10 najboljih serija 2019. godine – za sada

Deli nas jedan dan od polovine 2019. tako da je ovo idealan trenutak da Deda podvuče crtu. 

Dead to Me

Simpatična misterija-drama (više o seriji pročitaj ovde → Dead to Me)prati život dve veoma nesrećne žene – Džen i Džudi. Jedna je novopečena udovica, druga je skrivena sociopata koja vara, laže i kad treba krade tuđi život. Zavisne jedna o druge na zajedničkom putu saznaju dosta toga – jedna o drugoj, o užasnoj nesreći koja je zadesila Dženinog supruga, ali i da mrtvi sa sobom nose tajne u grob.

After Life

Kao i Dženi iz serije Dead to Me, Toni je novopečeni udovac (više o seriji pročitaj ovde → After Life) koji je posle smrti supruge postao ogorčeni cinik. Tragična i komična priča o Tonijevom životu i novinarskoj redakciji u kojoj je okružen mediokritetima ima svojih sjajnih momenata. 

The Umbrella Academy

Televizijska adaptacija stripskog serijala (više o seriji pročitaj ovde → The Umbrella Academy) Džerarda Veja i Gabrijela Baa prati priču sedmoro dece koja su rođena istog dana u raznim krajevima sveta. Ekscentrični milijarder je usvojio decu sa namerom da iskoristi njihove moći, ali nakon njegove smrti ostatak preživele družine se okuplja kako bi otkrili šta se krije iza smrti njihovog mentora i njihove uloge na ovoj planeti. 

Bonding

Nova ultra kratka Netflix-ova forma čije epizode traju oko 15 minuta rezultirala je veoma duhovitim i bindžovitim novim sadržajem (više o seriji pročitaj ovde → Bonding). Serija o Tif koja je noću domino dama, a danju studentkinja psihologije i Piteru koji je noću domino pomoćnik, a danju konobar je spoj najluđih ljudskih fantazija i priča o toleranciji, prihvatanju i predrasudama. 

The OA (Part II)

Serija koja je tehnički uljez na listi jer nije upotpunosti antologijski koncept (više o seriji pročitaj ovde → The OA) je jedan od najluđih koncepata na modernoj televiziji. Priča o paralelnim životima, dimenzijama i duši koja može da putuje gde god poželi ako zna kako ispričana je iz ugla Preri. Devojka se posle sedam godina nakon otmice vraća kući, ali je drugačija – vratio joj se vid koji je izgubila u detnjistvu i tvrdi da je ćerka ruskog oligarha. 

The Act

I sad već ulazim u deo liste na kojem svako može da bude na prvom mestu. Serija (više o seriji pročitaj ovde → The Act) zasnovana na istinim događajima o majci i ćerki, Didi i Džipsi Blančard, kopa po životu koji otrovan Minhauzenovim sindromom, patologijom i ljubavi koja je sve samo ne ljubav. 

Love, Death & Robots

Genijalan antologijski koncept u kojem je svaka epizoda priča za sebe u trajanju od 5 do 20 minuta (više o seriji pročitaj ovde → Love, Death & Robots) je vrhunac savremene animacije. Kratke priče o legendama, utopijama, distopijama, noćnim morama, prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, ljubavi, smrti i robotima je obavezno televizijsko štivo ove godine. 

Sex Education

Majka seksolog i sin koji je preuzeo ulogu staratelja i savetodavca za emotivne probleme svojih vršnjaka (više o seriji pročitaj ovde → Sex Education) je komedija i ozbiljna drama u isto vreme. Krajnje naivan i veseli koncept u prvoj polovini sezone se pretvara u detaljnu analizu slučaja i likova. 

Russian Doll

Uloga života za Natašu Lion (više o seriji pročitaj ovde → Russian Doll) je maestralna alegorija o depresiji i represiji. Nađin život je jedan ciklični krug. Počinje u kupatilu na žurki povodom njenog rođendana, a završava se njenom smrću, nakon čega se krug ponavlja. Svaku put su događaji drugačiji, a život glavne protagonistkinje komplikovaniji i sve više jasniji gledaocu. 

Chernobyl

Ako niste čuli za novu HBO seriju (više o seriji pročitaj ovde → Chernobyl) onda ste živeli u nekoj pećini poslednjih mesec dana ili bez telefona i interneta. Istorijska drama o najvećoj katastrofi koju pamte naše roditelji je slika i prilika komunističkog mentaliteta i vere u sovjetski socijalizam. Kompleksna i napeta istinita horor priča je najbolja serija u prvoj polovini 2019. godine i biće jako teško da je neko nadmaši u nastavku godine. 

NAPOMENA: Na listi se nalaze serije koje su debitovale 2019. godine. Lista isključuje serije koje su bile u fazi druge ili kasnije sezone u toku ove godine, sa izuzetkom antologija zbog jedinstvene priče u svakoj novoj sezoni.  

Najčitanije

Pročitaj još