Kakav je Disney+ u Srbiji? Jedna jako loša vest i nekoliko jako dobrih


Napomena: Disney+ je testiran na Apple TV 4K i na Windows operativnom sistemu. Nije poznato kako se aplikacija ponaša na Android televizorima i platformama. 


Za ovu priliku Amazon Prime, koji nekim čudom i dalje postoji u Srbiji, ostavićemo da čuči u ćošku i da se ne javlja do kraja smene za kaznu. Pogled ćemo usmeriti na malo i čudnovato striming odeljenje III-a u kojem u prvom redu sede Netflix, HBO Max i novajlija Disney+. Prva dva striming đaka relativno dobro poznajemo sa svim svojim manama i vrlinama, pa bi bio red da se mladunče predstavi, pokloni, uzme mikorofon i pokaže šta zna. Ljubitelji serija i filmova – ovo je Disney+ u Srbiji.

Dolazak Disney+ na ovo naše malo i večito odbačeno parče zemlje nije bio propraćen fanfarama, crvenim tepihom i pićem dobrodošlice. Zašto? Zato što posle pravljenja naloga i pretplate od 8 evra mesečno, odmah vas čeka jedan šamar iz lakta, koji ako preživite i dostojanstveno se podignete sa zemlje, može biti sasvim solidno striming rešenje, sa jednim velikim minusom.

Najveći problem sa Disney+

Da pređemo na stvar – nema srpskih titlova, ni hrvatskih koji bi bila utešna zamena. Ukoliko kidate turski, italijanski ili mađarski, onda vam se posrećilo. Ako jeftinu šalu šutnemo u stranu, zajedno sa Amazon Prime-om, Disney+ jedino ima smisla ako ste dobri sa engleskim jezikom i ako ste se navikli da gledate serije i filmove sa engleskim titlom.

Ovaj, sad već, večiti problem jer ni Netflix zvanično nema srpske titlove, već hrvatske i to ne za sve naslove u katalogu, već za 90% sadržaja (ostatak su otkupljeni privremeno licencirani filmovi koji nemaju prevod, dok ih Netflix-ova produkcija uvek ima) postaje besmisleni ulazak na tržište. Naročito ako uzmemo u obzir da postoje potkategorije “Disney” i “Pixar” koje dominatno čine animiran filmovi za decu i odrasle. Ako ste roditelj i mislili ste da je ovo odlično rešenje za mališane koji bi imali pristup svim najnovijim hitovima i klasicima, na veliku žalost Disney+ nije rešenje.

Sa druge strane, ako ste fan Marvela, Star Wars-a i sadržaja koji pruža National Geographic, koji je takođe deo Disney+, a niste dobri sa engleskim, opet, na žalost ovo nije rešenje.

Oni koji nemaju problem sa tim što nema srpskih titlova mogu biti jako zadovoljni.

Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic

Minimalistički i čist interfejs sa glavnim slajdom u kojem su posloženi najnoviji aktuelni naslovi, pored kategorija “serija”, “film”, “originals” i “pretraga” sadrži i šest blokova (primer na fotki iznad).

Svaki blok je kategorija za sebe. Npr. blok Marvel otvara vrata Marvelovom univerzumu i svim fazama Marvela, ali i svakom mogućem filmu i seriji koji su napravljeni u njegovo ime. Na identičan način funkcionišu i ostali blokovi – od Star Wars-a do ogromne Disney arhive, klasika i zaboravljenih dragulja pa do Pixar-ovih animiranih čudesa.

Sadržaj nije u deficitu i ima ga na pretek, i ono što je najbitnije sve što je novo i što izlazi svuda u svetu istog trena je i na Disney+ kod nas.

Najbolja kategorija / blok – ako neko Dedu pita

Dok je nekima oko zacaklilo zbog Star Wars-a, Marvela ili Pixara, Deda je vikunuo KUPLJENO kad je video kategoriju Star.

Ubedljivo najbolja kategorija (samo još titl i sve smo rešili) je njeno veličanstvo Star. Pored Fox-ovih naslova, pre svega serija ili filmova koji su od nedavno u vlasništvu Disney-a posle kupovine Fox Searchlight-a čine uglavnom aktuelni bioskopski naslovi i serije koje trenutno ne postoje nigde kod nas na striming servisima.

Iznenađenje je da katalog Star-a zapravo čine serije koje su deo američkog striming servisa HULU i serije televizije i kompanije FX (skraćeno od čuvenog Foxa). Pa je aktuelna serija “Dropout” tu, mini-serija o Pameli i Tomi Li Džounsu, sve sezone “American Horror Story”, “Dopesick”, pomalo zaboravljeni, ali dobri “The Strain”, najnoviji filmovi “The Nightmare Alley”, “The Night House”, “The French Dispatch” i za kraj – crkao sam od sreće što je tu i “Lost” – hejt komentari stop 🙂

Naime, Star kategorija je namenjena za “stariju” publiku dok su ostale namenjene za specifične grupe i fanove pojedinih filmskih serijala i Marvela.

Kvalitet snimka i brzina aplikacije

U ovom trenutku Disney+ ubedljivo ima najbolju ponudu kada je u pitanju kvalitet snimka i reprodukcija. Pored mogućnosti 4K prikaza, Dolby Vision i HDR10, pojedini Marvelovi filmi su “unapređeni” IMAX opcijom koji imaju ratio 1.90:1 za razliku od “očekivanog” 2.39:1.

Standardni Full HD sa 1080p kvalitetom snimka ima fantastičan bitrejt, pa čak i naslovi koji nisu u 4K izgledaju “oštro” na većim televizorima. Ovo je nešto na čemu bi Netflix trebalo debelo da poradi jer njihov HD sadržaj je znatno mutniji i pikselizovaniji nego Disney+, i za pola koplja lošiji od HBO Max-a.

Disney+ nema najbrži odziv i “lakoću klizanja”, koju na primer ima Netflix u interfejsu ili prilikom ulaska ili izlaska iz serije ili filma, ali opet nema bagova, niti neprijatnog laga po kojem je bio ozloglašeno poznat HBO Go, dok nije došao Max i ispeglao stare muke i probleme.

Kakav je Disney+ u Srbiji? Zavisi. Ako se ne snalazite sa engleskim onda vam je nikakav. Ali, ako ste dobri sa pomenutim jezikom i nemate problem sa ponosom što nema srpskog prevoda, onda je jako dobar. Da je kojim slučajem striming servis debitovao sa titlovima – realno bi bio jedna petica. Za sada – tako je kako je.

Najčitanije

Pročitaj još