Najbolji filmovi 2019. godine po oceni kritičara – za sada

Ko kaže da je filmska industrija pokekla i da su striming servisi svojom velikom dlakavom šapom zgrabili gledaoce širom sveta? Istina je da je veća verovatnoća da će vam neko preporučiti seriju nego film ako tražite predlog za ubijanje vremena, ali to ne znači da u nekom mračnom filmskom zapećku ne leži nekoliko dragulja koje treba pokupiti i diviti se njihovom sjaju.

Kritičari možda jesu zakerala koja traže dlaku u jajetu i retko se slažu sa kolektivnim mišljenjem publike, ali ne znače da ne rade za njih. Upravo suprotno, rade u njihovu korist. Ekipa ljubitelja filma magazina “Vulture”, “Variety”, IndiWire”, “Rolling Stone”, “The Wrap”, “Slant” i “Birth.Moves.Death” bili su jednoglasni kad su naredni filmovi u pitanju. Svaki je dobio epitet jedan od najboljih ove godine i koje, ako već nemate seriju da gledate, treba da uvrstite u listu – filmsko veče.

Shadow

Mrzim sebe što nikako da odgledam “Shadow”. Počinjem svaki dan i zbog premora zaspim na 15. minutu. Ali, dolijaću mu. U međuvremenu “Shadow” se našao na svakoj listi najboljih filmova 2019. godine – za sada. Kineski film reditelja Zhang-a Yimou-a (House of Flying Daggers) je po rečima kritičara kreativno ludilo, božanstveno koreografski napravljeno i vizuelno nesvakidašnje.

The Peanut Butter Falcon

Šaja La Baf u modernom verziji Marka Tvena. Film prati Zeka koji ima Daunov sindrom i koji samovoljno beži iz bolničke ustanove kako bi ispunio svoj san – da postane profesionalni rvač. Kritičari su “The Peanut Butter Falcon” opisali kao film posle kojeg se osećate dobro i koji pripada klasičnoj američkoj fikciji.

Tigers Are Not Afraid

Film koji je oduvao Giljerma Del Toroa i koji ga je opisao rečima: “Inovativan, hipnotišuć i filmsko nadahnuće fantazije, brutalnosti, nevinosti i zla”. “Tiger are Not Afraid” je nešto poput “Panovog lavirinita” jer snagu crpi iz traumatičnih događaja iz detinjstva. Radnja se odigrava u Meksiku za vreme najvećeg rata između narko kartela i prati živote dece koja su postala siročad zahvaljujući brutalnim obračunima. Decu ne proganjaju samo stvarni strahovi, već i duhovi.

Little Woods

Debitantski film Nije DaKoste je opisan kao priča koja vas usisa, a potom ispljune. Tesa Tompson kao Oli nikako da se izmigolji iz kandži života. Posle zavisnosti od narkotika vodi bitku sa smrtonosnom bolešću majke, ali kad ni nje više ne bude osuđena je život sa sestrom Deb koja dolazi na njena vrata sa detetom i naplaniranom trudnoćom.

Birds of Passage

Problematična prošlost Kolumbije spakovana u istorijski triler je dobro poznata priča o obračunu sa narko klanovima i zelenašima. Kritičari su oduševljeni vizuelnim i narativnim pripovedanjem priče.

The Heiresses

Put od zvezda do najdubljeg i nalepljivijeg blata prati paragvajsku porodicu koja se kupala u novcu. Finansijska propast ih je naterala da prodaju sve što im je porodica ostavila, ali ni to ih nije održalo u životu. Dugovi i prevare će Čikitu naterati da nekadašnja bogatašica pod stare dane postane vozač taksija. Kritičari su složni da je ovo prvi put posle mnogo godina da se mejnstrim kinematografija na kvalitetan način pozabavila životima malih ljudi.

Booksmart

Komedija koji nosi titulu – najbolja ove godine, prati adolescentkinje na pragu novog života – fakulteta. Umesto da im deviza bude radićemo više i učićemo više – njihova je: “Daj da se što više zezamo”. “Booksmart” je opisan kao brzopotezna komedija koja je dah svežeg vazduha.

Too Late to Die Young

Demokratija se vratila u Čile 1990. godine i novi životi za tinejdžere Sofiju, Lukasa i Klaru. Priča je smeštana neposredno pre dočeka Nove godine i prati sukob generacija, komične elemente detinjstva i života koji se nikad neće vratiti i radosti koje mogu da se dese samo kad ste tinejdžer.

Ash is Purest White

Kriminalno podzemlje Kine u očima reditelja Zhangke Jia opisan je kao obrada dobro poznatih tema, ali sa observacijom modernog kineskog društva uz neizbežnu empatiju u sveopštem haosu.

The Farewell

Priča o porodici koja je odlučila da ne kaže svojoj voljenoj baki da je teško bolesna i kojoj je ostalo jako malo vremena na ovoj zemlji otvara vrata komplikovanoj porodičnoj dinamici. Univerzalne teme koje mogu da dotaknu sve i neizbežna doza životnog humora je esencija “The Farewell”.

Transit

Fašizam koji dobija novi sjaj u Nemačkoj natarao je Džordža da pobegne u Francusku, ali u bekstvu u drugu zemlju preuzima identitet pokojnog pisca čije je papire pronašao na tranzitu.

Luce

Film koji je dobio etiketu najprovokativnijeg i najkontroverznijeg na ovogodišnjem Sundance filmskom festivalu. Psihološki triler je fokusiran na američku porodicu koja je usvojila desetogodišnjeg dečaka iz ratom razorene Eritreje. Lus je odrastao kao veoma uspešan i dobar dečak, sve dok profesorka ne prijavi majici njegov sastav u kojem je napisao da je nasilje najbolja stvar za čišćenje čovečanstva. Naomi Vots, Oktavija Sepnser i Tom Rot su dobili hvalospeve za glumački rad, a kritičari su oduševljeni onim što su videli početkom godine.

Ready or Not

Film Ready or Not je novajlija koji je tek nedavno pušten u bioskope, a kritičari su ga već zasuli zlatnom kritikom. Uvrnuta priča o devojci koja upoznaje porodicu budućeg muža umesto mirne večere i nekoliko pića se pretvara u pokolj. Naime, bogataši imaju tradiciju igranja “žmurke” sa novom mladom. Ali ko je pronađe, taj mora da je ubije. “Ready or Not” je opisan kao crna komedija sa horor elementima koji će se urezati u kožu publici.

Najčitanije

Pročitaj još