10 najboljih BBC serija

BBC kao najstariji televizijski emiter na svetu nikad ne spava i ne zanemaruje želje i potrebe svojih gledalaca. Nacionalni servis Velike Britanije pored originalnog zabavnog programa, dokumentaraca, u svetu je najpoznatiji po vanvremenskim serijama koje nam je ostavio u amanet. S obzirom da internet zavisnici poslednjih godina sve više otkrivaju serije koje su nastale u BBC loncu, ovo je dobra prilika da se napravi lista onih koje su najpoznatije i najpopularnije.

Napomena: Na listi su isključivo serije koje su napravljene i emitovane na BBC-ju. Serije koje su prikazivane na ITV-u ili srodnom servisu nisu uključene. 

Fawlty Towers

Serija koja je uvrštena u 100 najboljih britanskih serija od strane Britanskog filmskog instituta. Premijerno je prikazana 1975. godine i kratak nastavak je dobila 1979. godine.

Fawtly Tower” je oblikovao moderni sitkom i savremenu komediju. Radnja smeštena u fiktivni hotel u prati vlasnika Bazila njegovu suprugu Sibil, pomoćnicu Poli i konobara iz Španije, Manuela. Sumanute ideje, ekscentrični likovi, pomahnitali gosti i genijalni britanski humor.

“Fawtly Tower” ima ukupno 12 epizoda.

Only Fools and Horses

Sedam sezona, 64 epizoda i 16 specijala je sve što treba da znate. Što se tiče priče i likova – ko ne zna, nek ide u ćošak i dok ne nauči gradivo.

Absolutely Fabulous

“Darling, darling, darling, darling, fabulous”. Večito pijane i našmrkane Edina i Petsi su azbuka BBC komedija.

The Office 

Ko bi rekao da životi zaposlenih u korporaciji mogu biti definicija savremene komedije. Humor počiva u likovima i njihovoj ličnosti, a događaji su samo posledica neobičnog kretanja misli kroz moždane komore.

Postoji i američka verzija “The Office”.

Yes, Minister

Omiljena serija Margaret Tačer vodi nas iza kulisa britanske Vlade. Kad se satira, parodija i komedija uhvate u kolo dobijete “Yes, Minister”.

Monty Python’s Flying Circus

Tehnički britanski pionir komedije koji ima kultni status. Ujedno je stub temeljac BBC televizije.

Luther

Idris Elba u krimi-drami koja je ostvarila internacionalni komercijalni uspeh. “Luther” je dobio petu i najverovatnije oproštajnu sezonu koja je snimljena početkom godine. Serija će se oprostiti od gledalaca sa četiri epizode u poslednjoj sezoni.

Sherlock

Omiljeni literarni lik Šerlok Holms u BBC seriji je evergrin lik u modernom izdanju. “Sherlok” je najgledanija britanska drama čiji rejting nije opadao od prve epizode.

Glavni glumci Martin Frimen i Benedikt Kamberbač istakli su da bi voleli da se nastavi snimanje serije, ali budućnost još uvek visi u vazduhu posle četiri sezone.

Doctor Who

Esencija britanske pop kulture debitovala je 1963. godine i kontinuirano je emitovana do 1989. godine. Potom je “Doctor Who” dobio moderno ruho i nastavak 2005. godine i još uvek se emituje. Naučna-fantastika koja ima potencijal da se dopadne svima.

Dva u jedan (Peaky Blinders, Happy Valley)

Ovo tehnički znači da je na listi 11, a ne 10 serija, ali pošto nisam mogao da se odlučim ko je za ispadanje – nek ide život. Dve najpoznatije i najcenjenije krimi-drame koje su uvek pomenu kad se priča o modernoj BBC televiziji.

Pročitaj i: 

Serije “River” je dokaz da BBC ima najbolje serije

Knjige koje treba da pročitate u avgustu

Najčitanije

Pročitaj još