SkyShowtime Srbija, recenzija: Mlaka striming pegla

Dolazak striming servisa SkyShowTime u Srbiju nije propraćen fanfarama i crvenim tepihom, iako bi trebalo da bude direktan konkurent HBO Max-u na području Balkana. Dva lokalizovana servisa u ovom trenutku su nebo i zemlja, ako zanemarimo konkurente koji još uvek ignorišu potrebe domaćeg tržišta na kojem su u funkciji (Netflix i dalje nema podršku za srpske titlove, niti predstavništvo na našem području, Disney+ i Amazon Prime samo postoje kao servisi u Srbiji bez podrške titlova i sinhronizacije što je striming samoubistvo). Suštinski problem nisu titlovi, sinhronizacija, niti sama aplikacija, već najbitnija stvar – sadržaj.

Napomena: SkyShowTime je testiran na AppleTV 4K box-u i Microsoft Windows operativnom sistemu

Aplikacija i interfejs

Foto: SkyShowTime screenshot

Ako ste jednom koristili bilo koji striming servis, SkyShowtime neće biti nikakva muka, niti digitalni raritet za koji je potrebno vreme i adaptacija. Stilski servis je mutant Disney+ i Amazon Prime-a. Standardna podela šina na kategorije – “najnovije”, “ekskluziva” i žanrovske distinkcije daju pregledan uvid u aktuelne naslove i klasike.

Dobra vest za one koji se muče sa engleskim jezikom je to što je kompletan servis preveden na srpski jezik – od sinopsisa, preko interfejsa, pa do komandi za prelazak dalje ili vraćanje natrag.

U toku četiri dana testiranja aplikacija nijednom nije “pukla”, iako je sklona nešto sporijem prvom pokretanju i blagom lagovanju prilikom ulaska ili izlaska iz serije i filma, što ne bi trebalo da se događa na kompjuteru sa i9 procesorom i 16gb-rama sa optičkim internetom ili na AppleTV 4K uređaju koji je poznat kao najfluidniji i najbrži striming box. Ništa strašno, ali za koplje lošije od konkurenata koji su svoje aplikacije “podmazali”.

 Kvalitet snimka i prevod

Foto: SkyShowTime screenshot

S obzirom na to da je grupa kojoj je stalo do HDR-a, HDR10+, Dolby Vision i Dolby Atmosa jako mala, većina korisnika neće primetiti neku značajnu razliku u kvalitetu snimka u odnosu na ostale dostupne striming servise u Srbiji.

Međutim, Sky je “zaključan” na 1080p ili FullHD rezoluciju sa dovoljno visokim bitrejtom da i na 4K televizorima snimci izgledaju dovoljno oštro sa teško uočljivom pikselizacijom. Na žalost ne poseduje nijednu od naprednijih funkcija, tako da ako ste vlasnici surround sistema ili Dolby Atmos audio uređaja u slučaju ovog servisa vaša oprema će “skupljati prašinu”. Isti je slučaj sa HDR-om koji nije podržan ni u jednom obliku.

Funkcija koja bi trebalo da rasproda ovaj servis u Srbiji je podrška titlova i obećanje velikih ekskluziva. Titlovi su dostupni gotovo na svim naslovima, ali u toku testiranja primetio sam da je nekoliko serija i filmova ostalo uskraćeno za prevod, kao npr. Yellowjackets koji je ujedno najveći hit ShowTime-a prošle godine. Bio sam uveren da je sitniji bag kada je pokrenuta aplikacija, ali i posle četiri dana titl i dalje nije dostupan na pomenutom naslovu.

Sadržaj, cena, zaključak

SkyShowTime trenutno nudi doživotnu akciju po ceni od 2.99 evra mesečno ako se pretplatite preko njihovog sajta, što ga čini najeftinijim servisom kod nas. Standardna mesečna cena mu je 5.99 evra.

Najveći minus striming servisa je sadržaj. Nekoliko pristojnih naslova kao što su Halo (adaptacija Xbox video-igre), Yellowjackets, 1883, The Rising, I’m Dying Up Here za sada ga čine ubogo siromašnim.

Striming servis koji je miks licenci DreamWorks, Nickelodeon, Paramount+, Paramount Pictures, Peacock, ShowTime, Sky i Universal najvećim delom se oslanja na filmove koji su stari u proseku pet godina, dosta Universal-ovih filmova nedostaje, izbor serijskog programa dobro je poznat i već je bio dostupan na Netflix-u i HBO-u kod nas, pa SkyShowTime u ovom trenutku nema ništa naročito da ponudi.

Bez obzira na najave velikih filmova kao što je novi Top Gun (koji je već godinu dana u biokospima) i “hit serija” koje zapravo nisu hitovi, SkyShowTime u narednim mesecima moraće debelo da se potrudi da zaista bude konkurent ostalim servisima u Srbiji jer trenutno HBO Max ima dve ogromne serije “The White Lotos” 2. sezona i “Kuća zmaja”, dok sa druga strane Netflix ovu godinu je obeležio novom sezonom Stranger Things, “1899” serijom kreatora “Dark” i za kraj godine spremio je spin-off Withcer-a.

Na kraju ove striming balade SkyShowTime nije najsrećnije rešenje, ali ima vremena da se dokaže – samo nek požuri jer od sledeće godine Disney+ počinje sa lokalizacijom, titlom i sinhronizacijom, a po pitanju sadržaja je daleko šareniji, zanimljiviji i sa dosta odličnih filmskih i serijskih premijera.

Najčitanije

Pročitaj još