Serija “Modern Love”: Voli ili umri već jednom

Ne želim da zvučim kao Keri Bredšo u seriji “Seks i grad”, ali da li je ljubav napustila ovaj grad ili ju je on izubivao i bacio u ladan Dunav? Možda je ljubav samo kulturološki konstrukt kako bi parovi zakonski i duhovno bili vezani pred Bogom i ljudima, dok se fizički i verbalno obračunavaju, mirno hodajući ka svom srećnom kraju. Ili, možda je ova nova era dokazala da je ljubav samo reč i nevidljiva sila koja ne postoji. Možda je iskonska ljudska potreba da budemo narcisi zaljubljeni u svoj telefon, svoje imaginarno postojanje, u neutoljvoj želji da pregazimo što više, ali da svoj ponos ostavimo neukaljan. Pa, jedna Keri je vrisnula iz mene posle osam epizoda serije “Modern Love”. Šta je to uopšte ljubav, da ja vas pitam?

Bojim se da na ovo pitanje antologijska serija Džona Karnija “Modern Love” nema odgovor. Ponekad je tako blizu u grebuckanju ozbiljnih tema da je prosto greh što nekim epizodama nije dato više prostora. 

Antologijski tip serija poput “Love, Death & Robots“, “Twilight Zone” i “Black Mirror“, pa i “Modern Love” pati od disbalnsa u toku sezone jer su epizode konstruisane kao jedinstvene priče, mikro kosmosi. Funkcionišu kao celina, ali često kao samostalni igrači nisu sposobni da se izbore za svoje mesto pod Suncem. 

Foto: Amazon Prime

“Modern Love” je zasnovana na istoimenim esejima koji su objavljivani u New York Times-u, i ako vas zanima intepresonalna dinamika parova, emotivne barijere i prepreke malo uposlite prste na tastaturi kako biste pročitali neke od zaista fantastično napisanih priča. Televizijska adaptacija više živi od odlične glumačke postave i dve maestralne epizode, dok se ostale dave u romantizaciji emotivne problematike. 

Sladunjavost ljubavnih zavrzlama putuje tragom prvih dejtova, loših dejtova, izgubljenih ljubavi, bračnih nesuglasica, modernih emotivnih zidova, pa do poslednje nade da nikad nije kasno. Možda nada poslednja umire, ali na kraju ipak umre. RIP Nado. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Succession” je bezobrazno odlična


Slatki upeglani koncept, posle navale crnjaka ove godine, je lagano štivo koje idealno da zuji u pozadini dok peglate veš, spremate večeru ili vas hvata prvi san. Sve dok na red ne dođu treća i peta epizoda. 

Foto: Amazon Prime

En Hatevej u ulozi Leksi u trećoj epizodi prolazi kroz manični period sreće i poleta koji iznenadno prekida tamni oblak raspoloženja. Od hiperaktivne devojke pune života do katatonične biljke deli je samo nekoliko sekundi. Ova prelepa žena koja pati od bipolarnog poremećaja je veran prikaz mentalne bolesti koja se tako lako prelama preko jezika, kao da je prehlada. 

Jedina epizoda, pored pete, ostavlja za sobom toliko pitanja i želje o životu lika kojeg upoznajemo na samo 30 minuta. Kako neko ko je teško bolestan da nađe sebi bolju polovinu kad ni samog sebe ne može da podnese u određenim fazama. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Najbolji filmovi 2019. po oceni kritičara – za sada


Nimalo slična, ali intrigantna tematika se proteže u petoj epizodi u kojoj običan momak i devojka za kojom se svi okreću na prvom dejtu prolaze kroz doslovni pakao. Umesto tri čaše vina i brzopotezne igre tela, na komično-tragičan način junak pada sa kreveta na čašu i ostaje sa ogromnim komadom stakla u bicepsu. 

Foto: Amazon Prime

Od romantike nema ni R u bolničkom krevetu posle operacije dok on leži bespomoćan, a ona u beloj haljini sa krvavim flekama. Momenat doslovnog ogoljenja otvara vrata ličnostima koje su toliko različite i koje se nikad ne bi se ni upoznale pošteno da nezgoda nije umešala oštre prste. 

Nažalost, ostatak sezone nije ni blizu onome što nude dve napomenute epizode. Povremeno su duhovite sa odličnim glumcima, ali sa površnim pristupom kako se problemi, eto tako, reše sami od sebe jer su ljudi lepi i život je blagonaklon prema njima. 

“Modern Love” je tu na serivsu Amazon Prime, sramežljivo viri u ponudi i ako vam je dosta teških tema, dajte joj šansu, kad već niko ne daje šasnu drugima, već sinuju, goustuju ili koji su već moderni izrazi za – boli me uvo da ti odgovorim na poruku jer mi piše još 10 ljudi. 

Prati Dedu na ↓

Pročitaj još

Najčitanije

Dokumentarna serija “Trial by Media”: Od kritike zaboli glava

Kritička svest. Lepa zamisao, ali više je utopija nego što je poželjan društveni model. Svako društvo, pa i neo-demokratsko teži kolektivnoj svesti. Nekoj vrsti...

Striming servis “Amazon Prime” u Srbiji konačno počinje da cveta

Amazon Prime još uvek ne može da se nazove dostojnim konkuretnom u trenutnoj ponudi striming servisa u Srbiji, jer ga Netflix i HBO Go...

Ako su vam se smučile serije i filmovi, našao sam nam novu zabavu – podcast

Mislio sam, ma nisam mislio bio sam siguran, da karantin podnosim kao šampion. Posao obavljam od kuće, ne moram da se akam (u prevodu...

Trejler “Tenet”: Ovo će biti prvi film koji će otvoriti bioskope širom sveta

Kristofer Nolan u trenutnoj karantin-korona situaciji želi da bude prvi čovek na Mesecu. Reditelj već neko vreme pritiska kompaniju Warner Bros da bez obzira...

Trejler “The Old Guard”: Netflix želi još jedan hit sa Šarliz Teron

Netflix je procvetao u karantinskom svetu. Za razliku od konkurenata broj pretplatnika je skočio za 13 miliona, na postojećih 170, što ga čini najmasovnijom...