je dobitnica Oskara za “Najbolju žensku ulogu”. 

Ovogodišnju dodelu Oskara pratile su nepotrebne kontroverze u vezi sa odabirom voditelja, filmom “Green Book” i navodnog rasističkog ispada glavnog glumca Viga Mortensena, i verovanje u sigurnu pobede Glen Klouz koju evidentno Akademija ne voli preterano, ali ipak je nagrada otišla u ruke konkurenta koji je krvavo dobro obavio svoj posao.

Film “Roma” i pored 10 nominacija, kao i konkurent “The Favourite” nije otišao kući sa mnogo nagrada, što potvrđuje onu staru – veliki broj nominacija ne znači i mnogo pobeda. “Bohemian Rhapsody” i pored najoštrije ocene kritičara otišao je kući sa četiri nagrade – glavna uloga, montaža, editovanje i miksanje zvuka. “Roma”, “Green Book” i “Black Panther” otišli su kući sa po tri nagrade.

Najbolji film – Green Book

Nominovani: 
Black Panther“ (više o filmu pročitaj OVDE)
BlacKkKlansman“ (više o filmu pročitaj OVDE)
Bohemian Rhapsody
The Favourite” (više o filmu pročitaj OVDE)
Green Book“ (više o filmu pročitaj OVDE)
Roma“ (više o filmu pročitaj OVDE)
A Star Is Born“ (više o filmu pročitaj OVDE)
Vice
U vazduhu je mirisalo da će “Green Book” biti taj film koji će odneti kući nagradu za najbolji film. Međutim, veliki broj nominacija za film “Roma” kao i fantastične reakcije kritičara i nagrade koje su prethodile dodeli Oskara pozicionirali su ga kao potencijalnog pobednika. Veće iznenađenje bi bilo da je “Roma” odnela kući Oskara, ali zaslužena pobeda za “Green Book” koji je zagrejao srca publike, kritike i Akademije.

Najbolja glumica – Olivija Kolman

Nominovani: 

Yalitza Aparicio, “Roma”
Glenn Close, “The Wife” (više o filmu pročitaj OVDE)
Lady Gaga, “A Star Is Born”
Olivia Colman, “The Favourite”
Melissa McCarthy, “Can You Ever Forgive Me?” (više o filmu pročitaj OVDE)
Olivija Kolman je bila najveće iznenađenje večeri. Pre nego što je Glen Klouz dobila nagradu na Zlatnom globusu za “Najbolju glumicu”, a potom još nekoliko nagrada od filmskog sveta, sve oči su bile uprte u britansko glumačko čudo. Kolman je neočekivani pobednik i pored maestralne prezentacije kraljice Ane u “The Favourite”. Glen je opet ostala u prašini kad je Akademija u pitanju. Srećom, Kolman je imala najduhovitiji govor koji je Oskar ikad video.

Najbolji glumac – Rami Malek

Nominovani: 

Christian Bale, “Vice”
Bradley Cooper, “A Star Is Born”
Willem Dafoe, “At Eternity’s Gate”
Rami Malek, “Bohemian Rhapsody”
Viggo Mortensen, “Green Book”
Bitka se vodila na relaciji Malek – Bejl. Iako je Kristijanova uloga bila zahtevnija dramski i fizički, po mišljenju Akademije Malek je verodostojno predstavio Fredija Merkjurija na velikom platnu. Bejl je na kraju ispao gubitnik u ovoj kategoriji, iako je zaslužio zlatnu statuu.

Najbolja ženska sporedna uloga – Redžina King

Nominovani: 

Amy Adams, “Vice”
Marina de Tavira, “Roma”
Regina King, “If Beale Street Could Talk”
Emma Stone, “The Favourite”
Rachel Weisz, “The Favourite”

Ejmi Adams, kao i Glen Klouz za sada ostaje večita oskarovska gubitnica sa bezbroj nominacija i nijednom pobedom. Sa druge strane televizijska veteranka Redžina King je odnela nagradu za cenjeni i hvaljeni film “If Beal Street Could Talk”. Nakon što odgledate film i scenu u kojoj se King susreće sa majkom čiji je sin krv za zločin koji je prebačen na njenog zeta biće vam jasno kako i zašto je odnela kući Oskara.

Najbolja muška sporedna uloga – Marhašla Ali

Foto: Universal Pictures

Nominovani: 

Mahershala Ali, “Green Book”
Adam Driver, “BlacKkKlansman”
Sam Elliott, “A Star Is Born”
Richard E. Grant, “Can You Ever Forgive Me?”
Sam Rockwell, “Vice”

Marhašala Ali ušao je u grupu glumaca koji je u kratkom vremenskom periodu osvojio dva Oskara. Glumac koji trenutno glumi svuda (True Detective, Alita: Battle Angel) fantastičnom prezentacijom Dona Širlija afroameričkog pijaniste u “Green Book-u” obezbedio je sebi mesto u zlatnom holivudskom klubu. Kao i slučaju Glen Klouz, možda je ovo bila poslednja šansa Sema Eliota i Ričarda Granta, ali nažalost ove godine je odgovor – ne.

Najbolji scenario – Green Book

Nominovani: 

The Favourite
First Reformed (više o filmu pročitaj OVDE)
Green Book
Roma
Vice

Još jedna nagrada za Green Book. Scenario koji je bio oštar poput sečiva uspeo je da ukloni konkurenciju. Ovo je ujedno i najjača kategorija u kojoj je nagrada bez problema mogla da ode u ruke “The Favourite” ili “Roma”.

Najbolji reditelj – Alfonso Kuaron

Nominovani: 
Spike Lee, “BlacKkKlansman”
Pawel Pawlikowski, “Cold War” (više o filmu pročitaj OVDE)
Yorgos Lanthimos, “The Favourite”
Alfonso Cuarón, “Roma”
Adam McKay, “Vice”
Magični Kuaron je napravio jedan od najlepših filmova 2018. godina. Maestralno kadriranje, monohromni prikaz, narativno pripovedanje i čudo koje je napravio sa Jalicom Aparicio koja nema dan glumačkog iskustva ga je u startu definisala kao pobednika.

Najbolji film van englesko područje – ROMA

Foto: Netflix
Nominovani: 
Capernaum, Liban
Cold War, Poljska
Never Look Away, Nemačka
Roma, Meksiko
Shoplifters, Japan
Još jedna veoma jaka kategorija sa odličnim poljskim filmom “Cold War” i japanskim “Shoplifters”. Ali, kad već “Roma” nije odnela nagradu za najbolji film u ovoj kategoriji je morala.

Najbolji animirani film – Spider-Man: Into the Spider-Verse

Nominovani: 

Incredibles 2 (više o filmu pročitaj OVDE)
Isle of Dogs
Mirai
Ralph Breaks the Internet (više o filmu pročitaj OVDE)
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Najbolje ocenjen film koji je najslabije prošao na bioskopskim blagajnama, upoređujući sa Incredibles i Ralph Breaks the Internet, zbog inovativnosti i odlične animacije je ovogodišnji pobednik.

Najčitanije

Pročitaj još