Šta se desilo na kraju serije “The Haunting of Hill House”? Ko se krije iza crvenih vrata?

Serija reditelja Majka Flenangena inspirisana romanom Širli Džekson “Kuća na ukletom brdu” je pishološka slagalica čiji su se delovli posložili u poslednje dve epizode. Tajna crvene sobe i sudbine Krejnove dece nakon poslednje scene i dalje ostaju misterija, ali sa razlogom.

Pažnja SPOJLERI! Čitate na sopstvenu odgovornost

Nije lako upotpunosti objasniti naraciju i svaku misteriju “Kuće na ukletom brdu” jer perpleksnost radnje i vremensko pomeranje priče – napred, nazad, budućnost, prošlost, mudro su iskorišćeni, kako bi onaj ko gleda na kraju sam protumačio događaje i značenje kuće u Brdima.

Serija je fokusirana na živote Krejnove dece i priča je sagledana iz sedam uglova, odnosno iz ugla svakog člana porodice. Nisu svi imali neprijatna iskustva sa kućom, neki su ubeđeni da su nesrećni događaji posledica mentalnih problema majke Olivije Krejn koja je želela da ubije svoju decu, dok su pojedini članovi porodice kao deca bili proganjani od strane neobičnih ljudi koji su im se ukazivali svaki put kad padne noć.

Kako bi sve imalo smisla razložiću priču na delove.

Kuća u Brdima

Kuća u Brdima je kavez, kombinacija čistilišta i živog sebičnog organizma koji ne želi da je stanari napuste. Misterija kako je kuća postala to što jeste do samog kraja nije objašnjena, sa namerom da priča bude jezivija i potencijalno racionalno razložena.

Kuća koja može da oblikuje prostor kako želi i presavija vreme koristi mehanizme manipulacije da bi zadržala porodicu Krejn unutar svojih zidina. Centralna žrtva viktorijanske vile je Olivija Krejn. Blaga i povučena žena povremeno prati od jakih migrena koje rezultiraju mesečarenjem, koje je kuća koristila kako bi je zavarala da više ne zna šta je stvarnost, a šta nije.

Foto: Netflix

Deveta epizoda otkriva da je viktorijanska vila Oliviji pokazala neminovnu budućnost koja će se dogoditi. Blizanci Nel i Luk će umreti 26 godina nakon izlaska iz vile. Nel će izvršiti samoubistvo zbog depresije nakon smrti supruga, a Luk će umreti od predoziranja heroinom. Kuća pokušava da ubedi Oliviju da je bolje da ostane sa svojom decom i da nikad ne napusti Brda jer će zauvek biti zajedno i nikad se neće desiti užasne stvari, jedino što treba da uradi je da se probudi.

Naime, buđenje je smrt u zidinama vile koja te zauvek veže za prostor koji ne možeš da napustiš, ali ko god zakorači na posed posle određenog vremena može da vidi prikazu / utvaru koja je ostala od osobe koja je zuvek vezana za kuću.

Olivija nije svesna da gubi razum, a manipulativna kuća pokušava da je natera da ubije muža jer Brda znaju da Hju Krejn planira da pobegne sa decom, a to joj ne odgovara – cilj je da zauvek ostanu tu.

Kako serija na kraju otkriva Olivija je pokušala da ubije blizance otrovom, ali ju je Hju sprečio u poslednjem trenutku. Nažalost, jedno dete je umrlo od trovanja, ali do toga ćemo tek doći.

Iako naracija u nekom trenutku aludira u stilu “Hereditary” da sve što se desilo je posledica psihotične prirode majke i da je Krejnovima nasledno da pate od halucinacija i šizofrenije, ispostavlja se da su u njihove tragične živote više sile uplele prste.

Crvena soba

Crvena soba koju Nel na kraju serije naziva “stomakom kuće” nema ključ koji može da je otključa jer za nju ključevi ne postoje.

Tokom čitave sezone je pitanje – ko se krije iza crvenih vrata? Odgovor je želja.

Naime, svi članovi porodice Krejn su bili unutra, a da to ni ne znaju. Teodora je želela da bude plesačica, pa je njena crvena soba mesto kad vežba koreografiju, Lukova crvena soba je kućica na drvetu gde je izolovan u svom svetu, Olivijina crvena soba je mesto gde čita i ima svoj mir itd. Dakle, crvena soba je mesto koje kuća oblikuje svaki put da bi saznala šta je želja njenih članova, a onda pokušava da ih ubedi da će se jedino ostvariti unutar nje, a da izlaskom iz kuće porodica odlazi u mrak.

Foto: Netflix

U poslednjoj epizodi crvena soba je neka vrsta čistilišta jer se posle mnogo vremena ponovo susreće sa Krejnovom decom i želi da im pokaže da nije bilo dobro što su je napustili. Pa, tako Širli muči prevara supruga, Stivena egocentrična želja o uspehu zbog koje je spreman sve da pregazi, pa čak i sopstvenu porodicu, Teodoru emotivna distanciranost, a Luka da će ceo život biti zavisnik o herionu koji nikad neće prestati da se truje.

Ovo je ujedno i poslednji pokušaj kuće da ih zadrži unutar sebe.

Porodica Dadli i ćeka Abegejl

Najtužniji deo priče tiče se porodice Dadli koji su radili kao posluga za Krejnove. Naime, gospođa Dadli je izgubila prvo dete. Rođeno je mrtvo u kući na Brdima, pa ju je kuća godinama pre nego što su se u nju uselili Krejnovi, proganjala zvukom plača bebe. Dadlijevi su odlučili da više nikad ne pomažu vlasnicima kad padne mrak i toga su se držali dok su radili za Oliviju i Hjua.

Međutim, krili su da su dobili drugo dete – ćerku Abegejl. Maleni Luk je stalno pričao o devojčici koja živi u šumi i koja se ponekad igra sa njim. Braća i sestre, pa i roditelji su mislili da je u pitanju izmišljeni prijatelj sve dok Olivija nije zaista upoznala Abegejl.

Foto: Netflix

Dadlijevi su krili devojčicu od sveta i u strahu od kuće u Brdima nisu joj dozvoljavali da izlazi napolje. Radoznala Abegejl je bežala kad roditelji nisu tu i igrala se sa Lukom.

Veče kad je Olivija odlučila da otruje decu i da se ubije upoznala je ćerku Dadlijevih koju je Luk pozvao da prespava. Ali, Olivija je bila ubeđena je sve san i da treba da se probudi zajedno sa decom, kao što znamo buđenje je ubistvo ili samoubistvo. Nesrećna devojčica je jedina popila otrov i umrla. Hju Krejn se nakon bekstva iz kuće sa decom vratio da vidi šta se desilo sa Olivijom. Njegova voljena je izvršila samoubistvo, a Dadlijevi su pronašli mrtvu ćerku u kući. Iako je Hju želeo da zapali kuću Dadlijevi su ga zamolili da to ne radi da bi mogli da povremeno dolaze u vilu kako bi videli ćerku.

Naime, oni su znali kako kuća funkcioniše i Krejn godinama nije želeo da otkrije svojoj deci šta se zaista desilo.

Utvare i poslednje scena

Svaka od utvara koje se pojavljivala nije imala nameru da ubije ili uplaši one koji stanuju u kući na Brdima, već da im pokažu šta će se desiti ako je napuste. Tako je Nel proganjala žena sa dugom crnom kosom i iskrivljenim vratom – što se na kraju ispostavilo da je to bila ona, tačnije, vizija kako će izgledati njena smrt. Luka je stalno pratio visoki muškarac sa šeširom na glavi, a kao dečak je stalno pored kreveta imao šešir koji je doživljavao kao znak odraslosti i ozbiljnosti. Visoki muškarac je alegorija ne problem sa zavisnošću sa kojom Luk muku muči tokom čitave sezone.

Foto: Netflix

Ostatak Krejnove dece nije imao perslonalne demone. Teodora, Stiven i Šrili nisu se susretali sa utvarama jer njihova sudbina nije bilo osuđena na propast u odnosu na blizance Nel i Luk. Međutim, kuća je pronalazila mehanizme kako da ih istraumira stvarnim događajima koji će ih mučiti ostatak života.

Na kraju serije Stiven Krejn, koji je napisao knjigu o svojoj prodici i kući u Brdima, posle saznanja šta se zaista desilo, s obzirom da je ceo život krivio oca i mentalne probleme majke za nesreću u porodici, u završnom monologu izgovara: “Šta god da hoda tom kućom, hoda sa nekim“, što je u suprotnosti sa početkom serije u kojoj izgovara: “Šta god da hoda tom kućom, hoda samo” jer u kući u Brdima niko ne ostaje sam, ali ostaje tu zauvek.

Najčitanije

Pročitaj još