10 najgledanijih serija na Netflix-u ikada

Striming kompanija Netflix trenutno ima 154 miliona vernih korisnika širom sveta. Servis koji živi od svojih pretplatnika i sortira sadržaj prema njihovim željama i gledanosti dugo je sakrivao od kompanije Neilsen (firma koja se bavi rejtinogom) kolika je prosečna gledanost na njihovom originalnom sadržaju. Naime, Netflix se do pre nekoliko meseci na osnovu njihove lične procene gledanosti serija i filmova odlučivao da li će nastaviti sa daljim snimanjem. Dolazak konkurenata promenio je planove kompaniji koja juri za što većom gledanošću. Da bi nešto bilo gledano, s obzirom na to da Netflix objavljuje odjednom celu sezonu, od velike važnosti im je da je njihov korisnik prošao kroz sve epizode, a ne samo kroz prve dve ili poslednju. Ako vas buni zašto sve veći broj serija i filmova su namenjeni milenijalcima i mlađoj publici, to je zato što je najveći broj pretplatnika upravo tog uzrasta. Takozvane serije za odrasle su u manjoj produkciji zbog manje zainteresovanosti u fokus grupi od 30 do 45 godina. Srećom, neki druge televizije i striming servisi, poput HBO, Amazon Prime i ShowTime primarno se fokusiraju na ovu ciljnu grupu.

Koje su najgledanije Netflix-ove serije? Pa, većinskim delom su one za tinejdž i young-adult publiku sa povremenim uplivom sadržaja za nas nešto starije.

Kultne Netflix-ove serije Mindhunter, Orange is The New Black, Russian Doll, The Haunting of Hill House nisu ni blizu po broju gledalaca kao prvih 10, pa razmišljajte o tome.

10. Elite – 20 miliona gledalaca

Španska tinejdžerska drama ima samo jedno pitanje za 20 miliona gledalaca koji su bili prikovani za Netflix dve sezone – Ko je ubio Marinu?

Priča koja podseća na HBO-ov hit Big Little Lies koristi tragičan događaj i netrpeljivost unutar elitne škole u Španiji kako bi formirao priču o najvišem i najnižem sloju društva. Neizbežne tinejdžerske emotivne vratolomije, preispitivanja, siromašni, bogati i pitanje ko je ubica bogate devojke sa problematičnom životnom istorijom obezbedila je sebi 10. mesto najgledanije serije na Netflix-u.

Više o seriji Elite pročitajte ovde ⇒ Elite

9. When They See Us – 25 miliona gledalaca

Jedna od najboljih Netflix-ovih serija ove godine prati istinite događaje iz njujorškog Central parka 1989. godine. Grupa dečaka optužena je za napad i silovanje žene bez dokaza. Mučna porodična i krimi drama detaljno preispituje zatvorski i pravni sistem, ali i rasnu netrepeljivost kao večiti problem američkog društva.

Više o seriji When They See Us pročitajte ovde ⇒ When They See Us

8. Dead to Me – 30 miliona gledalaca

Uspeh serije Dead to Me je veliko iznenađenje. Ne zato što je loša, već zbog manje više dobro poznatog koncepta i glumica koje nisu “one televizijske ili filmske face” koje bi privukle publiku.

Dead to Me sa impresivnih 30 miliona prati život Džen i Džudi. Prva je udovica čiji je suprug surovo pregažen na putu negde oko jedan ujutru, a druga je nesnađena, obuzeta krivicom, pomalo sociopatski nastrojena žena koja pokušava da ispravi sve greške koje je napravila za života. Kad im se životi putevi ukrste i započnu bizarnim spletom okolnosti da žive pod istim krovom, desiće se mnogo neobičnih i uvrnutih stvar.

Više o seriji Dead to Me pročitajte ovde ⇒ Dead to Me

7. Unbelievable – 32 miliona gledalaca

Još jedna ovogodišnja odlična Netflix-ova serija probila je svoj put u top 10 najgledanijih na platformi.

Serija “Unbelievable” zasnovana na istinitim događajima i članku ProPublica koji je nagrađen Pulicerovom nagradom sa neočekivanim dostojanstvom i milošću pristupa ozloglašenom slučaju o serijskom silovatelju. Otvorena Pandorina kutija u prvih sat vremena ima pitanje za gledaoca – Je l veruješ u priču osamnaestogodišnje Meri Adler?

Više o seriji Unbelievable pročitajte ovde ⇒ Unbelievable

6. Our Planet – 33 miliona gledalaca

Netflix-ov dokumentarni serijal o prirodi i uticaju čoveka na okruženje oko sebe našlo je svoje počasno mesto na listi top 10 najgledanijih.

5. Sex Education – 40 miliona gledalaca

Britanska serija koja ne bi mogla da dobije svoj termin na televiziji pre desetak godina je ovogodišnje Netflixovo zlato. I pored osrednje promocije serije, jer niko nije očekivao ovoliki uspeh, Sex Education je osigurao sebi mesto na polovini liste.

Kreatorka serije Lori Nun je zagazila na opasnu teritoriju rečenicom kojom se otvara trejler (koji nije verodostojan prikaz serije i deluje kao otrcana već viđena tinejdž drama) u kojoj seksualni terapeut Džin (Džilijan Anderson) bez zadrške zabrinuto konstatuje pred svojim sinom Otisom: “Dušo, primetila sam da imaš problem sa masturbacijom“. Ovo je samo jedno slano zrnce u moru onoga šta se događa u “Sex Education”.

Više o seriji Sex Education pročitajte ovde ⇒ Sex Education

4. You – 41 milion gledalaca

Evo u čemu je caka sa You. Serija nije dobra kao što inicijalno počinje. Intrigantan koncept o momku koji je toliko opsednut novom devojkom da je neprestano uhodi se jako brzo pretvara u naivnu i brzopleto plitku psihološku priču.

Ovo nije bilo preterano bitno za gledaoce jer ju je preko 40 miliona pogledalo od početka do kraja.

3. La Casa de Papel – 44 miliona gledalaca

Još jedan španski hit koji je postao obavezan deo Netflix-ovog maratona.

2. The Umbrella Academy – 45 miliona gledalaca

Još jedno iznenađenje, i to poprilično s obzirom da je drugo po gledanosti, je televizijska adaptacija stripskog serijala “The Umbrella Academy” Džerarda Veja i Gabrijela Baa.

Sve počinje misterijom jer 1. oktobra 1989. godine 43 žene iz raznih delova sveta su se porodile, a da pre toga nisu ni znale da su trudne. Neobičan fenomen je namirisao ekscentrični milijarder Redžinald Hargrives uveren da su novorođenčad čudo prirode sa natprirodnim moćima.

Više o seriji The Umbrella Academy pročitajte ovde ⇒ The Umbrella Academy

1. Stranger Things – 64 miliona gledalaca

Stranger Things je Netflix-ov “Game of Thrones”. Najgledanija serija koja je uspela da okupi sve generacije i najrazličitije profile ljudi.

Najčitanije

Pročitaj još