Jedan, ali vredan razlog da obavezno pogledate “Hereditary”

Debitantsko ostvarenje reditelja Ari Astera od januara meseca, nakon premijere na Sundance festivalu, ne prestaje da silazi sa naslovnica uticajnih sajtova. Kritičari bacaju bisere pred “Hereditary” nazivajući ga novim “Egzorcistom”, a sa druge strane, publika nije baš najsrećnija onim što je videla jer trejler i hvalospevi u vezi sa filmom se ne poklapaju sa njihovim očekivanjima. Sad je pitanje – zašto treba da prošetate do bioskopa od 21. juna, kada će film biti premijerno prikazan kod nas.

“Hereditary” jeste horor film, ali ne onakav kakav mislite da će biti. Nema grozomornog čudovišta u mraku, nema trzanja u sedištu i nema zlokobnog duha koji u pola noći proganja članove porodice Grejem. Dobro, nije baš da ga nema, ali to je sad druga priča koja otkriva mnogo stvari.

Deda je imao malo više sreće nego drugi da pogleda film pre nego što se zvanično nađe na bioskopskom repertoaru u Srbiji. Pa, sam “Hereditary” nagradio zlatnom zvezdicom i etiketom “Najbolji horor ove godine” jer on to jeste. Retko se prave nadžanr horor filmovi. Uglavnom se shvataju veoma linearno sa epicentrom u zloj prirodi bića koje nije sa ovog sveta, ali je naoštrilo svoje kandže da stoji rame uz rame sa običnim smrtnicima.

“Hereditary” je najbolji horor ove godine i tačka

“Hereditary” ima nešto drugačiju ideju. Strava i užas počivaju unutar porodice Grejem u njihovoj neusklađenoj dinamici i zaostavištini koju je ostavila pokojna majka glavne junakinje Eni (Toni Kolet). Film je više tragedija, nego što je nužno horor, ali njegovi natprirodni elementi mu daju oblik ozloglašenog žanra koji Akademija retko nagrađuje, skoro pa nikad.

Ono što je sigurno – bićete svedoci fantastične režije, odličnog inženjeringa zvuka, jezive priče i najbitnije fantastične glume. Najveći greh je da ne vidite glumu, ne za Oskara, već za 10 Oskara za koju je zaslužna Toni Kolet.

Uostalom, ovakvi horor filmovi se prave jednom u 10 godina i nisu namenjeni baš svima, ali oni koji vole kompleksnost, karakterizaciju likova i atmosferu koja podseća na sedenje u podrumu u kojem se čuju odjeci koraka ne bi smeli da ga propuste.

“Hereditary” je u bioskopima od 21. juna i obavezno ga pogledajte.

Pročitaj i: 

Pogledajte prvi trejler za “The Nun” i odmah pozovite egzorcistu

“Altered Carbon” je vizuelna ekstravaganca i mlaka pegla u isto vreme

Prati Dedu na ↓

Pročitaj još

Najčitanije

Dedin izbor: Najbolje serije 2020. godine – za sada

Ako je nešto sigurno, onda je sigurno da 2020. godina još uvek nije završila sa nama. Neobičan početak televizijske i striming godine pratile su...

Serije i filmovi koje sam gledao da se vi ne biste mučili – opet

Ne pišem baš o svakoj stvari koju pogledam jer se neretko dešava da mi se pre plače nego što mi se piše kad krene...

Ako su vam se smučile serije i filmovi, našao sam nam novu zabavu – podcast

Mislio sam, ma nisam mislio bio sam siguran, da karantin podnosim kao šampion. Posao obavljam od kuće, ne moram da se akam (u prevodu...

HBO GO vodič za potcenjene serije: Sve što vam je promaklo, pa da ispravite nepravdu

Kao što je Deda obećao prošle nedelje, idemo u obilazak striming servisa koji su dostupni kod nas i kopamo po ćoškovima kako bismo iskopali...

Film “The Platform (El Hoyo)”: Kad bi “Parasite” bio horor

Dobro došli u centar za samokontrolu, tako ga barem naziva glumica Antonia San Huan u ulozi provodadžije između državne administracije i ljudi koji se...