Objavljen spisak nominovanih za Oskara 2019: Ko pobeđuje?

Akademija je rekla svoje i ovog jutra je predstavljen spisak nominovanih na ovogodišnjoj dodeli Oskara. Iznenađenja? Nije bilo, ne mnogo.

Ovogodišnja dodela Oskara će proći u znaku Alfonso Kuarona i filma “Roma” koja ima 10 nominacija, kao i njegov konkurent “The Favourite” Jorgosa Lantimosa. Ukoliko se osvrnemo na sezonu nagrada koje su prethodile Oskaru mogle se videti naznake ko odlazi za zlatnim čikom kući. Osvrnuću se samo na glavne četiri kategorije.

Najbolji film

“Bohemian Rhapsody”
“The Favourite”
Roma
“Vice”
Spisak nominovanih je bio očekivan i srećom nije bilo neprijatnih iznenađenja. Pre nego što se zapitamo ko može da pobedi, evo ko neće sigurno. “Black Panther”, “Bohemian Rhapsody”, “Vice” i “A Star is Born” sigurno ostaju u prašini. Bitka će se voditi između “The Favourite”, “Green Book” i “Roma”. Iako sve miriše da će “Green Book” odneti nagradu, meni se javlja da je “Roma” pobednik.

Najbolja glumica

Yalitza Aparicio, “Roma”
Glenn Close, “The Wife”
Lady Gaga, “A Star Is Born”
Olivia Colman, “The Favourite”
Melissa McCarthy, “Can You Ever Forgive Me?”
Ovo kategorija ima dva iznenađenja. Prvo je Apricio iz “Roma” na koju niko nije računao i koja je sklonila sa spiska Emili Blant za “Marry Poppins”, a potom Melisa Mek Karti za “Can You Ever Forgive Me” koja se žargonski rečeno oprala od očajnih filmova i uloga koje je igrala poslednjih godina. Iako su svi izgledi da će nagradu odneti Glen Klouz, može da se desi da nagradu preotme Olivija Kolman.

Najbolji glumac

Christian Bale, “Vice”
Bradley Cooper, “A Star Is Born”
Willem Dafoe, “At Eternity’s Gate”
Rami Malek, “Bohemian Rhapsody”
Viggo Mortensen, “Green Book”

Svi putevi vode ka Maleku, mada Bejlova uloga je bila mnogo kompleksnija i znatno je veća transformacija lika. Tu će se koplja ukrstiti. Ako mene neko pita dati Oskar Bejlu, iako će ga verovatno uzeti Malek.

Najbolji reditelj

Spike Lee, “BlacKkKlansman”
Pawel Pawlikowski, “Cold War”
Yorgos Lanthimos, “The Favourite”
Alfonso Cuarón, “Roma”
Adam McKay, “Vice”
Ne mogi da opišem koliko mi je drago što je Pavlikovski u trci sa “Cold War” za najboljeg reditelja. Naime, “Cold War” i “Roma” su dva filma van engleskog govornog područja koja se takmiče za glavne nagrade. Naravno, bez ikakve sumnje nagrada ide Alfonsu jer njegovi drugari u kategoriji su daleko iza onoga što je on pružio publici.

Ceremonija Oskara biće održana 24. februara, pa ćemo videti ko kosi, a ko vodu nosi.

Najčitanije

Pročitaj još