Dedin izbor: 10 najboljih filmova 2018.

Bila je ovo jako čudna filmska godina. Filmska industrija je najjača kad su pitanju rimejkovi, super-heroji, nastavci kultnih klasika i adaptacije popularnih romana, ali kad je originalan sadržaj po sredi – situacija nije preterano zavidna. Čini se da su dobre ideje i dobre priče otišle na televiziju i striming servise, dok je film ostao negde u procepu da izvuče ljudi iz udobnosti svog doma i da pokuša da zaradi novac na bioskopskim blagajnama.

Listu 10 najboljih serija 2018. godine bilo je poprilično lako napraviti jer je bilo dosta novog sadržaja ove godine, nije sve bilo savršeno, ali je izbor bio raznolik. Sve ostalo su finese i stvar interesovanja – koji žanr nekog više privlačli.

Kad su filmovi u pitanju, pravljenje liste je bilo teže nego da sam istovario tri kubika drva.

Nažalost, filmovi o kojima se poslednjih meseci priča “Favourite“, “Beautiful Boy“, “Boy Erased“, “Queen Mary of Scots“, “Can You Ever Forgive Me“, “Vice” nisu prošli kroz naše bioskope, niti su bili dostupni kod nas na bilo koji drugi način, a ono što nam je ostalo na raspolaganju i nije bog zna šta.

Prema tome, odlučio sam da lista bude sastavljena od filmova koji su ostavili najveći utisak, koji su mi ostali u sećanju i koji su me proganjali likovima, radnjom i atmosferom nekoliko dana nakon gledanja, iako ih nužno nisam ocenio visoko kad sam pisao o njima.

Manje priče, idemo na posao.

10 Star is Born 

Star is Born” ima ono što ja najbitnije za film – dušu. U svakoj pori se vidi ogromna želja, zagriženost i pasija Bredlija Kupera da napravi dobar film. Ovde više nije ni bitno koliko je tehnički dobar, već koliko je talentovan, a pretalentovan je film.

9 Calibre 

Calibre” je jedan mali, ali ubitačan triler. Umesto stereotipnog narativa koji uvek vodi na mnogo puta viđeno mesto, priča o slučajnom ubistvu gura film na mnogo mračnije mesto, što ga čini zrelijim od svoje starije braće iz žanrovskog stada – triler / misterija.

8 The Tale

HBO film “The Tale” je zasnovan stvarnim, ali modifikovanim događajima koji su oblikovali život rediteljke Dženifer Foks. Kontroverzna tema i još kontroverzniji sadržaj koji su predstavljeni na suptilan, ali maestralan način čini “The Tale” ružnom bajkom o detinjstvu koje niko ne bi poželeo.

7 The Ballad of Buster Scruggs

The Ballad of Buster Scruggs” i čuvena brača Koen su me bacili u rebus. Nisam bio uopšte siguran da mi se film sviđa nakon prvog gledanja, sve dok nije prošlo nekoliko dana. Pogledao sam ga još jednom, pa posle nekoliko nedelja još jednom i svaki put sam video nešto što me je iznovno fasciniralo. Uostalom, Koenovi su tu da prave čuda koja nisu odmah za progutati.

6 BlacKkKlansman

BlacKkKlansman” Spajka Lija je možda smešten u prošlost koja je za neke davno prošlo vreme, ali tema i problematika ne mogu više biti relevantniji danas nego što jesu. Crni-humor, parodija, satira, sarkazam i doza cinizma su upakovani u odlično odglumljen film koji urla za velikim nagradama.

5 Tully

Ponekad se zapitam – Da li postoji nešto što Šarliz Teron ne može? Izgleda da ne postoji. “Tully” je film za sve – bili roditelj ili ne, bili majka ili ne, bili očajni što vam je mladost prebrzo prošla ili ne, bili srećni ili ne – jer sve je tu, samo je stvar percepcije.

4 Eighth Grade

Eighth Grade” je odličan podsetnik kako je biti tinejdžer, ali sa otežavajućim elementima – savremeno doba + digitalna tehnologija. Potpuno fascinatno, ali današnji klinci i odrasle osobe imaju iste probleme, i to sve zahvaljujući društvenim mrežama. Film koji je najbolja reflesija današnjice, društva, očekivanja i neispunjenih očekivanja.

3 The House That Jack Built

The House That Jack Built” se svaki put kad samo pomislio na njega popeo za jedno mesto više na listi. Zašto? Zato što me je svaki dan na svaki mogući način iznovno stimulisao da ga analiziram kako bih ustanovio šta sam propustio, a šta nisam dobro povezao. Njegova odvratna priroda je odbojna kao jutarnji zadah, ali u pitanju je prokleto kompleksan i odličan film.

2 The Kindergarten Teacher

The Kindergarten Teacher” ne pravi kompromise, autentičan je i sirov. Film koji se od poetične drame pretvara u psihološki triler je kombinacija koja se ne sreće baš svaki dan.

1 Roma

Roma” je film koji se oseća kožom i ne prepričava se. Fantastičan u svakom aspektu i zato je tu, na prvom mestu.

Najčitanije

Pročitaj još