Serija “Room 104” treća sezona: Uvrnuto, morbidno i komično


Napomena: 12 epizoda treće sezone antologijske serije “Room 104” dobijene su ljubaznošću televizije HBO pre zvanične premijere. Treća sezona “Room 104 debitovaće 14. septembra i Deda vam prenosi prve utiske. 


Braća Duplas (kreatori i reditelji serije “Room 104”) su dva čudaka u ranim četrdesetim koji i dalje nad svojom glavom imaju egzistencijalno moralna pitanja o dobrom i lošem, sreći i nesreći, neizbežnoj tragediji i smislu za crni humor. Vođeni hiperrealizmom i postmodernističkom filozofijom Žana Bodrijara u motelskoj sobi koja nema vremensku niti prostornu odrednicu u svakoj sezoni ugoste brojne ljudske snove, strahove, želje i košmare. Antologijski koncept od 12 epizoda i 12 odvojenih priča o sudbinama ljudi koji su samo gosti u prolazu kriju se mnogo veća životna pitanja i morbidne fantazije sa elementima paranoje. 

Serija “Room 104” pomalo podseća na tragediju života likova iz video-igre Silent Hill. Čuvena hotelska soba 312 u kojoj je Džejms Sandrlend poslednji put bio sa svojom suprugom koja je umirala od teške bolesti ili stan 304 u kojem je zarobljen Henri Taunshned jer su se u njemu izvodili bizarni rituali pre njegovog useljenja možda jesu, a možda nisu poslužili braći Duplas u kreiranju ove neobične motelske sobe. 

Gosti motelske sobe 104 nisu prisilno ili sudbinski odvedeni u malu sivkastu kocku, ali najbitniji životni preokreti i događaji su se upravo desili u njoj. I ovo pomalo podseća na crvenu sobu iz serijeThe Haunting of Hill House” koja mami svoje ukućane u nju i ostvaruje im snove kako bi ih zauvek zadržala unutar svojih zidina. 

Braća Duplas nikad nisu potvrdila teoriju fanova, da li je soba 104 čistilište. 

Room 104 Hbo GIF - Find & Share on GIPHY

Treću sezonu otvara priča koja daje naznaku kako je nastalo ozloglašeno mesto i zašto je baš ovo parče zemlje stvoreno da se neki životni problemi i priče okončaju. Zaraćeni brat i sestra nakon smrti oca se susreću u pola noći na parčetu zemlje koje im je ostavio voljeni i nevoljeni tvorac i vladar njihovih života. Osvetnički narativ sa biblijskim elementima otvara pitanje koje više zaslužio da nasledi imovinu i ko je bio pored oca u poslednjim minutima u kojima je pominjao bizarnu viziju koja ga je proganjala pre nego što mu je svevišnji uzeo dušu. Groteskni obrt i metaforično finale je samo uvod u još čudnije priče serije “Room 104”. 

U toku 12 epizoda upoznaćemo ljubitelja životinja i entuzijastu koji krije gorilu (pravu pravcatu gorilu) u čuvenom motelu, paranoidonog šizofreničara koji šalje snimke psihoterapeutu iz sobe koju je iznajmio po savetu stručnjaka jer ga muči psihosomatski izazvani osip, tinejdžerku koja nasumično bira brojeve telefona i maltretira porodice neobičnim seksualnim fantazijama, distopijsku epizodu o kraju sveta u kojoj su devojčica i trudna žena osuđene jedna na drugu u sobi 104, ali i nekoilko metafizičkih epizoda o meksikancu koji piše testament, umetnicima kojima je soba 104 promenila život i pevačici čije su kantautorske sposobnosti u blokadi.

“Room 104” je u najboljem slučaju nepredvidiva u najgorem krajnje nepovezana i nejasna. Nekoliko vrlo šokantnih epizoda, najbizarnija je sa paranoidnim šizofreničarem koji ima osip, otvaraju toliko vrata i mogućnosti u priči da želite još. Sa druge strane pojedine epizode u svojoj preambicioznoj art house prirodi znaju da budu dosadne i vrlo nejasne. 

Postavka svake priče se odigrava unutar jedne iste prostorije, koja se menja zavisno od vremenskog trenutka ili broja gostiju, i neretko podseća na predstavu. Duge scene bez reza koji se oslanjaju na glumačku akrobatiku aktera i sposobnosti dobrog reditelja da je učini dinamičnom i zabavnom su najjači aspekt “Room 104”. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

“Love, Death & Robots”: Fantastično je mala reč za ovu seriju

Druga sezona “Mindhunter” je i dalje najbolja krimi serija


Ukoliko su vam se dopali antologijski koncepti poput “Black Mirror“, “Love, Death & Robots” ili “Twilight Zone“, ali sa manje komercijalnog ukusa i više uvrnutog i nesvakidašnjeg načina pripovedanja, na pravom ste mestu. 

Kad je “Room 104” nepredvidiv tad je najbolji i tad ćete biti potpuno zagriženi da vidite još, ma koliko god bizarno, crnohumorno ili nerealno epizoda delovala. 

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "Room 104" je nesvakidašnje televizijsko iskustvo zbog neobičnog narativnog koncepta, ideja i egzekucije. Povremeno je komedija, povremeno fantazija, neretko horor, a najčešće satira i metafora. Definitivno nije za svakog, ali može da se dodvori široj publici. Serija "Room 104" treća sezona: Uvrnuto, morbidno i komično