“Calibre” je emotivno iscrpljujuć film, ali vredi svake sekunde

U našem narodu ostala je utkana mudrost da niko ne može da te zezne kao familija ili da niko ne može da te razočara kao prijatelj. Reditelj Met Palmer u mračnom trileru “Calibre” testira postavljene društvene teze. Kad zavesa na kraju filma padne u vazduhu se oseća miris izadaje, nemira i nelagode jer “prijatelj” može da te razočara, ali kad zagusti može i da poremeti moralni kompas koji te vodi kroz život.

Dugogodišnji prijatelji Von i Markus sa dva dela jednog ledenog brega. Von je smiren i ostvaren muškarac koji nestrpljivo čeka dolazak prvog deteta, dok je Markus još uvek neiživljeni tridesetogodišnjak sa kokainom u džepu i uspešnom karijerom koja mu služi za hvalisanje pred drugima. Potpuno različiti, ali potrebni jedan drugom.

Stari drugovi odlaze na dugo planirani put u škotsko selo okruženo šumom u želji da danju love, a noću se provode u kafani.

Bizarno tiho mesto u škotskim brdima čini svega stotinak stanovnika koji nisu preterano srećni što vide pridošlice, iako je njihov rodni kraj u ozbiljnoj ekonomskoj krizi i vapi za turistima koji bi ih izvukli od neizbežnu propasti.

Von i Markus ne mare preterano zbog prekih pogleda jer nemaju nameru da ostanu zauvek u malom mestu. Međutim, nategnuto gostoprimstvo postaje noćna mora nakon popodneva provedenog u šumi. Lovačka ekspedicija će iščupati samo najgore iz najboljih prijatelja posle nemilog incidenta.

Foto: Netflix / Calibre

Napeta tišina koja okružuje film i saznanje da stanovnici sela sumnjaju da se nešto dogodilo duboko u šumi od drugog čina filma nabija tenziju do plafona.

“Calibre” ne donosi ništa preterano inovativno na polju triler žanra, ali kontrast radnje i tona kojim započinje film i završava se formira psihološku priču o jednom događaju koji je promenio likove iz korena.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Come to Daddy”: Kad bi Tarantino snimio film na teškim drogama


Scenarijska igra od negativaca pravi heroje i obrnuto. Moralni kompas filma je fantastično zamišljen, pa se empatija stvara prema likovima koje bi trebalo da osuđujemo. “Calibre” odlično manerviše karakteristikama glavnih junaka sve do poslednje scene i onda vas ostavlja da razmislite ko je ko u priči i šta znači poslednji kadar.

“Calibre” nema dinamičan narativ koji zabavlja gledaoca, već koristi vreme kako bi stvorio teren za ono što je bilo pre i ono što će se desiti posle popodneva u škotskoj šumi.

Emotivno iscrpljujuć, jasno definisan, ozbiljan i zreo film.

NAPOMENA: Ne gledaj trejler – osim ako želiš ozbiljne spojlere o radnji

Prati Dedu na ↓

Pročitaj još

Najčitanije

Serija “Lovecraft Country” (Lavkraftova zemlja): Odgledao sam 5 epizoda i imam jako dobre vesti

Napomena: Za potrebe recenzije HBO Enterprises obezbedio je skrining pet epizoda (od deset). Serija zvanično startuje na domaćem HBO-u 17. avgusta.  Hauard Filips Lavkraft pre...

Serija “The Umbrella Academy” 2. sezona: Kad osrednja serija, postane skoro pa odlična

Ljubitelji književnih klasika i Lava Tolstoja (od milošte na Sajmu knjiga pre nekoliko godina kršten kao Tolstojevski) posle ove male promene mi spremaju lomaču...

Trejler “I’m Thinking of Ending Things”: Ovo je onaj čudan film o kojem će svi pričati

Septembar je zlatna karta za striming industriju. Giganti Netflix i HBO u ovom periodu planiraju da objave naslove koje su dugo mazili i pazili....

Film “The Rental”: Najgora stvar na odmoru nije dijareja

Planirali ste odmor usred ove glupave pandemije? Iznajmljujete kuću okruženu šumom ili u blizini jezera? Najveći strah reditelja Dejva Franka može biti i vaš....

Trejler “Raised by Wolves”: Nova serija Ridlija Skota želi da zameni “Game of Thrones”

Dugonajavljivana serija Ridlija Skota "Raised by Wolves" dobila je svoj prvi zvanični trejler i datum premijere. Striming servis HBO Max ulazi u krcatu septembarsku...