Serije koje su 100 puta više zaslužile da budu ugašene nego “The OA”

Netflix je odlučio da prekine strastveni projekat Brit Marling (kreatorka i glavna glumica) seriju “The OA“. Prvobitni dogovor o pet sezona (poglavlja) je prekinut nekoliko meseci nakon premijere drugog dela jer striming servis u narednom periodu planira da napravi čistku na svojoj platformi. Raspremanje digitalnog video-kluba ne podrazumeva uvođenje novih i boljih serija, već ostavljanje onih koje su imali gledanost bez obzira na loše reakcije publike i kritike. Netflix dobija konkurenciju krajem godine Apple TV+ i Disney+ i planira da zadrži svoju publiku, ali pitanje je koju publiku?

U veoma emotivnom oproštajnom pismu od serije na Instagramu Brit Marling zahvalila se svima koji su imali veru u njen mali uvrnuti svet u kome se vreme i prostor pomera, u kome hobotnica čita misli i u kojoj se događaju stvari koje se ne viđaju svaki dan. 

Za to vreme Netflix je odlučio da sa platforme ukloni uvrnuti art-house sadržaj i posveti se komercijali koja uglavno naginje tinejdž publici. Tu i tamo ostala su ostrva koja su namenjena nešto starijoj publici Mindhunter, The Haunting of Hill House, Dark, When They See Us, Russian Doll. 

Iako neki ne vide nikakav problem u tome što je The OA završio svoju karijeru jer ne vide ništa u njoj spektakularno, ne smemo da zaboravimo da neobičan tip pripovedanja i uska niša kojoj je namenjena ne bi trebalo da ostane uskraćena za nešto što je bez obzira na sve nesvakidašnje televizijsko iskustvo. 

U to ime serije koje su dobile svoju drugu šansu su svetlosnim godinama po kvalitetu udaljene ne samo od The OA već i od klasičnih limunadica poput “Dead to Me” ili “You“. 

Možda The OA nije zaslužio još jednu šansu, ali ova vesela družina nije zaslužila ni prvu sezonu. 

Insatiable

Priča o bucki koja naglo smrša i prijavljuje se na konkurs lepote, praćen pokušajem crnog humora sa elementima emancipacije i neo-feminizma je empatijski stid u svom punom sjaju koju su kritičari ovenčali fantastičnom ocenom 13% od maksimalnih 100%, ali gledaćemo je još jednom. 

The Society 

Nema više roditelja, tinejdžeri vladaju malim gradom. I ovo je dobilo drugu sezonu. Iako je po sredi pristojan koncept, egzekucija je bolno naporna i bolno dosadna. 

The Innocents

Jedna lepa ljubavna priča o tinejdžerima koji su i duhovi i vampiri i tu su i nisu. Da, i ovo je dobilo drugu sezonu. 

Tidelands

Pola ljudi, pola sirene vladaju gradom. Druga sezona gospodo. 

What / If

Ovo je samosvesni treš koji dobro zna šta nudi, ali svejedno What / If je antologija koja će se nastaviti sa drugim glumcima i drugom pričom. Dakle, i ova serija je uspela da se promuva i dobije nastavak. 

13 Reasons Why

Prva sezona 13 Reasons Why je koliko toliko i imala smisla bez obzira što je pojedine teme na vrlo površan i dramatičan način obradila. Druga sezona koja potpuno nema veze sa prvobitnim konceptom je uspela sebi da obezbedi ne samo treću, već i četvrtu sezonu. Jasno vam je zašto – mnogo napaljenih tinejdžera je gleda. 

Prati Dedu na ↓

2 Komentari

  1. Ne, bre. 🙁 Nije bila savršena, ali je bila bolja od većine stvari na TV-u uopšte. Pa jesu li normalni… Nadam se da će moći da sklope ugovor sa drugom produkcijom i nastave seriju. I ono gowno od Lucifer-a (uz dužno poštovanje Tomu Elisu) je dobilo 5 sezona…

Comments are closed.

Pročitaj još

Najčitanije

Serije koje ne mogu da zamene “Dark”, ali možete da probate

Stanovnici gradića Vinden i njihove multidimenzionalne sudbine u paradoksu vremena i prostora dobro su se podvukli pod kožu ljubitelja misterije i naučne-fantastike da je...

Film “Palm Springs”: Nije izmislio točak, ali ga je valjano zavrteo

Postoji zajednički imenitelj između naših sudbina i sudbina junaka filma "Palm Springs" koji je gustim tkanjem satkao Maks Barbakov. Otkako nas je pandemija zavalila...

Film “The Old Guard”: Miriše na stare fore

Postoji više od jednog razloga zašto umorna filmska i televizijska publika, koja se nagledala svega i svačega, gravitira prema alternativnijim izborima. Ne treba nimalo...

Trejler “Tesla”: Film koji će ovde sigurno svi da mrze

Itan Hok je Nikola Tesla u filmu "Tesla"... I ovo bi trebalo da bude kraj i da ostavim link do trejlera, ali imam osećaj...

Serija “I May Destroy You”: Mogu da me povrede i ozbiljno da me povrede

Glumica i scenaristkinja Mikaela Koen u intervjuu za "The Guardian" nije ni najmanje pogrešila kad je rekla: "Izučavaće našu dejting generaciju kad nas više...