Ko ima najviše šanse da bude nominovan na Oskaru 2019.

Ostalo je još malo do ceremonije dodele Oskara koja će se održati 24. februara, ali ostalo je još manje vremena do zvaničnog objavljivanja spiska nominovanih filmova, glumica, glumaca, scenarista, reditelja – 22. januar. Zlatni Globus je priredio nekoliko iznenađenja, ujedno pobedu Bohemian Rhapsody u kategoriji “Najbolji film – Drama”, kao i skretanje pažnje na ulogu Glen Klouz u filmu “The Wife”, ali je sledeća dodela nagrada, koja je moram priznati bitnija, Critics Choice Award glavne nagrade podelila filmovima “Roma“, “Green Book“, “A Star is Born” i “The Favourite” što znači da će biti vrlo interesantno kako će se filmska bitka odvijati. 

Iako je spisak nominovanih odmah tu iza ugla evo šta kažu predviđanja stručnjaka – ko ima najviše šanse za nominaciju ove godine u glavnim kategorijama. Što je procenat veći, to su veće šasne. 

Najbolji film

Negde je očekivano da će glavna bitka biti između “A Star is Born” i “Green Book”. Bolje je pitanje da li će se “Black Panther” i “Bohemian Rhapsody” naći na listi nominovanih. Treba uzeti u obzir da film o životu i delu Fredija Merkjurija ima veoma polarizovane reakcije i ne tako dobre ocene stručnjaka, zato je i bilo iznenađenje što je dobro prošao na Zlatnom Globusu. 

Najbolji reditelj

Ovde nema šanse da bude iznenađenja jer će pobedu sigurno odneti Alfonso Kuaron za “Roma”, sem ako nekim ludim slučajem nagrada padne u ruke Bredliju Kuperu što bi bio ozbiljan kiks Akademije. Nominaciju svakako zaslužuje Pavel Pavlikovski za sjajni “Cold War” i Lantimos za “The Favourite”, ali ostajemo da vidimo. 

Najbolji glumac

Šanse su podjednake za sve nominovane jer su u pitanju odlične uloge i glumci, ali bio bi greh ako Itan Hok ispadne iz trke za “First Reformed” i svakako je bolji izbor za pobedu Kristijan Bejl, žao mi je Malek. 

Najbolja glumica

Ovde stvari su već napetije. Iako je Glen Klouz pokupila sve nagrade u poslednjih mesec dana, iako je Lejdi Gaga previše forsirana medijski da se domogne Oskara, Olivija Kolman nezasluženo je u drugom planu za ulogu kraljice Ane. Nažalost, čini mi se da Kolman ostaje kratkih rukava i da će se zlatne statue dokopati ili Gaga ili Klouz. Bilo bi lepo da Toni Kolet dobije nominaciju za “Hereditary” jer je zaista bila sjajna. 

Najbolji scenario

Opet bitka između “Roma” i “Green Book” i opet bilo bi lepo da Pavlikovski dobije nominaciju. 

Zvanične nominacije biće objavljene 22. januara, a ceremonija dodele nagrada biće održana 24. februara. 

Najčitanije

Pročitaj još