Serija “The White Lotus” 2. sezona, recenzija: Odlično da bolje ne može biti

Dok obalom Sicilije plutaju beživotna tela, šefica recepcije lanca luksuznih hotela “Beli lotos” Valentina ne želi da ih vidi, niti da čuje reč – odgovornost. U jednu ruku zabrinuta, u drugu ruku uplašena, a u treću ruku, koju drži na srcu, ne želi da ima bilo kakve veze sa plutajućim mrtvacima, pa taman bili i njeni najdraži gosti. “More nije u vlasništvu hotela. Mi nismo odgovorni za ono što se dogodi u Jonskom moru”. Italijanska policija sleže ramenima, gužva se razilazi, Valentina se vraća na svoje radno mesto, tela nastavljaju da plove ka nekim možda boljim svetovima i sve ostaje isto. Jer ko još želi odgovornost kad sve i dalje može da ostane tako kako jeste. Može da žulja, ponekad može da bude neoprostivo neprijatno, ali ko bi pri zdravoj pameti preuzeo krivicu velike promene i da na sve to nešto izgubi – posao, ugled, novac, ljubav, porodicu ili glavu na ramenima. Odgovornost je crni konac koji se plete oko svih gostiju i zaposlenih u “Belom lotosu”. Vide je kristalno jasno dok ih doziva iz ugla salona, ali kao što reče Valentina – možda je nešto umrlo pored mene, ali kakve to veze ima sa mnom.

Prva sezona “The White Lotus” Majka Vajta o klasnoj anksioznosti i neopisivoj privilegiji višeg staleža koja negira postojanje problema običnih smrtnika, atmosferski je najbliža ordinaciji lekara koji saopštava lošu vest – hladna kao oštrica noža. Suncem okupani Havaju nisu mogli da odmrznu distancu između prosečne gledalačke publike i likova čiji su problemi svetlosnim godinama udaljeni od živtonih muka plebsa koji hipnotisano gleda u tekući račun i preračunava da li će ostati novca do sledeće uplate. Priča o odbojnim individuama sa kojima ti život presedne posle prvog zalogaja u drugom poglavlju antologijske serije dobija iznenađujući obrt. Umesto životne dileme – Sejšeli ili Maldivi, Guči ili Prada, Mečka ili Bentli, “Beli lotos 2” je društvena, porodična i interpersonalna crno-komična satira i kritika.

Na sicilijanskoj obali skupili su se živopisni karakteri. Seksualni zavisnik, serijski preljubnik, nostalgičar, moderna muška antiteza patrijarhata, sebična socijalno i emotivno nezrela bogatašica, bračni partneri koji zajedljivo gledaju par sa kojim su došli na odmor, lokalne prevarantkinje i šefica recepcije koja iako Italijanka klasičan je primer Srbina u korporativnom sistemu sa pokrovom seksualne represije i neizbežnim transferom ličnog nezadovoljstva na poslovno okruženje.

Foto: HBO Max

Svi su došli u potrazi za boljim sutra. Zorom porodica Di Graso želi da izbriše sve prevare i seksualne preverzije, popodnevnom Harper ubediće sebe da njen brak sa Itanom nije samo sporazum o zajedničkom životu lišne svake emocije i strasti, predvečerjem Tanja će poželeti da uveri sebe da zlostavljanje majke nije od nje napravilo očajnicu željne pažnje i večeri kada će Valentina skinuti svoj uštogljeni blejzer, a dame noći Lusija i Mija održati obećanje izgovoreno pred izlazak Sunca.

Kao mačka na usijanom limenom krovu junaci “Belog lotosa” biće suočeni sa najvažnijom rečju koja otvara sezonu – odgovornost. Ispeći kožu na njoj ili skočiti na beton, pa taman se svaka kost rasprsla.

Antikatarzično finale koje razotrkiva, uslovno rečeno, veliku misteriju o plutajućim mrtvacima i ko od gostiju nije dočekao novi dan je maestralna završnica o ljudima koji nikad nisu, niti će biti spremni da promene bilo šta u svom životu. Oproštajni monolog gošće “Belog lotosa” o neprihvatanju ideje da bude žrtva raskalašnog životnog stila svog supruga, dok se savršeno ubežbano smeška nesrećnim izborima i potpuno ispraznom životu koji živi samo da bi ga živela, je linija u pesku na sicilijanskoj obali sa kojom će se svaki lik suočiti.

Foto: HBO Max

Od Valentinine izolacije od ljudi zbog internalizovane sramote i straha od odbačenosti, preko sumanute ideje porodice Di Graso da pronađu svoje davno zaboravljene rođake u Italiji, pa sve do pasivno-agresivne prirode Harper koja ne podnosi njanjavi bračni par koji njoj i suprugu pravi društvo, svaki lik će dobiti šansu da preuzme odgovornost za svoj život.

Na površini centralne teme “Belog lotosa” plivaju komični segmenti, neretko improvizovani, sa Valentinom i Tanjom, referenciranje kultnih italijanskih filmova, božanstvena režija i muzička podloga.

Glumački ansambl sastavljen od veterana i početnika iznedrio je nekoliko potencijalno velikih zvezda. Pored Emi dobitnice i ikone satiričnih komedija Dženifer Kuldiž i jedne od najboljih uloga u karijeri Obri Plaze, nemoguće je zabići dve glumice koje su apsolutne zvezde “Belog lotosa”.

Foto: HBO Max

Italijanska glumica Sabrina Impacciatore kao Valentina zahvaljujući improvizaciji u komičnim scenama i više nego dovoljnoj dozi dramskih scena koji oslikavaju entuziajazam i usamljenost je neko na koga će Holivud imati pik posle angažmana u seriji Majka Vajta. Tiha glumačka pretnja, zbog lepog lica može biti nepravedno izostavljena, je Megan Fahi. Jedan od najkompleksnijih i najmisterioznijih likova u rukama Fahi dobio je neverovatnu dozu suzdržanosti i uvežbane socijalne igre – kako se treba ponašati kada ništa nije kako treba.

U neočekivano dobroj striming godini, druga sezona “The White Lotus” je nadžanrovski dijamant. Naizgled sjajan i skupocen, a u svojoj suštini kompleksan i karakterno isprepletan kao misli uspaničnog čoveka. Svim gostima i lokalcima “Belog lotosa” je lako suditi, ali za kratak životni vek čoveka na kraju dana na Siciliji dobro je pitanje – biti odgovoran prema sebi i promeniti sve ili pak pustiti da problemi kao mrtva tela plutaju u moru, dok mirno kraulom prolazimo pored njih.

Serija "The White Lotus" 2. sezona
Ocena
5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

HBO Max

Najčitanije

Pročitaj još