Posle serije “You” gasim Facebook, Instagram i Twitter

Serija “You” (adaptacija romana Karolin Kepnes) televizije Lifetime ostala je da pluta ispod radara publike krajem prošle godine nakon 10 emitovanih epizoda. Mizerna gledanost, ali pohvale kritičara i šačice ljudi koja ju je pogledala, upalila je alarme čelnika striming servisa Netflix koji su videli drugu šansu za nešto što iz prvog puta nije zakucalo očekivani ekser u zid (popularnost). Svaki aspekt i element serije vrišti za komercijalnim uspehom jer kad u blender ubacite “Američkog psiha” i blokbaster “Gone Girl“, koji je rađen po romanu Džilijan Flin, kako je moguće da toliko omane? Ispostavilo se da su našim glavnim junacima Džou i Beki bili potrebni drugi roditelji koji će ih pogurati u svet – Netflix koji je novi vlasnik serije.

Gotovo zastrašujućom odlukom Google algoritma serija “You” mi je iskočila u preporukama. Obuzela me je jeza, po ko zna koji put, jer prokletinja kao da je znala da sam u deficitu sa materijalom za ovaj mesec. Paranoično sam ubeđen da pojedine društvene platforme znaju koga sam sreo u gradu ili koga sam novog upoznao i manijakalno mi guraju pod nos profil osobe ne bi li je dodao za prijatelja. Gle, ironije, centralna tema serije “You” je uhoda, čovek koji postaje toliko ospednut devojkom koju je upoznao, da se nije zadovoljio prelistavanjem njenih društvenih mreža, već i doslovnim praćenjem. Doduše, on ne vidi to kao stokovanje, već kao način “da bolje upozna osobu“.

Džo Goldberg (Pen Bedglej) je pasionirani ljubitelj knjiga kao i njegov otac život je posvetio belim stranicama prepunih reči u tvrdom povezu. Analitičan, detaljan i nadasve šarmantan mladić je jednog dosadnog popodneva u knjižari, u kojoj je zaposlen, bacio par fora i trikova ne bi li zainteresovao Ženaviv Bek (Elizabet Lail) ljupku studentkinju književnosti i pesnikinju koja je ruku na srce došla samo da nabavi knjigu o kojoj svi pričaju i da nastavi dalje sa svojim životom.

Umesto razmene jeftinih trikova za muvanje tokom susreta Džoa i Beki, unutrašnji analitički monolog našeg glavnog protagoniste je glavni lik u seriji. Naime, sve što Džo pomisli, planira ili fantazira biće propraćeno monlogom koji se dinamički uklapa u događaje na ekranu.

Džo je pomislio kako bi bila dobra ideja da Beki odvede u ostavu i da imaju seks, ali onda je shvatio da je to preterana holivudska fantazija. Potom postaje ubeđen da mu se nabacuje, a onda je usledilo seme koje je proklijalo i napravilo, pa recimo monstruma. Gazda knjižare entuzijastično huška Džoa da na Google-u malo sazna o devojci koju je upoznao i da je onda žargonski “zbari” preko društvenih mreža.

Džou nije dovoljan samo Instagram, Facebook i Twitter gospođice Beki, on počinje da je prati, ali samo “da proveri “da li je ona dobra za njega. Devojka je potencijalni snob sa dečkom propalitetom, ali nešto našem heroju ili anti-heroju govori da bi možda trebalo da napravi još jedan korak pre nego što se odluči.

Ovo je samo 7 minuta serije i više ništa ne treba da znate jer svaka reč dodatna će biti spojler na kub.

“You” je maestralna mešavina psihološkog horora, trilera, treš drame i komedije. Obrti kao najjače oružje serije i potpuno bizarni unutrašnji monolozi Džoa drže pažnju na najvišoj lestvici, a onda naracija preuzma kormilo i tera vas da pogledate još jednu epizodu i još jednu i još jednu…

Postoji jedna stvar koju treba da znate – ako imate otvoren Facebook ili Instagram profil, tj. dostupan je svima da ga vide i niste zabranili neznancima da ga gledaju osim prijatelja, posle ove serije ćete sve zabraniti. Barem sam ja i nemam nameru više nikad da ih otključam.

Napomena: Postoje dve verzije serije cenzurisana i necenzurisana. Na Netflix-u je necenzurisana verzija koja sadrži eksplicitniji sadržaj. 

Najčitanije

Pročitaj još

"You" je dete "Američkog psiha" i "Gone Girl". Naizgled simpatično sa zlatnom kosom i plavim očima, ali iza dečjeg osmeha i duge plave kose se kriju tri šestice urezane na lobanji. Posle serije "You" gasim Facebook, Instagram i Twitter