Serija “The Twilight Zone”: Dimenzija X sa Krangom i Sekačem ima više smisla

Ukoliko vam se dopada rad reditelja i scenariste Džordana Pila (Get Out, Us, Weird City, The Twilght Zone) ja to poštujem i uvažavam. Ostatak koji ga ne voli – padnite mi na grudi.

Gospodin Pil je trenutno najistaknutija i najhvaljenija persona u američkoj filmskoj industriji. Skoro, pa da ga svrstavaju u red legendi poput Hičkoka ili ti nekog božanstva. Ali, ako ćemo da budemo realni, pred bogom i ljudima, Džordan Pil jeste nas zagrebao debitantskim ostvarenjem Get Out koje je dobilo nominaciju za Oskara, ali u svom daljem televizijsko-filmskom putu se nije naročito pokazao. Što bi rekli – početnička sreća.

Pilu je u šake pao voljeni antologijski koncept “Zona sumraka“. Iako nas u svakoj epizodi moderni Hičkok poziva da pređemo u drugu dimenziju, posle nekoliko odgledanih epizoda rimejka televizijskog klasika odgovor je – ne, hvala, igraj se sam u pesku.

Killing Eve Omg GIF by BBC America - Find & Share on GIPHY

Na kraju ove tužne moderne balade o paralelnoj dimenziji gospodin Pil će zaista ostati sam sa svojim plastičnim viljuškarem i psihotično mlatarati po peščanom zamku.

Rod Serling, kreator bizarnog televizijskog čeda, pre pola veka doneo je masovnu histeriju, sebičnost, totalitarizam, mržnju i teorije zavere kroz alegorijski prikaz sa jasnom porukom o čovečanstvu. U slučaju Džordana Pila, gle čuda, opet je po sredi političko-društvena smaračina sa pokrovom paranoje i priče koja se ponavlja iz epizode u epizodu, iz minuta u minut, iz sekunde u sekund.

Prva sezona, nadamo se da neće biti druge ili će je neko drugi preuzeti, prati sudbine običnih individua u paralelnoj dimenziji Zone sumraka u kojoj ništa nije obično.

Komičara koji kad izgovori ime osobe koju poznaje na bini postane popularniji, ali je izbriše sa karte sveta, paranoičnog avionskog putnika koji preslušava radio emisiju koja mu otkriva šta će se desiti sa njegovim letom, misterioznog čoveka u Dolče i Gabana odelu koji se pojavljuje na Božićno veče u zatvorskoj ćeliji, studenta koji želi da postane reditelj i njegova kamera čini čuda jer želi da promeni svet, pa sve do kolonizacije i političkog ispiranja mozga od strane deteta.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Najšokantnije scene iz serije “Game of Thrones”

Serija “OA”: Ovako nešto ste sad videli na televiziji i nikad više


Najveći problem sa novom Zonom sumraka je što se zaista plaši da pređe na tamnu stranu i zagrebe po ljudskoj psihi, ali se zato ubi da pokaže na svojoj društvenoj angažovanosti. Ništa nije zlokobno, niti univerzalno što se tiče problematike da bi se gledalac angažovao, a dužina epizoda ima tendenciju odloženog efekta koji se u poslednjim minutima uopšte ne isplati. Odličan izbor glumaca i jedna dobra epizoda u čitavoj sezoni zaista nisu dovoljno dobar razlog da se zakucate za ekran.

Killing Eve Villanelle GIF by BBC America - Find & Share on GIPHY

Iako Pil nas zove da pođemo sa njim u drugu dimenziju, ja bih radije prešao u dimenziju X u kojoj vladaju Krang i Sekač i čekao da se pojavi Splinter da me izmlati drvenim štapom. E, ta epizoda bi imala više smisla i jasnu poruku nego većina koju je napravio Džordan Pil.

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "The Twilight Zone" je prepuštena Džordanu Pilu. Ako su vam kul Get Out i Us, onda ćete i ovo podneti, ako ne, neće vam se dopasti. Serija "The Twilight Zone": Dimenzija X sa Krangom i Sekačem ima više smisla