Serija “Black Bird” recenzija: Najbolja ovog leta


Napomena: Tekst će naknadno biti promenjen posle emitovanja poslednje, šeste, epizode, kao i ocena – ako bude bilo potrebe.


Šta bi za boga miloga moglo biti zajedničko tinejdžerki od 14 godina na biciklu u polju kukuruza, sinu policajca čiji monohromni stan je do plafona napunjen oružjem i tonama kokaina i lokalnom čudaku sa etiktom “čovek koji serijski priznaje ubistva, iako nema dokaza da ih je počinio”. Na tri strane jedne iste zemlje u različitim državama crni vezivni konac plete hipnotišuću priču koju ni Šeherezada za 1001 noć ne bi mogla da smisli, a htela bi jer joj do jutra glava mora ostati na ramenima.

Kome verovati – sociopati ili psihopati? Neurozi ili psihozi? Dokazima koji udaraju šakom o sto ili zbunjenom optuženom i priči o stotinu grimiznih snova koji bi đavola naterale da kupi kartu do poslednjeg kruga Danteovog pakla, a koji čas gleda u vas, čas preko vašeg ramena – kao da nekog vidi.

Džejms Kini (Taron Egerton) samozaljubljeni narcis koji prvo odraz u ogledalu ljubi, pa onda bližnjeg svog, mogao je da se opkladi u sav kokain i kofere AK-47 da će ga šarm i slatkorečivost izvući iz svakog glibavog blata u koje njegove Prada cipele zagaze. Jednim delom šarmer, drugim delom veliko govno u maloj noši dobio je po labrnji i osmehu od “milion dolara”, koji mu je otvorio sva moguća vrata, posle optužbe za posedovanje, distribuciju i dilovanje narkotika. A, što bi muka bila mala kad može da bude velika, pa je na optužnici pridodat i nelegalan posed vatrenog oružja uz napomenu: “Planirao je da se njime odbrani ako mu neko mazne jedan gram”.

Neko reče velika muka – neka bude najveća. Umesto obećanih dve godine zatvora ako prizna krivicu, poslat je na desetogodišnju robiju, jer što da ne, vreme je da mu se skine osmeh sa oba lica.

Džejmsu bi pukao biceps od silnog dizanja tegova u zatvoru u narednih 10 godina da tužilac i njegova pomoćnica nisu ušetali sa ponudom života – premeštaj u ozloglašeni zatvor pod čijim krovom doživotno trunu mentalno obolele ubice. Manipulativni šarm mu ovog puta neće poslužiti za ugovaranje poslova i obrtanje devojaka, već za priznanje Larija Hila – gde je zakopao tela žena i devojaka kojima je oduzeo svaku šansu. Za uzvrat Džejms dobija slobodu.

I tako beživotno delo devojčice u polju pored polomljene bicikle, diler i “čudak” sa dijagnozom poremećaja ličnosti koji u snovima vidi ubistva, iako se kune da ih nije počinio, pa ih prizna, postaju jedno.

Ali kome verovati? Neuverljivom i vidno izmučenom naratoru Lariju Hilu, veštim rečima Džejmsa Kinija ili detektivu Brajanu Mileru koji radi na slučaju još od 1994. godine.

Adaptacija autobigrafije “In with the Devil: a Fallen Hero, a Serial Killer, and a Dangerous Bargain for Redemption” Džejmsa Kinija kao mutant True Detective i zatvorske drame “Time” je ogromna kandža koje se izvlači ispod kreveta, hvata za nogu i povlači u mrak, bez želje da se odbranite. Mirno dopuštate da vas na trenutke maestralno jeziva i zlokobna gluma Pola Voltera Hausera kao Larija Hila obuzme do te mere da više niste sigurni da li vam je žao nesrećne duše koja je večito tužna, ali nešto u njoj mračno tinja ili se gnušate njegove zablude da je bezdušna Sotona kojoj će i pakao biti tesan.

Fantastičan narativ podeljen u vremenski period 1994. i 1996. godine gradi mračni zamak u kojem sede samo dva čoveka. Jedan je u gostima i želi da čuje zašto vlasnik ne pali sveće – da li je toliko strašno to što krije u mraku?

Uvodne dve epizode mini-serije, od ukupno šest, “Black Bird” su savršen primer da još uvek postoji odličan scenario, vanvremenski talentovani glumci i reditelj koji tačno zna šta radi.

Ovogodišnji debitant “Black Bird”, pored “Severance” je ozbiljan kandidat za seriju godine i ujedno bez premca najboljih uvodnih dva sata serije u poslednjih pet godina. Šeherezada je započela svoju priču o dva čoveka, ostaje samo pitanje – ko govori istinu i da li su to beživotna tela u mraku ili je sve samo ružan san.

Mini-serija "Black Bird"
Ocena
5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Apple TV+

Najčitanije

Pročitaj još