Serija “Bonding”: Tolerancija u epizodi – Opali me Cale

Netflix nas poznaje bolje nego što poznajemo sami sebe. Striming platforma je svesna da smo prezasuti sadržajem i da nam je teško održati pažnju do kraja epizode, o kraju sezone tek da ne pričamo. Čak i ja znam da većina koja uđe u tekstove ne pregura treći pasus. Ne treba mi magična kugla, imam Google Analytics. I ako mislite da vas ne posmatram, grdno se varate. Ali, postoji jedna razlika – Netflix mudro koristi svoj algoritam analize ponašanja korisnika i svoj sadržaj oblikuje u skladu sa željama tržišta. Sa druge strane moja malenkost ne odustaje od gigantskih tekstova, to se zove – neću iz principa. Ili što bi rekao deda iz popularnog klipa – vježbaj, pizda ti materina

Od početka godine mudri Netflix je izbacio tri serije čije trajanje po epizodi ne prelazi 20. minut. Zapravo, traju kraće za četiri ili 10 minuta. Prva je bila antologija Love, Death & Robots u kojoj je svaka epizoda priča za sebe i čitava sezona može da se gleda bilo kojim redosledom, u skladu sa interesovanjem za temu. Potom je došla Special, i sad je pred nama Bonding. Serija od sedam epizoda. Najduža traje čitavih 17 minuta.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Najbolja Netflix-ova serija koja je izašla u martu


Kreator Rigtori Dojl i čelnici najpopularnije platforme za video sadržaj shvatili su da humor kao subjektivna i vrlo specifična forma izražavanja je najefektivnija ako traje kratko. Što više šalu razvlačite i što više žvaćete, žvaka postane tvrda i nemoguće je napraviti balon koji će efektivno da pukne. Na kraju više prcne, nego što pukne, ako me razumete

Foto: Netflix

Ovo najbolje razumeju Tifani Čester, među prijateljima poznatija kao Tif, a među klijentima kao gospodarica Mej, i Pit koji je među klijentima svoje srednjoškolske ljubavi i dobre prijateljice oslovljen kao gospodar Karter. 

Odmah da razbistrim mutnu vodu – Tifani je studentkinja psihologije, a u slobodno vreme domino dama. Uvek će vas ispraviti da ona nije prostitutka jer nema seks sa svojim klijentima, mada, kako kaže, nema ništa loše u tom poslu. Sa druge strane Pit je komičar u pokušaju, ali iz straha ne sme da izađe na binu, i konobar u slobodno vreme. Jedva sastavlja kraj sa krajem jer se bori sa plaćanjem stana, računima, obavezama i nepodnošljivim cimerom, seksualnim manijakom od čijeg dahtanja ne može da živi, a osuđen je da prođe kroz njegovu sobu da bi došao do svoje. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Sex Education” bi bila zabranjena pre 10 godina zbog eksplicitnih scena


Početak Bonding-a nas upoznaje sa unezverenim Pitom koji dolazi u posetu Tif na njenom novom poslu. Rekla mu je da operaterka, ali na vratima podruma, navodne kancelarije za operatere, videće mnogo ljudi u kožnjacima koji ga gledaju popreko. Pit saznaje da je njegova verna druga domino dama koja šiba i naređuje za novac, i predlaže mu da bude njen pomoćnik, uz poštenu novčanu nadoknadu. S obzirom da mu novac treba kao hleb nasušni, pomalo smotani i stidljivi Pit se potpuno uvlači u domino trip. 

Foto: Netflix

Tif i Pit mlate, vređaju i naređuju klijentima noću, a danju konobarišu i spremaju ispite. Bonding, kao što i sam naziv kaže, otvara vrata neobičnoj međusobnoj dinamici i vezi između glavnih aktera. Tifani je introvertna na dnevnom svetlu, a svoje nezadovoljstvo i katarzu traži u noćnom poslu. Njen ledeni pogled i namršteno lice donose joj novac – pride. Uvrnuti poslovni lik kao redovna mušterija i upeglani bračni par koji su godinama zajedno, a ne žele da priznaju jedno drugom da ih žare i pale neobične stvari su samo trešnja na Bonding-ovoj uvrnutoj torti. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Ozbiljan kandidat za najbolju seriju godine


Brzopotezni humor uz nekoliko diskutabilnih scena koje mogu biti previše za osetljive ljude (ne gledajte u prisustvu osoba mlađih od 18) su neretko empatijski stid u svom punom sjaju koji će nužno prolomiti osmeh neverice. 

Foto: Netflix

Bonding kao komedija o dva spektra krajnosti ličnosti, priča o toleranciji da ništa zapravo nije tako strašno kao što izgleda, srednji prst romantizovanom vređanju inteligencije – pozantije kao “50 nijasni” ona dva bolida i kao mikro karakterna drama funkcioniše fantastično. 

Naravno, ništa ne bi prošlo bez očajničke potrebe scenarista za više materijala i nadžanrovskim preplitanjem, pa se serija retko, ne mnogo, ali retko gubi u potrebi za dubljim kopanjem po karakterizaciji za koju nema vremena u zbijenih 15 minuta i filovanjem dramske napetosti, naročito u finalu poslednje epizode. 

Ali, pitkost, uvrnutost i brzina serije ne daju previše vremena kreatorima da divljaju sa idejama, pa su mane u neku ruku i nevidljive jer Bonding nema vremena da vas vezuje za krevet ili stolicu jer ona mora da ide dalje. 

Bonding je odličan kad ne filozofira, kad počne da se pravi pametan imate potrebu da ga išibate kožnim bičem. 

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "Bonding" je srednji prst direktno uperen autorki romana "50 nijansi sive" E.L. Džejms. Perverzne seksualne želje i takozvano marginalno seksualno ponašanje u slučaju Tif i Pitera je priča o toleranciji, prihvatanju i prikrivanju ličnih slabosti koje se reflektuju u vidu želja koje se nikom ne pričaju i nikom ne pokazuju. Serija "Bonding": Tolerancija u epizodi - Opali me Cale